Heksenweek

HeksenweekElsie Pekel verveelt zich dood in het saaie stadje waar ze woont. Maar dan waait op een dag Magenta Spits de winkel waar Elsie werkt binnen. De heks zoekt iemand die een weekje op haar toren wil passen. En laat Elsie daar nou de perfecte kandidaat voor zijn!

Maar als Elsie in de toren logeert, in het gezelschap van een zwerfhond en een pratende raaf, kloppen er al snel allerlei vreemde figuren aan de deur. En er wordt een doos met toverspullen bezorgd, waarop staat: METEEN OPENEN EN GEBRUIKEN!

Wie op de toren van een heks wil passen, moet nou eenmaal zelf ook een beetje gaan heksen om alles in goede banen te leiden…

Vertaald door Jesse Goossens.

Recensie

Pekels Warenhuis deed weer zijn gebruikelijke bruisende zaken. Elsie had een schoenveter verkocht. Haar vader rekende een zwabber af. Beiden hoorden een hoop gezeur aan over pijnlijke ruggen en vervelende buren. Weer een dag met nauwelijks verkoop en pijn in hun oren. Niets anders dan anders dus. (blz. 10)

Heksenweek

©2021 Lemniscaat, illustratie van Ashley King uit Heksenweek

Elsie Pekel staat regelmatig in de winkel van haar ouders, waar echt nóóit iets gebeurt. Als dus op een dag heks Magenta de winkel binnenkomt om een advertentie op te hangen voor een tijdelijke oppasser voor haar huis en raaf Corbett, ziet Elsie die taak wel zitten. Zéker als de heks haar ook nog een complete bibliotheek, rust en flink wat geld aanbiedt.

Je voelt het al aankomen: Elsie krijgt weinig rust in de toren van de heks! Niet alleen komen er continu nogal bijzondere en kleurrijke bezoekers aan de deur, er wordt ook nog een bijzonder pakketje met toverspullen bezorgd… Als dat allemaal maar goed gaat!

Kaye Umansky weet wel hoe ze grappige boeken moet schrijven. Haar droge, Engelse humor maakt dit toch al verrassende en gekke verhaal echt hilarisch. Elsie houdt zich strikt aan Pekels Top Tien Klantenserviceregels en dat levert ontzettend leuke conversaties op. Ook de personages zijn heerlijk karikaturaal, zoals houthakker Hank die bijzonder ijdel met zijn haar zwiept, of Sylfine die altijd ‘bewonderende’ dieren meesleept om als bosnimf over te komen. De vele gedetailleerde illustraties van Ashley King passen perfect bij dit vrolijke verhaal. Het boek heeft een ruime bladspiegel en opvallend grote letters, maar past qua woordenschat en humor goed bij de bovenbouw. Ideaal voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen!

Heksenweek

©2021 Lemniscaat, illustratie van Ashley King uit Heksenweek

Na haar ‘heksenweek’ heeft Elsie nieuwe vrienden gemaakt én kan ze zelf ook een beetje toveren… Dat belooft nog een hoop magische avonturen in boeken die gaan volgen. Dit eerste deel smaakt zeker naar meer!

Lestips

Kaye Umansky kende ik van boeken die speciaal bedoeld zijn voor dyslectische kinderen, zoals De Mafketels en De stiefzussen. Boeken met heel veel humor, en allesbehalve kinderachtig, maar tegelijk met weinig woorden, grote letters en technisch niet te moeilijk.

Haar boeken zijn een succes omdat ze écht grappig en verrassend zijn; ze bevatten heel veel ‘novelty’ en dat is iets wat heel goed werkt bij kinderen voor wie lezen moeite kost. De humor en de verrassende wendingen zorgen er dan toch voor dat je door wilt lezen!

Deze serie lijkt ook weer heel mooi in dat straatje te passen. Hoewel er best veel moeilijke woorden in dit boek staan, kun je Heksenweek prima aanraden aan dyslectische kinderen. Maar ook kinderen die wel goed lezen, zullen er heel veel plezier aan beleven! Het is namelijk gewoon ook een heel vermakelijk verhaal.

Om het te promoten, kun je het volgende fragment voorlezen. Lees ter introductie eerst de helft van de flaptekst voor (t/m twee keer vragen…).

Elsie keek rond (…) dan je wilt. (blz. 45 t/m 49)

Vertel vervolgens dat de eerste buren natuurlijk al binnen 5 minuten voor de deur staan…

Als alternatief kun je ook deze boektrailer laten zien!

Bij het boek is ook een uitgebreide lesbrief gemaakt, met veel creatieve opdrachten, zoals het maken van een nieuwe cover, aankleedpoppen van Elsie en Magenta of foto’s in vogelperspectief. Er staan ook opdrachten in die te maken hebben met woordenschat, creatieve taal en muziek.

Er gaan nog tenminste 3 delen in deze serie volgen:

Heksenweek


Uitgeverij Lemniscaat, 2021

Heksenweek bol


Genre: Sprookjes / fantasie
Series: Elsie en Magenta | Onderwerpen: 2021, Creatief, Dyslexie, Heksen, Magie, Serie, Sprookjesfiguren, Tip van Liam, Tip van Lisa, Toveren
Geïllustreerd door Ashley King

Leave a Reply