Het extra kloeke moppenboek

Het extra kloeke moppenboekIn dit extra kloeke boek – de opvolger van Het kloeke moppenboek – staan moppen en raadsels die je samen kunt voorlezen. Ze gaan over beroepen, school, dieren en nog veel meer! Ieder leest zijn eigen rol. Een paar keer oefenen en dan… optreden maar!

Deel uit de serie Applaus voor jou! Theaterlezen.

Recensie

Het extra kloeke moppenboekVrijwel alle kinderen houden van moppen, maar het is niet altijd makkelijk om ze te onthouden. Gelukkig zijn er heel veel moppenboeken – altijd een succes. Dit boek is echter anders dan andere moppenboeken, want het staat vol theaterteksten! De moppen in dit boek zijn namelijk allemaal uitgeschreven in verschillende rollen. Dat betekent dat je een mop ineens niet meer in je eentje, maar met z’n tweeën of drieën tegelijk gaat vertellen. Of beter: gaat voorlezen! Want bij theaterlezen mag je je boek er gewoon bijhouden.

In het voorwoord staat precies uitgelegd hoe het werkt en krijg je maar liefst 10 tips om de mop zo goed mogelijk over te brengen. Het boek is daarmee eigenlijk precies hetzelfde als voorganger Het kloeke moppenboek, maar dan met meer dan 50 nieuwe moppen. Met zoveel keuze is er voor ieder wat wils en valt er voor iedereen wel wat te lachen!

Het extra kloeke moppenboekFijn is ook dat de moppen op thema staan gecategoriseerd in een register. Niet alleen kun je opzoeken welke moppen over beroepen of dieren gaan, er staat ook uitgeschreven om wélke beroepen of dieren het gaat. Handig als je een mop wilt (laten) voorlezen in een les over een bepaald onderwerp. Je kunt echter ook een Mini Moppen Festival organiseren en kinderen zelf hun favoriete mop laten kiezen. Zo wordt moppen tappen écht een feest!

Lestips

Het is ontzettend makkelijk om dit boek te promoten! Kies een goede, zelfverzekerde lezer uit en lees met hem of haar samen een mop voor. Kinderen zien dan gelijk hoe het boek werkt! Hoe leuk is het als ze daarna tijdens het vrij lezen met z’n tweetjes op de gang lekker moppen gaan tappen? Nóg leuker is het om dan aan het eind van de leestijd in de klas de leukste mop voor te lezen aan de klas! Je zou elke dag dit door een ander tweetal kunnen laten doen.

Voor minder goede lezers kan het misschien beangstigend zijn dat ze moeten gaan voorlezen, maar met theaterlezen is het juist de bedoeling dat een kind van tevoren kan oefenen. Dan is hardop lezen ineens helemaal niet zo eng meer. De moppen zijn geschreven in vrij makkelijke taal en daarom geschikt voor groep 4 tot en met groep 8.

Mini Moppen Festival

Zoals hierboven al gezegd, kun je het ook groots aanpakken en een Mini Moppen Festival organiseren. Op de website theaterlezen.nl vind je tips hoe je dit organiseert. Ook vind je er heel veel moppen die je gratis kunt downloaden.

Mini Mop Cast

Mini Mop CastOok ontzettend leuk: je kunt met je klas luisteren naar de Mini Mop Cast! Er staan nog niet zoveel moppen in, maar daar kun je met je klas snel verandering in brengen! Je kunt namelijk ook zelf geluidsbestanden insturen. Op de website theaterlezen.nl lees je precies hoe het werkt. Elk kwartaal maakt een inzender kans op een prijs: een theaterlees-moppenboek + de Mini Mop Cast Trofee!

Moppen tijdens de les

Wil je moppen koppelen aan je lesstof (gebruik het register op blz. 111!), zorg er dan voor dat je dat goed voorbereidt: kies van tevoren de kinderen uit die de mop gaan voorlezen en laat hen alvast oefenen met lezen. Zorg er in ieder geval voor dat je kinderen niet overvalt met het hardop voorlezen, want dan ga je voorbij aan het concept van het theaterlezen.

Voor het thema beroepen is er een handig overzicht gemaakt van zowel Het kloeke moppenboek als Het extra kloeke moppenboek. Dat kun je hier downloaden.


Uitgeverij De Inktvis, 2021

Het extra kloeke moppenboek

Het kloeke moppenboek bol.com


Genre: Humor
Series: Applaus voor jou! Theaterlezen | Onderwerpen: 2021, Beroepen, Dieren, Dyslexie, Grappen, Kinderboekenweek 2021, Makkelijk Lezen, Moppen, Samenlezen, Taal, Theater, Tip van Daan, Tip van Finn, Tip van Lisa, Toneelspelen
Geïllustreerd door Helen van Vliet

Leave a Reply