Floris Oudbloed

Floris Oudbloedover een kabeljauw, leugens en de maffia

Floris groeit op in een gezin dat zo saai is als een gevouwen zakdoek. Dat vindt hij niet erg, hij is nu eenmaal een jongen van het onopvallende type. Hij heeft dan ook een hekel aan spreekbeurten. Veel liever herstelt hij fietsen, maar zijn meester vindt het onderwerp fietsen maar saai. Daarom moet Floris een spreekbeurt houden over de maffia. En dan blijkt hij meer met de Familie te maken te hebben dan hem lief is…

Recensie

Dit is nou echt een lekker leesboek met een fijne vormgeving. Mooi papier, prettig lettertype, korte hoofdstukken met knallend rode titels, veel bijzondere illustraties… als een boek er zo uitziet, krijg je meteen al zin om erin te beginnen. Ook de omvang is prettig: niet te dik, niet te dun – 158 bladzijdes. Prima! En dan ook nog een boek over de maffia. Lekker stoer onderwerp.

Floris komt er op zijn twaalfde achter dat hij bij ‘de Familie’ hoort, maar hij wil er eigenlijk niets mee te maken hebben. Floris is geadopteerd door mensen die ‘zo netjes zijn dat je er treurig van wordt’. Hij houdt zelf eigenlijk ook wel van een rustig leventje. Zijn biologische maffiavader (Marcelus Oudbloed, verongelukt toen Floris een peuter was) blijkt echter een schilderij gestolen te hebben en de Familie  is ervan overtuigd dat Floris weet waar dat schilderij is. Ze zitten dus achter hem aan! Gelukkig wordt hij geholpen door Suzy. Zij verstopt hem in een oude caravan. Maar Floris verveelt zich dood en trekt zijn eigen plan… Hij blijkt toch iets minder saai te zijn dan hij van zichzelf dacht.

Het is vooral de spitsvondige en soepele schrijfstijl van Stefan Boonen die ervoor zorgt dat dit verhaal lekker wegleest. Het verhaal verrast en prikkelt continu, zowel in gebeurtenissen als in taalgebruik. Bovendien zit er enorm veel vaart in het verhaal en flink wat spanning. Een gevaarlijk maffiosi-verhaal moet je er echter ook weer niet van verwachten. Het verhaal is meer een soort puzzel waarvan de stukjes steeds meer in elkaar vallen. Daarbij draait het vooral om de rol van alle personages en de keuze die Floris moet maken: sluit hij zich aan bij zijn familie (hij ís immers een Oudbloed), laat hij zich beschermen door Suzy en doet hij wat zijn vader voor hem wilde, of gaat hij terug naar het leven zoals hij gewend was?

Wat zijn het eigenaardige mensen, eigenlijk, zijn adoptieouders – zijn ontvoerders, of hoe moet hij ze noemen?
Alhoewel, misschien zijn ze juist te normaal. Zeker in vergelijking met de mensen bij wie hij nu terecht is gekomen.
Van te saai naar te spannend.
(blz. 125/127)

Een origineel en verrassend verhaal dus over het kiezen van je eigen pad, verpakt in een spannend verhaal over de maffia!

Lestips

Een goed fragment om dit boek te promoten, is als Floris ontdekt dat hij een zeer nauwe band met de maffia heeft. Hij heeft net een spreekbeurt gehouden over regenwormen (op aanraden van zijn vader), maar de meester vond het een te saai onderwerp en heeft hem de opdracht gegeven om een spreekbeurt over de maffia te houden. Het fragment start als Floris deze spreekbeurt wil gaan voorbereiden.

Floris schakelt de (…) ik zo’n tattoo? (blz. 24 t/m 30)

Het is trouwens goed om te weten dat dit boek geschreven is door een Vlaamse schrijver. Belgische auteurs gebruiken vaak stevigere vloeken dan Nederlandse schrijvers. Er wordt niet veel gevloekt in het boek, maar als het gebeurt, is het voor Nederlandse maatstaven behoorlijk grof. Verder valt het Vlaamse taalgebruik nauwelijks op.

Denkvragen, maffia-quiz en meer

Auteur Stefan Boonen (aka Stefano di Boni) en illustrator Tom Schoonooghe (aka Tom Belocchio) hebben ook nog een erg grappige én nuttige bundel met vragen gemaakt, behorende bij het boek. Er staan o.a. creatieve tekenvragen in, denkvragen en tips voor een boekenkring.

Vragen die je niet zult vinden in deze Gouden Bundel:
– hoeveel maal komt het woord ‘maffia’ voor in dit boek?
Het is een stomme en bovendien stomme vraag (una domanda stupida).
(maar we geven toch mee dat het antwoord 93 is)

Download hier deze bundel met Gouden Lestips.


Uitgeverij Van Halewyck, 2016

Floris Oudbloed bol.com


Genre: Detective
Onderwerpen: 2016, Adoptie, Anders, Diefstal, Familie, Fietsen, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Keuzes, Kunstroven, Maffia, School, Tip van Emma, Vlaams
Geïllustreerd door Tom Schoonooghe

One Response

  1. iliana
    iliana at · Reply

    kei tof boek zeker een aanrader

Leave a Reply