Hart van inkt

Hart van inkt - Cornelia FunkeMeggies vader Mo heeft een bijzonder gave. Hij kan personages uit een boek tot leven brengen door eruit voor te lezen. Jaren geleden heeft hij zo een aantal schurken uit het boek Hart van inkt gelezen en Meggies moeder is op mysterieuze wijze verdwenen. Mo heeft er alles aan gedaan om dit voor Meggie geheim te houden en heeft nooit meer een woord voorgelezen. Maar op een nacht klopt er een vreemde figuur bij hen aan. Hij komt Mo waarschuwen voor een nietsontziende schurk die achter hem en dat boek van hem aanzit. Meggie en haar vader slaan halsoverkop op de vlucht en dat is het begin van een uitzonderlijk avontuur, waarin ook Meggie meegetrokken wordt door de magie van Hart van inkt.

Dit is het eerste deel van een trilogie. De vervolgdelen heten Web van inkt en Nacht van inkt.

Recensie

Dit sprookjesachtige en magische verhaal is een geweldig en spannend avontuur voor liefhebbers van boeken. Het verhaal heeft een vrij langzame spanningsopbouw en is een soort ode aan de liefde voor lezen en het boek. Elk hoofdstuk begint ook met een citaat uit de wereld(jeugd)literatuur.

De lezer verkeert net zo lang in onzekerheid als Meggie. Wat is er zo bijzonder aan het boek dat Mo verbergt? Wat is het geheim van haar vader? Als de vader van Meggie verdwijnt, begint het avontuur pas echt spannend te worden en lukt het bijna niet meer om het boek weg te leggen. De combinatie van prachtig omschreven Italiaanse bergdorpjes, de schurken die zo slecht zijn dat ze in het echte leven bijna niet kunnen bestaan en de vaardige pen van Cornelia Funke maken dit tot een geweldig verhaal. Het betovert je en zuigt je het verhaal in. Een absolute aanrader.

Het boek stond bij verschijning direct op de eerste plaats in de bestsellerlijst van de New York Times. In Nederland is het boek in 2006 bekroond met de Zilveren Griffel. In 2008 is het boek verfilmd onder de titel Inkheart. Er is vervolgens ook een filmeditie van het boek verschenen.

Het tweede en derde deel van de trilogie zijn – zo mogelijk – nóg magischer: Meggie en haar vader verdwijnen dan in de wereld van het boek Hart van inkt. Betoverend!

Lestip

Je zou denken dat dit boek zich fantastisch leent om voor te lezen in de klas, maar dat is helaas niet het geval. Ondanks dat deze trilogie behoort tot mijn eigen favorieten, ben ik na een aantal keren voorlezen gestopt. Het verhaal en spanningsopbouw zijn té langzaam om interessant te blijven als je in korte fragmenten moet voorlezen. Dit is echt een boek om ‘in te verdwijnen’ en dat kan alleen als je langere tijd achter elkaar door kunt lezen.

Wel een boek om te promoten natuurlijk! Lees hiervoor onderstaand fragment voor:

Stofvinger moest achter (…) in bruin pakpapier. (blz. 31 t/m 38*)

* Deze paginering komt uit het oorspronkelijke boek: de hardcover uit 2005. Het fragment beslaat het hele 3e hoofdstuk “Naar het zuiden”.

Overigens is dit een C-boek, maar het kan ook zeker gelezen worden door goede lezers vanaf 10 jaar. Alle drie de boeken zijn wel enorm dikke pillen.

De film is geschikt bevonden voor 9 jaar en ouder.


Em. Querido’s Uitgeverij, 2005

Het boek Web van inkt is alleen als e-book te verkrijgen.

 

 


Genre: Sprookjes / fantasie
Tags: 2005, Boeken, Boekverfilming, Fantasiewezens, Italië, Lezen, Magie, Ontvoering, Sprookjesfiguren, Sprookjeswereld, Tip van Mila
Illustrator: Cornelia Funke

Leave a Reply