Geld

GeldHoe je spaart, leent, weggeeft, investeert en verdient

CASH, POEN, MONEY, DOEKOE, GELD

Het heeft allerlei namen, wordt overal ter wereld gebruikt en we hebben er elke dag mee te maken. Toch is geld soms best ingewikkeld als je er weinig over weet. Met dit boek doe je er echter flink wat kennis over op! Rashmi Sirdeshpande vertelt je over de evolutie van geld, van ruilhandel tot bitcoin. Ze legt uit wat geld eigenlijk is en hoe je het voor jou kunt laten werken, of je het nu verdient, uitgeeft, leent, spaart, investeert of weggeeft. Dus of je nu ondernemer wilt worden of gewoon je geld slim wilt besteden… met dit boek word je een geldexpert.

Vertaald door Leonie Hardeman.

Recensie

Rashmi Sirdeshpande snapt het:

Omgaan met geld. Wees eens eerlijk: klinkt dat saai? Heel veel volwassenen vinden het niet alleen saai, maar ook doodeng. En SAAI + ENG = EEN GEVAARLIJKE COMBINATIE. (blz. 12/13)

Het gevolg is dat maar weinig mensen zich in geld verdiepen en dat is volgens deze voormalig topadvocate niet slim. Want ook al willen heel veel mensen veel geld, ze weten niet goed om ze hun geldzaken moeten regelen. Gelukkig voor kinderen heeft Sirdeshpande het allemaal uitgevogeld en nu dit ‘geldhandboek’ gemaakt:

Een spiekbriefje waarop staat wat je allemaal kunt doen met je geld, hoe je ervoor kunt zorgen en wat je kunt doen als het lastig wordt. (blz. 13)

GeldHaar schrijfstijl is heel luchtig en enthousiasmerend. Moeilijke woorden worden niet geschuwd en toch wordt alles heel helder uitgelegd. De tekst is doorspekt met grappige weetjes, vlotte uitroepen (KA-CHING!) en goed vertaald in jongerentaal (‘Maar wat ik bedoel is dat je een BAAS moet worden in nieuwe dingen leren’). Daarbij wordt de tekst continu afgewisseld met humoristische tekeningetjes en cartoons, en de lezer wordt regelmatig aangesproken. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een korte puntsgewijze samenvatting (‘in een notendop’).

Het boek begint meteen ontzettend interessant, met heel veel leuke weetjes over het ontstaan van geld. Ook het hoofdstuk over geld verdienen zal kinderen enorm aanspreken en gaat eigenlijk meer over het gebruiken van je talent en het kiezen van de juiste baan, dan over hoe je zoveel mogelijk geld verdient. Zo vertelt de auteur welke vaardigheden je goed kunt gebruiken bij élke baan. Haar uitleg van lastige begrippen is niet alleen heel grappig (en creatief vertaald), maar ook heel helder.

FLEXIBILITEIT
Stel, je werkt in een fabriek waar ze dingesen maken. Je bent een KEI in dingesen maken. Plotseling kondigt je baas aan dat je vanaf nu dangesen gaat maken. Mopperen en klagen heeft geen zin. Je moet je aanpassen en flexibel zijn. (blz. 52)

GeldOok het hoofdstuk over geld uitgeven is heel interessant en praktisch en gaat o.a. in op de kracht van reclame. Vanaf het hoofdstuk over sparen wordt het boek wel iets belerender. Hoewel Sirdeshpande het spaarconcept heel goed uitlegt, dringt ze er ook behoorlijk dwingend op aan om je geld op een spaarrekening te zetten, omdat je zo ‘GRATIS GELD’ kunt verdienen met rente. Helaas zijn de rentepercentages op dit moment echter zo laag, dat dat helemaal niet relevant is…

De hoofdstukken die het boek afsluiten (geld laten groeien en geld weggeven) gaan ook vrij ver, met uitleg over aandelen, fondsen en obligaties, maar ook over het doneren aan goede doelen. Maar… zoals de schrijfster zelf aangeeft: het is nu misschien nog een ver-van-je-bedshow, je kunt er wél al mee proefdraaien. Feit is dat in dit boek geld allesbehalve saai of ingewikkeld is, en na het lezen van dit boek zullen kinderen ongetwijfeld veel bewuster naar geld kijken dan daarvoor!

Lestips

Er zullen zeker kinderen geïnteresseerd zijn in dit interessante boek over geld!

Om het te introduceren kun je een stuk tekst van blz. 8 en 9 gebruiken. Stel eerst de vraag die op blz. 8 staat:

Waar denk jij aan als je aan geld denkt?

Laat kinderen fantaseren en praten over geld. Daarna kun je nog een stukje voorlezen:

Aan torenhoge bergen (…) je bij helpen. (blz. 8/9)

Maar je kunt ook nog andere prikkelende vragen stellen. Zo staat er in dit boek bijvoorbeeld: geld kan ook slecht zijn (blz. 10). Wat zou de schrijfster daarmee kunnen bedoelen?

Tenslotte kun je nog het volgende fragment voorlezen, met o.a. een opsomming van ‘wat we in dit boek gaan doen’:

Omgaan met geld. (…) Laten we beginnen. (blz. 12 t/m 15)

Week van het geld

Vanzelfsprekend is dit boek fantastisch te gebruiken tijdens de Week van het geld (in 2021: 22 t/m 26 maart), want wat kun je hier veel informatie uithalen! Je kunt er stukjes uit voorlezen om kinderen te laten nadenken over hun eigen wensen, maar ook om uitleg te geven over sparen, bitcoins of andere ingewikkelde geldzaken.

Beroepen

In hoofdstuk 2 – geld verdienen – wordt de vraag gesteld: Wat wil je worden als je groot bent?

Steek je vinger op als jou die vraag ooit is gesteld. Volwassenen zijn er gek op. Superirritant, want hij legt je veel druk op en het gaat altijd over één baan of één carrière. Terwijl je veel meer kunt doen om straks geld te verdienen. (blz. 47)

Vervolgens geeft de schrijfster veel informatie over banen en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt.

Ook vind je in het boek een stappenplan om je eigen bedrijf te beginnen. (blz. 56/57)

Tot slot geeft Sirdeshpande voorbeelden van inspirerende mensen die klein (en vaak jong) begonnen en een enorm bedrijf (zoals Apple of IKEA) opbouwden. Er is zelfs een voorbeeld van een meisje dat begon toen ze 4 jaar oud was!


Uitgeverij Gottmer, 2020

Dit boek is ook te lezen via de online bibliotheek!

Geld bol


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2020, Beroepen, Economie, Geld, Goede doelen, Keuzes, Sparen, Tip van Daan, Tip van Lucas, Werk
Geïllustreerd door Adam Hayes

Leave a Reply