Het geheim van de olympische vlam

Het geheim van de olympische vlamDe meester van Tess en Finn wil van de Koningsspelen een soort Olympische Spelen maken, naar aanleiding van de aankomende Spelen in Rio de Janeiro. Finn heeft meteen een goed idee. Hij bedenkt een fakkel-estafette! Toevallig heeft hij samen met Tess net een stel fakkels ontdekt in een vreemde hut in het bos. Die mogen ze vast wel even lenen… Maar dan wordt er ingebroken bij de kinderen die de fakkel in hun tuin hebben staan! Hebben die fakkels daar soms iets mee te maken?

Recensie

Bijzonder aan dit boek is dat het geschreven is naar een idee van basisschoolleerlinge Jara Brugman. Zij heeft meegedaan aan de Geheimwedstrijd van uitgeverij Leopold en gewonnen! Op de website www.hetgeheimvan.nl kunnen alle kinderen meedoen met deze schrijfwedstrijd.

Of dit nou echt goede boeken oplevert, is de vraag. Zeker het begin is erg inconsequent en gezocht. Veel kinderen zullen hier echter overheen lezen. Het verhaal past goed bij de fantasie- en belevingswereld van 8- tot 10-jarigen en zij zullen dit waarschijnlijk dan ook beoordelen als een spannend boek.

De verwijzing naar de Olympische Spelen is minimaal. Het draait – zoals bij alle boeken in deze serie – vooral om de geheimzinnige spanning die om het onderwerp hangt; in dit geval dus de fakkels. Hierdoor – en door de geringe omvang van 82 blz. – leest het boek lekker makkelijk weg. Prima geschikt voor wat minder ervaren lezers.

Lestips

Sportdag

Dit verhaal heeft te weinig diepgang om kinderen echt iets te leren over de Olympische Spelen. Het boek kan wel een mooie introductie vormen voor het organiseren van een eigen olympische sportdag.

Lees dan het volgende fragment voor:

‘Oké, jongens en (…) zei Finn enthousiast. (blz. 20/21)

En vertel vervolgens dat je met je klas ook zoiets wilt gaan doen. Laat kinderen met ideeën komen hoe je dat aan kunt pakken. Eventueel kunnen ze ideeën halen uit dit verhaal!

Boekpromotie

Zeker als er Olympische Spelen in aantocht zijn, is het leuk om dit boek te promoten in groep 4, 5 of 6. Het tipt toch een aantal onderdelen aan (het symbool, het olympisch vuur, de tradities), wat kinderen nieuwsgierig kan maken naar het sportevenement. Ook het nawoord van schrijver Gerard van Gemert verwijst rechtstreeks naar de Olympische Spelen.

Om het boek te promoten, moet je natuurlijk een spannend stukje voorlezen!

Doodstil lag Finn (…) niet gemerkt hadden… (blz. 32 t/m 35)

Creatief schrijven

Gebruik dit boek om kinderen te inspireren tot het schrijven van een eigen verhaal. Je kunt ze in de klas een verhaal laten schrijven, maar wat natuurlijk nog leuker is: ze kunnen zelf meedoen aan de Geheim van-schrijfwedstrijd. Om aan de wedstrijd mee te doen, hoeven de kinderen ‘alleen maar’ een geheim, een plot, te verzinnen – in niet meer dan 30 regels. Schrijver Rindert Kromhout geeft hier een paar handige schrijftips!


Uitgeverij Leopold, 2016

Het geheim van de olympische vlam bol


Genre: Detective, Sport
Series: Het geheim van... | Onderwerpen: 2016, Creatief schrijven, Criminaliteit, Geheim, Olympische Spelen, Stellen, Verliefdheid
Geïllustreerd door ivan & ilia, Saskia Halfmouw

Leave a Reply