Escape game

Escape gameTrigo kan niet wachten tot de nieuwe escape room in zijn stad opengaat. Daarom daagt hij zijn vrienden uit: inbreken in de escape room om deze alvast te testen. Eenmaal binnen gaat de deur dicht en niet meer open. Er is maar één manier om eruit te komen: alle puzzels oplossen en de uitgang vinden. Maar de escape room is nog helemaal niet af en daardoor levensgevaarlijk…

Recensie

Maren Stoffels kan er wat van: zenuwslopende jeugdthrillers schrijven… Na haar succesvolle boek Escape room schreef ze Escape Game speciaal voor kinderen op de basisschool die ook wel houden van een stoer verhaal. Nou, zij zullen op het puntje van hun stoel zitten als ze dit boek lezen: superspannend!

Het boek zal vooral kinderen vanaf een jaar of elf aanspreken, wat er broeit al flink wat tussen de jongens en meiden in het boek. Vrienden Brahim en Trigo spelen bovendien een spannend dare-spelletje: Trigo daagt Brahim uit om met hem, zijn beste vriendin Eva en freerun-maatje Coco in te breken bij de nieuwste escape room in de stad. Een escape room in een enge villa, die al jaren leegstaat…

‘Daar gaan we.’ Brahim houdt de deur open. Hij draagt nog altijd zijn rugzak met de noodvoorraad erin.
De ruimte voor ons is pikkedonker.
Ik voel mijn hartslag omhooggaan. Wat is dit voor plek?
Hoort er nu geen licht aan te gaan?
We schuifelen langzaam de escape room in. Brahim duwt de deur zachtjes achter ons dicht. Zodra die dichtzit, schalt er een vrouwenstem door de ruimte. (blz. 30)

Het verhaal wordt zowel door Trigo als door Eva in de ik-vorm verteld, wat heel gemakkelijk te zien is door het gebruik van verschillende achtergrondkleuren en lettertypen. Hierdoor krijgt het boek direct wat meer diepgang, want het draait in dit adembenemend spannende verhaal niet alléén maar om ontsnappen; Eva en Trigo worstelen ook nog eens met hun eigen gedachten en problemen, en daar krijg je door het wisselende perspectief een mooi inkijkje in.

In totaal beslaat het vlot lezende verhaal slechts 103 pagina’s, verdeeld in 7 levels. De enge cover, de stoere opmaak, de ruime bladspiegel, de grote letters én natuurlijk het angstaanjagende verhaal zal heel wat minder enthousiaste lezers over de streep trekken om in dit boek te gaan beginnen… En dan is het nauwelijks meer weg te leggen, want zodra je met Trigo en zijn vrienden de escape room binnenstapt, wil je alleen maar weten hoe en of ze er ooit nog uit gaan komen.

Het verhaal is écht heel spannend, maar nog wel ‘basisschool-proof’, zonder dat er doden vallen of écht nasty dingen gebeuren. Een geweldig opstapje naar YA-thrillers!

Lestips

Dit boek is gemakkelijk te promoten: laten zien, achterkant voorlezen, vertellen dat je geen nagels meer overhebt nu je het boek gelezen hebt en dan een klein stukje voorlezen:

‘Daar gaan we. (…) Ik moet hier weg! (blz. 30/31)

Mocht je trouwens dit boek willen aanschaffen voor in de klas of schoolbibliotheek, let dan wel op dat je niet per ongeluk het boek Escape room van Maren Stoffels bestelt. Dat is namelijk nog een tikkie spannender en 15+…


Uitgeverij Leopold, 2021

Escape game bol


Genre: Spanning
Onderwerpen: 2021, Angst, Escape room, Gevaar, Gevoelens, Keuzes, Opsluiten, Tip van Sem, Verdriet, Verliefdheid, Vriendschap

Leave a Reply