Er was misschien eens

Er was misschien eens20 verhalen die waargebeurd zijn. Of niet?

Er was misschien eens een man die een vliegtuig at.
En een poes die postbode werd.
En een ridder die de friet uitvond.
Of misschien… ook helemaal niet.

De verhalen in dit boek vormen eigenlijk een spel dat je doet raden: is het verhaal waargebeurd of compleet verzonnen?
Sla de pagina om en ontdek de waarheid!

Recensie

Er was misschien eens 1Dit is zó ontzettend leuk!! In dit boek staan twintig ongelooflijke verhalen, die soms niet waar zijn, maar soms – hoe onvoorstelbaar ook – wel! Sterker nog: als ze niet waar zijn, zijn delen van het verhaal wél waar. Elk verhaal is slechts één pagina lang en daarna volgt een spread met uitleg. Die uitleg is misschien nog wel leuker dan het verhaal zelf, want behalve feitjes over het verhaal krijg je nog veel meer leuke, verrassende weetjes te lezen. Onwaarschijnlijke weetjes, maar wel allemaal echt gebeurd!

De verhalen zijn lekker smeuïg en met veel humor verteld en lezen dan ook heel fijn voor. Soms klinkt de Vlaamse achtergrond van de auteur een beetje door in de tekst (ook door de ‘inhoudstafel’ aan het begin van het boek), maar dat heeft (voor Nederlanders) ook wel zijn charme. En hoe plat de humor soms ook is… je zult er de klas zeker mee aan het lachen krijgen!

Er was misschien eens een tijd waarin er nog geen elektriciteit bestond. (…)
Gelukkig waren er wel al walvissen. In alle soorten en maten. Er waren baleinwalvissen, tandwalvissen. Groenlandse walvissen, grote walvissen, nog grotere walvissen, walvissen met honger, walvissen met dorst, walvissen die constant moeten pissen en walvissen die soms wel eens hun mamaatje missen. (blz. 65)

Er was misschien eensDe twintig verhalen zijn heel divers en nemen je mee naar allerlei tijdvakken en plaatsen over de hele wereld. Er zit geen logische volgorde in en de auteur geeft in het voorwoord ook aan dat je gewoon een willekeurige bladzijde kunt openslaan (om het spel te spelen). Toch leer je ongemerkt heel veel van dit boek! Over de middeleeuwen, over ruimtevaart, over vreemde afwijkingen, de Olympische Spelen, bijzondere planten of lekker eten.

Het boek ziet er ook nog eens heel aantrekkelijk uit: met veel illustraties van Yarne Daenen: paginagroot bij het verhaal en kleine illustraties bij alle weetjes. Doordat alle verhalen ook zo lekker kort zijn, is het boek heel geschikt om even tussendoor (voor) te lezen. En omdat je het boek echt samen kunt lezen, is het geschikt voor jong en oud!

Lestips

De grappige verhalen in dit boek zijn erg leuk om ‘gewoon voor de leuk’ tussendoor voor te lezen, maar doordat ze allemaal een kern van waarheid bevatten of gewoon helemaal waargebeurd zijn, kun je ze ook prima voor lessen gebruiken!

Neem bijv. het verhaal over ‘De ridder die de friet uitvond’ – dat is een ontzettend grappig verhaal (en wat denk je, waar of niet waar?), maar je leert er ook echt wat van over de middeleeuwen! Vooral dus door die voornoemde weetjes die ná het verhaal komen. Daar kun je nog leuk op doorgaan in de klas.

De meeste verhalen zijn geschiedenis-gerelateerd, omdat ze allemaal (misschien) ‘eens’ gebeurden. Toch zijn er ook verhalen die zich in het heden afspelen:
– De taal die niet gesproken, maar gefloten wordt
– De man die zich al zestig jaar niet gewassen heeft

Ook die verhalen zijn leuk te koppelen aan bepaalde onderwerpen (denk: culturen/talen en hygiëne). Kortom: dit is een ontzettend leuk boek om in je klasbieb te hebben, zodat je hem er af en toe eens uit kan trekken om er lekker mee aan de slag te gaan met je leerlingen! Dit boek prikkelt de nieuwsgierigheid enorm!! Enige probleem is misschien dat de kinderen in je klas direct het hele boek willen lezen… maar goed. Er zijn ergere problemen. 😉

Heb je het boek nog niet en wil je toch al een verhaal voorlezen? Op de website van de uitgever vind je een handig inkijkexemplaar, met daarin het eerste verhaal (inclusief oplossing)! Om te weten of het (tweede) verhaal van ‘De ridder die de friet uitvond’ waar is, zul je alleen wel het boek moeten kopen!


Lees ook:

Er was misschien eens 2


Van Halewyck, 2020 (nu: Pelckmans)

Bekijk bij bol:

Er was misschien eens bol


Genre: Historisch verhaal, Non-fictie
Onderwerpen: 2020, Geschiedenis, Kinderboekenweek 2020, Olympische Spelen, Planten, Raadsels, Ruimtevaart, Tijd van monniken en ridders, Tip van Daan, Tip van Finn, Tip van Lucas, Verhalenbundel, Voeding, Voorleestopper
Geïllustreerd door Yarne Daeren

Leave a Reply