Hannes Hunebed – 2

Hannes Hunebed 2GAAN MET DIE SJAMAAN

Hannes Hunebed is lekker bezig. Hij heeft wachttorens, een ijscokar en zomervakantie uitgevonden. Maar zijn prehistorische luxeleventje wordt ruw verstoord als hij in de verte een rookpluim ziet. Dat moet sjamaan Saffie horen! Alleen is Saffie nergens te vinden…
Het dorp is in paniek, want IEMAND moet hun vertellen wat ze moeten doen. Gelukkig weet Hannes de gemoederen te sussen. En wordt hij prompt tot sjamaan verheven. Met als eerste taak: Saffie vinden. Ehm…

Vertaald door Marjolein Algera.

Recensie

Hannes Hunebed 2Hoe leuk geschiedenis kan zijn, bewijst deze serie over de steentijd. Hannes Hunebed zit boordevol doldwaze humor, grappige tekeningen en is ontzettend kleurrijk vormgegeven. Als je deel 1 – Scharminkel uit de steentijd – al kent, weet je wat je ongeveer kunt verwachten: een behoorlijk dikke pil met daarin een full-colour stripverhaal. Een serieus zwaar boek, met een niet-zo-serieuze inhoud!

Hannes Hunebed 2 illustratie

©2019 De Fontein, illustratie van Phil McAndrew uit Gaan met die sjamaan

In dit verhaal is er veel onrust in het prehistorische dorpje van Hannes. De sjamaan is verdwenen en iedereen is in paniek. Hannes wordt tot nieuwe sjamaan benoemd en krijgt twee adviseurs toegewezen. Samen moeten zij de problemen in het dorp oplossen en Hannes is daar ehm… niet zo goed in. Dan hoort Hannes dat sjamaan Saffie ontvoerd is! Waarschijnlijk door IEMAND uit een dorp aan de andere kant van het levensgevaarlijke krijsveld. Samen met een reddingsteam gaat hij op pad…

Om nu te zeggen dat dit een zeer educatief boek over de prehistorie is… nou nee. Dit verhaal is vooral heel vermakelijk om te lezen! Maar, er zitten ongemerkt wel heel veel interessante wetenswaardigheden over de prehistorie in het verhaal verwerkt! Denk aan bepaalde werktuigen die gebruikt werden, de kleding, een sterrenhemel met miljoenen sterren (geen lichtvervuiling), de manier waarop mensen in een dorp samenwoonden of bepaalde dieren die er leefden – al heten ze hier wel prikprakhoorns, scheursnavels of stampbeestjens. Dat laatste is juist ook een van de sterke dingen uit dit boek: met heel veel humor wordt er verwezen naar de onwetendheid van mensen in vergelijking tot nu. Ook de namen van het dorp (Bleghh) en sommige hoofdpersonen (Ug, Bla en Kloink) zijn erg lachwekkend en tegelijk misschien niet eens zo onwaarschijnlijk.

Hannes Hunebed

Het verhaal is qua woordenschat nog helemaal niet zo makkelijk en om de humor echt te snappen, moeten kinderen ook al wat ouder zijn. Toch is dit boek door de vele humoristische illustraties ook voor iets jongere kinderen of zwakkere lezers heel aantrekkelijk. Afgezien van het avontuur (dat nog best spannend is) spelen thema’s als samenwerken, vertrouwen en vriendschap een belangrijke rol in het verhaal. Wanneer ben je een goede leider? Hoe neem je samen beslissingen? Hannes moet duidelijk nog een hoop leren!

Hannes Hunebed

Helaas staat er (nog?) geen derde deel gepland van deze serie, maar met deze eerste twee boeken zullen kinderen zich zeker al goed kunnen vermaken!

Lestips

Om het boek te promoten, kun je de boektrailer laten zien of het inkijkexemplaar laten zien op het digibord (je kunt het eerste hoofdstuk hier downloaden). Het is trouwens al erg leuk om de reacties van je leerlingen te zien als je dit boek openslaat: een strip!!

Met dit boek zul je veel kinderen tot lezen kunnen motiveren. En ook heel handig: op de website graphic-novels.nl kunnen kinderen een mooie powerpoint downloaden voor een boekbespreking en daarnaast een leuke poster aanvragen! Ook staan er algemene boekbesprekingstips op deze website.

Prehistorie

Het is daarnaast natuurlijk erg leuk om dit boek te introduceren in een project over de oertijd / steentijd / prehistorie en de kinderen na het lezen te vragen naar dingen die in die tijd duidelijk anders waren dan nu! Wat is typisch voor de steentijd? Hoe noemen wij tegenwoordig de dieren die in het verhaal voorkomen? Ook een leuke vraag: wat is er eigenlijk juist niet veranderd?


Lees ook:

Hannes Hunebed


Uitgeverij De Fontein, 2019

Hannes Hunebed 2 bol.com

Hannes Hunebed 1 bol.com


Genre: Historisch verhaal, Humor
Series: Hannes Hunebed | Onderwerpen: 2019, Jezelf presenteren, Kinderboekenweek 2020, Leiderschap, Ontvoering, Prehistorie, Samenwerken, Serie, Steentijd, Strip, Tijd van jagers en boeren, Tip van Daan, Tip van Finn, Vertrouwen, Vriendschap, Zoektocht
Geïllustreerd door Phil McAndrew

Leave a Reply