Everest

EverestGa mee naar een magische plek, de hoogste plek ter wereld, de ultieme uitdaging voor bergbeklimmers: de Godin van de Hemel. Welkom in de wereld van de Mount Everest!

Vertaald door Trijnie Duut.

Recensie

EverestDe hoogste berg van de wereld… wie heeft er niet over gehoord? De Chomolungma, de Sagarmatha ofwel… Mount Everest! Maar wat weet je er eigenlijk écht over, behalve dat hij inmiddels door heel veel mensen wordt beklommen?

Dit boek neemt je mee naar de top van de berg. Na een inleiding over het ontstaan van het Himalayagebergte reis je in vier hoofdstukken van de bossen onderaan de berg naar het uiterste topje op 8.848 m hoogte. En stiekem zelfs nog een beetje verder: naar de vogels die zo hoog kunnen vliegen dat ze de Himalaya kunnen oversteken.

Everest

©2019 Fontaine, illustratie van Lisk Feng uit Everest

Je leest over dieren die op de verschillende hoogtes leven, over de sherpa’s die zich volledig hebben aangepast aan het leven in het hooggebergte, over de vele bergbeklimmers die hun leven waagden op weg naar de top en ook over de hoeveelheid afval die zij helaas op de berg achterlaten. Tussendoor lees je ook nog een aantal korte mysterieuze legendes over de beroemde berg.

Everest

De informatie is aantrekkelijk en toegankelijk geschreven en de hoofdstukindeling per hoogte maakt het boek heel overzichtelijk. Achterin vind je ook nog een woordenlijst. Maar wat dit boek echt anders maakt dan elk ander boek over de Mount Everest, is de waanzinnige vormgeving. Dat begint al met het grote formaat, de opvallend lichte (qua gewicht) en matte papierkeuze en de mooie cover, met diepliggende letters. Maar vooral de vele grote illustraties maken dit boek heel bijzonder. Illustrator Lisk Feng verdiende er zelfs een Zilveren Penseel mee in 2020. In het juryrapport staat o.a.

De trefzekere nostalgische stijl die Lisk Feng hanteert, past uitstekend bij het onderwerp. Vooral de spreads zijn een lust voor het oog. Ze dagen de lezer uit tot het daadwerkelijk meebeleven van het avontuur van het bergbeklimmen of een ontmoeting met de Verschrikkelijke Sneeuwman.

Everest

©2019 Fontaine, illustratie van Lisk Feng uit Everest

Het kleurgebruik en de gebruikte techniek zijn inderdaad opvallend mooi. Vooral de spreads waarmee elk hoofdstuk begint zijn fantastisch: alsof je zelf naar de berg toe wandelt. Behalve interessant is dit dan ook een heerlijk kijkboek. Alleen de illustraties over de gletsjers zijn verkeerd gekozen: in plaats van een rivier van ijs, zien we een soort Noordelijke IJszee met ijsschotsen en zeeleeuwen – de link met de bergen is ineens heel erg ver te zoeken!

Afgezien daarvan is dit een zeer informatief boek, dat je voor je gevoel echt meeneemt op een spectaculaire expeditie naar de top van ’s werelds hoogste berg.

Lestips

EverestVanzelfsprekend is dit boek mooi te gebruiken in lessen of projecten over de bergen, de Himalaya of over bergbeklimmen. Je kunt het boek zelfs gebruiken in een thema over beroepen (Hoe word je bergbeklimmer?)! Ook kan het boek aansluiten op de actualiteit, want de beklimming van de Mount Everest is regelmatig in het nieuws.

De Bieb voor de Zaanstreek maakte een ontzettend leuk boekpromotiefilmpje over dit boek, met quizvragen waarvan je de antwoorden in het boek kunt vinden. Het maakt erg nieuwsgierig naar het hele boek en je krijgt al een heel mooi beeld van de illustraties en boeiende inhoud:


Fontaine Uitgevers, 2019

Everest


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2019, Bergbeklimmen, Bergen, Beroepen, Dieren, Himalaya, Landschap, Legenden, Mount Everest, Natuur, Nepal, Oost-Azië, Religies, Tibet, Zuid-Azië
Geïllustreerd door Lisk Feng

Leave a Reply