Het bos slaapt

Het bos slaaptAl dat slapen en al dat snurken, allemaal goed en wel!
Maar 100 jaar, dat is echt veel te lang, vind je niet?

In een doodstil bos komen twee mannetjes aanlopen. Iedereen slaapt er! Het is onvoorstelbaar… Het zou met een vloek te maken hebben. Belachelijk natuurlijk. Of toch niet…?

Dit is het sprookje van Doornroosje, op een wel heel bijzondere manier verteld.

Vertaald door Edward van de Vendel.

Recensie

Verwondering en nieuwsgierigheid. Dat is wat opgeroepen wordt door dit fantastische prentenboek. De ondertitel – Een bijzondere kijk op het verhaal van Doornroosje – verraadt al dat we het sprookje van Doornroosje te zien gaan krijgen, maar dan anders. Daarmee is niets teveel gezegd – dit boek is origineel in alle opzichten!

Allereerst is daar het enorme formaat van het boek: 30 bij 34 cm; dat maakt al indruk. Dan, twee spreads met verstilde, prachtige prenten in stemmige kleuren. Donkere bruintinten. Kleuren die je niet zo snel in een kinderboek tegenkomt. En dan… twee mannetjes die aan komen lopen; steeds dichterbij.

Het bos slaapt illustratie 2

©2017, Infodok / WPG Uitgevers België, Rébecca Dautremer uit Het bos slaapt

Illustratie Het bos slaaptVerwacht geen lappen tekst; verondersteld wordt dat je het sprookje van Doornroosje eigenlijk al kent. Deze mannetjes hebben er ook wel van gehoord, maar kunnen hun ogen nog steeds niet geloven: “Kijk dan toch!” Iedereen slaapt. Samen met de mannetjes verken je het bos: op paginagrote prenten zie je bizarre poses van slapende mensen en slapende dieren – de verstilling en vervreemding worden perfect opgeroepen en nog eens versterkt door het commentaar. Extra bijzonder is dat de naam Doornroosje nergens wordt genoemd!

De auteur en illustrator Rébecca Dautremer bedankt je aan het begin van het boek dat je de tijd neemt om het boek ‘door te bladeren’. Dat klinkt gek, zeker als uitspraak van een auteur: hoezo, doorbladeren?! Je moet een boek toch lezen? Maar ook deze inleidende tekst klopt.

Moet je die twee mannetjes zien, daar, op de volgende bladzijde. (…) Misschien kun je stiekem met ze meelopen?

En zo blader je inderdaad rustig door dit boek heen en verwonder je je samen met de twee mannetjes over de bijzondere taferelen en de ongekende kunstzinnige stijl van deze illustrator. De spanning wordt naar het einde toe heel mooi opgebouwd. Zo werkt Dautremer naar een heel bijzonder en ingenieus slot toe.

Dit is met recht een sprookje zoals het nog nooit eerder verteld is. Vernieuwend, prikkelend en waanzinnig mooi vormgegeven. Genieten voor jong én oud!

Lestips

Wat een bijzonder boek! Het is vooral een kijkboek; er is niet veel tekst om te lezen. En tóch wordt hier tussen de regels door een verhaal verteld. Fantastisch, echt. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe je een verhaal op heel verschillende manieren kunt vertellen.

Hoewel het boek voor jonge kinderen – die het sprookje van Doornroosje kennen – ook al geschikt is, zullen oudere kinderen (en volwassenen) dit boek waarschijnlijk nog meer waarderen. De illustratiestijl past beter bij hen: de sombere kleuren en kunstzinnige tekenstijl is voor jonge kinderen waarschijnlijk minder aantrekkelijk. Ook zullen oudere kinderen de humor die heel subtiel in het verhaal verwerkt is, beter begrijpen. Een heel mooi prentenboek voor de bovenbouw dus! Je kunt dit boek heel goed samen ontdekken en bespreken wat er gebeurt. Sommige kinderen zullen daar best wat hulp bij kunnen gebruiken!

Tekenen

En dan die tekeningen… daar kun je ook echt wat mee doen. Het is namelijk heel knap hoe Rébecca Dautremer verstilling en beweging in een tekening weet te vangen. Daar kun je een prachtige tekenles omheen bedenken.

Geef bijvoorbeeld de opdracht: Maak een tekening waar beweging in zit.
Praat er eens over hoe je dit doet. Bekijk eventueel meer kunstwerken of tekeningen waar beweging in zit en bespreek hoe de verschillende illustratoren en kunstenaars beweging in hun werk hebben gestopt.


Uitgeverij Infodok / WPG Uitgevers België, 2017

Het bos slaapt bol.com


Genre: Sprookjes / fantasie
Tags: 2017, Illustraties, Prentenboek, Sprookjes, Sprookjesfiguren, Sprookjeswereld, Tekenen, Tip van Mila, Volksverhalen
Illustrator: Rébecca Dautremer

Leave a Reply