Gevonden

GevondenFrietje is zo’n meisje dat wil zorgen voor alle verloren dieren die ze aantreft: een zwerfhond, een verdwaalde schildpad, een manke duif…

Op een dag vindt ze een oude man die met zijn pantoffels aan midden op het fietspad staat en niet meer weet wie hij is. Frietje noemt de man ‘meneer Fritz’ en neemt hem mee naar huis. Ze is vastberaden om uit te zoeken wie meneer Fritz is.

Haar pogingen om hem zijn geheugen terug te laten vinden, leveren vrolijke situaties op – maar makkelijk gaat het niet!

Recensie

Als Frida, ofwel Frietje, op een dag een verdwaasde meneer op het fietspad ziet staan, twijfelt ze niet lang en neemt hem ondanks waarschuwingen van haar vriendin Agnes mee naar huis.

‘Ik kan ‘m zo niet laten staan. Hij is een beetje in de war, denk ik.’
Agnes zet haar fiets neer. Ze trekt me opzij en kijkt me streng aan. ‘Gatver. Die ga je toch niet mee naar huis nemen, hoop ik? Dit is geen weggelopen kat of een zielig hondje. Dit is een oude man. Mijn opa is zo oud. Straks gaat-ie kwijlen. Of winden en dan poept hij in zijn broek. Jasses, Friet.’ (blz. 7)

De oude meneer blijkt zijn geheugen kwijt te zijn. Hij weet niet meer wie hij is of waarom hij op het fietspad stond. Frietje noemt hem meneer Fritz en haar ouders schakelen de politie in. Als blijkt dat die hem niet direct kan helpen, nemen ze meneer Fritz (tijdelijk) in huis. Al snel blijkt dat niet alleen Frietje een bijzonder leuk meisje is; ook haar ouders zijn echt heel cool.

Het verhaal leest echt heerlijk weg. Het boek staat vol vlotte dialogen en Frietje heeft een fijne, nuchtere vertelstijl, maar ook een bepaalde grappige naïviteit. Meneer Fritz is duidelijk haar nieuwe ‘project’: ze wil er per se achter komen wie hij is en gaat zelfs met hem mee naar het ziekenhuis voor onderzoek.

Binnen zoeken we een plek. Dat is niet moeilijk, want de kamer is verder leeg. Er zijn vast weinig mensen die last hebben van geheugenverlies, denk ik. Of ze vergeten dat ze last hebben van geheugenverlies. (blz. 40)

Niet alleen wordt het verhaal vol humor verteld, het is ook erg leuk om te lezen welke acties Frietje allemaal bedenkt om te achterhalen waar meneer Fritz vandaan komt. Ze laat zich ondanks allerlei tegenslagen geen moment uit het veld slaan en het is hartverwarmend om te lezen hoe sterk de vriendschap is die tussen de twee ontstaat. Diverse hints maken ook de lezer steeds nieuwsgieriger. Zal meneer Fritz zijn geheugen ooit nog terugkrijgen?

Dit is dan ook echt een heel fijn leesboek voor de bovenbouw! Het is grappig, vrolijk en zal jonge speurders enorm aanspreken. Tegelijkertijd is het ongemerkt ook een prachtig pleidooi om een beetje lief voor elkaar te zijn en wat meer oog voor elkaar te hebben.

Lestips

Om dit leuke boek te promoten in de klas, kun je het volgende fragment voorlezen. Vertel eerst dat Frida, ofwel Frietje, een oude, verwarde man van het fietspad heeft geplukt.

De oude man (…) dat is chic.’ (blz. 7 t/m 10)

Vervolgens leg je uit dat zij er in dit boek alles aan gaat doen om erachter te komen wie meneer Fritz is en dat dat tot erg grappige situaties, maar ook tot een heel mooie en bijzondere vriendschap leidt. Je kunt de kinderen ook zelf dit inkijkexemplaar laten lezen.

Het boek is slechts 144 pagina’s dik en verdeeld in 38 heel korte hoofdstukken. Dat maakt het boek ook voor de iets minder enthousiaste lezers heel toegankelijk!

Tegelijkertijd is het ook een erg leuk en geschikt voorleesboek. Dit is zo’n boek dat kinderen misschien niet zo snel uit zichzelf zullen kiezen, maar het zal ze verrassen hoe ontzettend leuk een boek alleen al door de schrijfstijl kan zijn. Verder heeft het boek alle ingrediënten die kinderen leuk vinden: humor, spanning, dieren én vriendschap. Wat wil je nog meer?

Bij het boek is ook nog eens een ontzettend uitgebreide lesbrief gemaakt, met heel veel creatieve opdrachten. Ook zit er een opdracht bij die je voorafgaand aan het lezen met de klas kunt doen!

In de lesbrief vind je o.a. een opdracht om een paspoort of een opsporing-gezocht-poster te maken en om een vroeger-verhaal te verzinnen. Ook staat er een Portugees recept in, een opdracht over muziek en een opdracht over verschillende dokters.


Uitgeverij Lemniscaat, 2020

Gevonden


Genre: Detective
Tags: 2020, Burgerschap, Familie, Geheugen, Ouderen, Tip van Julia, Tip van Lisa, Voorleestopper, Vriendschap, Zoektocht
Illustrator: Monique Dozy

Leave a Reply