FAB

FABWende, Senna en Kim gaan naar de middelbare school en komen bij elkaar in de brugklas. Het klikt vanaf de eerste dag en ze worden dikke vriendinnen, ook zal zijn ze heel verschillend.

Senna leeft voor de sport. Ze doet aan wedstrijdzwemmen en droomt ervan om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen. Ze wil de beste worden! En dat ze daarmee beroemd wordt… dat is bijzaak.
Kim ziet dat anders: die wil niets liever dan beroemd worden. Het is haar ultieme droom bekend te zijn. Daarom vlogt ze over haar leven in de brugklas en zet ze filmpjes op YouTube. Maar hoe kan ze meer volgers krijgen?
Dan Wende… haar moeder ís beroemd! En zodra ze erachter komen dat haar moeder een BN’er is, wil de halve school ineens vrienden met haar zijn.
Vooral Kim ziet groen van jaloezie, maar tegelijkertijd ziet ze ook kansen… Kan ze de bekendheid van Wendes moeder niet gebruiken voor haar eigen succes? Daarmee zet ze alleen wel haar vriendschap met Wende op het spel…

Hoe ver moet je gaan voor roem? En is beroemd zijn eigenlijk wel zo geweldig?

Recensie

Caja Cazemier heeft weer een mooie constructie bedacht voor dit boek: drie verhaallijnen, met verhalen over drie meisjes, waarin beroemd zijn de rode draad vormt. Samen vormen de verhaallijnen weer één verhaal, want de meiden zijn vriendinnen en hun levens zijn dus met elkaar verbonden. Het boek is op chronologische volgorde geschreven, maar steeds vanuit een ander perspectief. Het is een mooie manier om een inkijkje te geven in de gedachten van alle drie.

Het verhaal van Wende gaat over het leven van een BN’er. Natuurlijk is er een hoop glamour, maar beroemd zijn heeft ook een keerzijde en die wordt door Cazemier goed belicht. Mooi is het contrast met het verhaal van Kim, die zó graag beroemd zou willen zijn. Ze snapt niet dat Wende het af en toe vervelend vindt; zij zou juist genieten van al die aandacht. Senna snapt Wende echter wel: beroemd zijn lijkt haar maar lastig. Dat ze bekend zal worden als ze een topsporter wordt, is voor haar eerder een vervelende bijzaak. Zwemmen en winnen – dat is wat ze wil.

‘Maar ik zwem niet om beroemd te worden.’
Kim veert op. ‘ Dat is toch het hoogst bereikbare?! En liever niet later, maar nú! Ik zou zó graag willen dat mijn vlog ontdekt wordt en dat ik bij de bekende YouTubers ga horen! Minstens honderdduizend abonnees! Dát wil ik!’
‘Ik weet niet…’ Senna denkt na. ‘Het lijkt mij lastig. Je wordt altijd gevolgd, je wordt overal herkend.’
Kim snuift. ‘Je krijgt meer volgers, je kunt meer geld verdienen.’
‘Je krijgt een heleboel haat over je heen en je kunt worden gestalkt…’ vult Wende aan. (blz. 85)

Het boek gaat ook voor een groot gedeelte over de brugklas en is daardoor interessant voor kinderen in groep 7 en 8, die zich mentaal voorbereiden op hun overstap naar de middelbare school. Ook Kims vlog gaat in eerste instantie over de brugklas, inclusief handige huiswerktips! Kim merkt echter dat de interesse in haar vlog al snel verdwijnt, zodra de eerste weken in de brugklas voorbij zijn. Het verhaal neemt dan een boeiende wending, want Kim besluit de bekendheid van Wendes moeder in te zetten om haar populariteit te vergroten. Daarmee maakt ze wel meteen een einde aan haar vriendschap met Wende! Kim blijkt echter een geheim te hebben, dat jij als lezer wel kent, maar dat ze angstvallig verbergt voor haar klasgenoten. Het verklaart waarom ze zo graag rijk wil worden…

Tenslotte is ook het verhaal van Senna heel interessant: het geeft een heel goed beeld van wat een jonge topsporter moet doen en laten voor het bereiken van de top. Daarmee geeft dit boek eigenlijk een kijkje achter de schermen bij drie vormen van beroemdheid: topsport, tv-presentator/actrice en bekende vlogger. Het belicht echter ook heel duidelijk het thema vriendschap: wat betekent het om vrienden te zijn; wie kun je vertrouwen en wie niet; hoe belangrijk is het dat een vriend dezelfde interesses heeft als jij? Een boek met veel inhoud dus, dat vooral ook heel erg lekker leest. Vlot geschreven en de hoofdpersonen zijn heel geloofwaardig neergezet. Goed schrijven over jonge tieners – laat dat maar aan Caja Cazemier over!

Lestips

Het volgende fragment is leuk om voor te lezen als je het boek wilt promoten. Senna en Kim gaan met Wende mee naar huis – dat vinden ze natuurlijk reuze spannend: op bezoek bij een bekende Nederlander! In het fragment praten alle kinderen over hun leven en beroemd worden – precies het thema van het boek dus.

‘Ik dacht dat (…) ergens te komen!’ (blz. 81 t/m 87)

Vervolgens kun je nog vertellen dat Kim toch iets te ver gaat om beroemd te worden…

Topsport

Om de top te bereiken in de sport, moet je flink wat doorzettingsvermogen hebben! In het hoofdstuk Van zes tot acht krijg je al een goed beeld. Leuk om voor te lezen in een project over sporten of de Olympische Spelen: daarmee laat je horen hoe vroeg sporters er al mee bezig moeten zijn om zo goed te worden. ‘Vroeg’ in zowel tijdstip als leeftijd!

De wekker maakt (…) negen naar bed. (blz. 41 t/m 48)

Naar de brugklas

Het is een feit dat brugklassers het meest geplaagd worden door tweedeklassers. Dit is een grappig fragment, dat dat goed illustreert (maar ook laat zien dat je je er prima tegen kunt weren!):

In de gang (…) maken ze ruimte.  (blz. 34 t/m 35)

Een van Kims handige huiswerktips, over woordjes leren, lees je in onderstaande vlog:

‘Hai Maryam! Welkom! (…) dat duimpje omhoog!’ (blz. 76/77)

Schrijver in de klas

Het is niet gek dat het middelbare-schoolleven in dit boek zo geloofwaardig wordt neergezet: Caja Cazemier stond zelf voor de klas (docent Nederlands), is jongerencoach en bezoekt regelmatig scholen om te vertellen over haar boeken. Het is dan ook geen gek idee om haar een keer uit te nodigen in groep 7 of 8! Cazemier beantwoordt vragen van leerlingen en gaat graag met ze in gesprek. En natuurlijk vertelt ze over haar boeken! Cazemier laat de kinderen zien dat de verhalen over hén gaan. Lees meer hierover op haar auteurspagina op de website van De Schrijverscentrale.


Uitgeverij Ploegsma, 2018

FAB bol.com


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2018, Armoede, Beroemd zijn, Beroepen, BN'er, Brugklas, Huiswerk, Jaloezie, Middelbare school, Ruzie, Tip van Lisa, Topsport, Vloggen, Vriendschap, Zwemmen

Leave a Reply