Haaientanden

HaaientandenAtlanta heeft een waanzinnig plan. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een fiets en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis.

Ze is net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. Finley heeft een totaal ander doel dan zij en is van huis vertrokken met slechts twee haaientanden in zijn zak. Atlanta wil niets met hem te maken hebben, maar na 40 km fietsen komt ze hem toch weer tegen. Zouden hij en zijn haaientanden misschien geluk brengen? Dat zou mooi zijn, want Atlanta kan al het geluk van de wereld gebruiken…

Haaientanden is het Kinderboekenweekgeschenk tijdens de Kinderboekenweek 2019.

Recensie

Mijn fiets zoeft naar beneden. De wind suist dwars door me heen, maar ik knijp niet in mijn remmen. Ik kijk omhoog naar de vuurtoren. Een spierwitte, vierkante toren die zo uit een sprookje komt.
En dan voel ik een dreun.
Ik knal keihard tegen de jongen die voor me fietst.
(blz. 7)

Haaientanden

©2019, Stichting CPNB, illustratie van Maartje Kuiper uit Haaientanden

En zo knal jij dit korte Anna-Woltz-boek binnen. Atlanta heeft er nog maar 4,9 kilometer op zitten (te lezen in de hoofdstuktitel), maar nu gaat het al mis. Haar spullen vliegen uit haar fietskrat, haar elleboog bloedt. Toch moet ze verder. Waarom?! Als je boeken van Anna Woltz kent, dan weet je dat je daar nog geen duidelijkheid over krijgt voorlopig… maar wat je wél zeker weet: Atlanta heeft een verhaal. En Finley, waar ze tegenop is geknald, natuurlijk ook. En, zoals ook gebruikelijk in de verhalen van Anna Woltz: er is nog niet bepaald sprake van vriendschap of vertrouwen tussen de hoofdpersonen. Het knettert en het botst. Er wringt iets en er broeit wat. En als lezer wil je maar al te graag weten hoe dat komt.

Woltz kreeg met dit Kinderboekenweekgeschenk een pittige opdracht: schrijf een verhaal binnen 96 pagina’s. Maar het is haar gelukt, en hóe! Dit boek leest als een volwaardige roman,  met veel diepgang, spanning, humor en vooral… emoties. Finley is boos op zijn moeder en Atlanta lijkt ook boos. Waarom begint ze anders aan een waanzinnige fietstocht van 360 km rondom het IJsselmeer? Maar al snel voel je aan dat er iets anders aan de hand is en dat zorgt direct voor een grote brok in je keel…

Terwijl hoog boven mijn hoofd de wieken van een windmolen zoeven, denk ik aan mama. Ik probeer me voor te stellen hoe een leven zonder haar zou zijn.
Maar ik weet niet waar ik moet beginnen.
Het kan gewoon niet.
Daarom fiets ik hier. Het is bijna niks, maar het is beter dan wachten.
(blz. 19)

Het maakt dit boek heel verrassend, want anders dan in andere boeken van Woltz, heeft de jonge hoofdpersoon duidelijk een heel goede band met haar ouders! Des te pijnlijker is het om te lezen hoe het geluk van dit gezin wordt verstoord. Dat zet niet alleen Finley, maar ook de lezer wel aan het denken. En dat is knap, met zo’n dun boekje. De spanning, de humor, de mooie illustraties van Maartje Kuiper en de spitsvondige dialogen zorgen er bovendien voor dat dit boek ongelooflijk fijn wegleest. Laten we hopen dat heel veel kinderen – tijdens én na de Kinderboekenweek – zullen gaan genieten van dit verhaal!

Haaientanden illustratie

©2019, Stichting CPNB, illustratie van Maartje Kuiper uit Haaientanden

Lestips

Dat zo’n gratis, klein boekje dat je bij €10 aan kinderboeken krijgt, zó de moeite waard is, is wel iets om in de klas te vertellen! Zorg ook zeker dat je het zelf in handen krijgt (er zijn héél veel mooie kinderboeken te koop voor € 10 of meer, dus dat moet niet zo moeilijk zijn ;-)) en lees het desnoods in zijn geheel voor.

Vanzelfsprekend kun je het ook promoten door er een stukje uit voor te lezen. Begin gewoon bij het begin; het eerste hoofdstuk is al zo pakkend, dat de kinderen de rest ook wel zullen willen lezen!

De Grote Vriendelijke PodcastNatuurlijk krijgt het Kinderboekenweekgeschenk enorm veel aandacht. Anna Woltz was te gast bij de Grote Vriendelijke Podcast om te vertellen over het boek. Wil je zelf ook meer weten over de achtergrond van het verhaal? Luister hier dan zeker naar! Het is geen aanrader om er samen met de klas naar te gaan luisteren (duurt een uur en er worden ook boeken besproken die buiten de doelgroep vallen; bovendien richten de makers zich tot volwassenen), maar je kunt er zelf natuurlijk wel interessante informatie uithalen! Zo vertelt Anna Woltz over de fietstocht die ze zelf maakte ter voorbereiding van het schrijven van dit boek.

KinderboekenweekkrantEr zijn verder diverse interviews met Anna Woltz te lezen, bijv. in Lezen, het tijdschrift van Stichting Lezen.
Het leukste interview voor kinderen kun je vinden in de Kinderboekenweekkrant. Dit gaat ook over die fietstocht die ze zelf maakte. De krant kun je tijdens de Kinderboekenweek gratis meenemen uit boekhandels of bibliotheek, maar het interview kun je ook op de website van de jeugdbibliotheek vinden!


Je kunt dit boek niet bestellen! Je krijgt het geschenk van 2 t/m 13 oktober 2019 cadeau van je boekverkoper bij besteding van € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken. Daarna kun je het ongetwijfeld nog in de bibliotheken vinden.


Genre: Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2019, Familie, Fietsen, Gevoelens, Gezondheid, Jeugdboekenmaand 2024, Kanker, Kinderboekenweek 2019, Kinderboekenweekgeschenk, Ouders, Tip van Julia, Verdriet, Vervoer, Voorleestopper, Vriendschap, Ziek zijn
Geïllustreerd door Maartje Kuiper

Leave a Reply