Het einde van Iemand

Het einde van IemandIedereen heeft een begin. En iedereen heeft een eind. Dit verhaal gaat over het einde van Iemand.

Iemand is een mens, of eigenlijk: wás een mens. Want Iemand is dood. Eerst leefde het lichaam nog en nu niet meer. Hoe kan dat? Wat gebeurt er met het lichaam van Iemand? Is dood hetzelfde als heel lang slapen? En wat gebeurt er op een uitvaart?

Floor Bal geeft in dit boek op duidelijke en geruststellende wijze antwoord op deze vragen.

Recensie

De dood is maar moeilijk te bevatten, zeker voor kinderen die daar nog weinig mee te maken hebben gehad. Toch is de kans groot dat zij in de basisschoolleeftijd te maken krijgen met een sterfgeval in de familie. Of misschien horen ze erover van een klasgenootje. En waarschijnlijk zitten ze dan vol met vragen (en verdriet). Dit boek kan dan heel mooi helpen, want het geeft op heel heldere, maar ook zeer invoelende wijze antwoord op allerlei vragen.

Het einde van IemandOok de sfeervolle illustraties van Grootzus maken dit boek waanzinnig mooi. De levensloop van een mens is werkelijk prachtig verbeeld, maar ook de gevoelens van verdriet, de warme herinneringen en de gebeurtenissen die plaatsvinden na de dood raken de juiste snaar. Er is aandacht voor begrafenissen, maar ook voor het uitstrooien van de as. Vol respect wordt er gesproken over gedachten over de dood, afscheid nemen en het einde van het lichaam van Iemand.

Iemand zelf kan het niet meer zeggen. Wie het leven achterlaat, komt nooit meer terug. Niemand kan vertellen, wat er na de dood komt. Dat is niet eng. Het is niet raar. Het is alleen maar onbekend.

Het einde van Iemand

©2022, Gottmer, illustratie van Grootzus uit Het einde van Iemand

De mooie prenten en de tekst die overduidelijk maakt dat de dood zeer definitief is, zullen de lezer niet onberoerd laten. Het boek roept sterke gevoelens van verdriet op. Toch geeft het boek ook een soort troost, want het laat heel mooi zien dat de dood onlosmakelijk bij het leven hoort. Het einde van Iemand is een verhaal dat het vertellen waard is. En Iemand wordt niet vergeten.

Lestips

Dit is een prachtig voorleesboek voor in de onder- en middenbouw, om kinderen antwoord te geven op al hun vragen over de dood. Het boek zal wellicht nog meer vragen oproepen en geeft daardoor dus ook mooi aanleiding om te praten over de dood. Floor Bal helpt je om de juiste toon te vinden.

Ook in de bovenbouw kun je dit boek nog voorlezen, maar voor die leeftijd is dit ook een heel mooi prentenboek om zelf te lezen en te bekijken. De prachtige prenten passen ook heel goed bij deze leeftijd: de stijl is allesbehalve kinderachtig en de personages lijken ook de tienerleeftijd te hebben.


Gottmer, 2022

Het einde van Iemand


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Afscheid, Begrafenis, Dood, Gevoelens, Leven, Levenscyclus, Rouw, Rouwproces, Verdriet
Geïllustreerd door Grootzus

Leave a Reply