Het geheim van de gifgeest

Het geheim van de gifgeestBenjamin gaat bij zijn opa op Texel logeren. Benjamin heeft er eigenlijk niet zoveel zin in, maar dan ontmoet hij Kriek en Beer – de buurkinderen van opa – en wordt alles meteen een stuk spannender. Samen met hen gaat hij op zoek naar de Nollengeest. Volgens Kriek en Beer vergiftigt die het eiland. Kriek en Beer lijken voor niets en niemand bang in hun pogingen om de gifgeest te stoppen. Durft Benjamin hen te helpen?

Recensie

Het verhaal staat volledig in het teken van de Nollengeest, die in de fantasie van de kinderen overal aanwezig is en allerlei rampspoed over Texel afroept. Voor kinderen die mee kunnen gaan in deze fantasie, is dit een spannend verhaal. Zeker doordat de hoofdpersonen allerlei spannende, verboden dingen doen: zwemmen in water waar het niet mag; ’s ochtends vroeg het huis uit sluipen; de vuurtoren beklimmen.

Het is echter wel duidelijk een A-boek, dus voor oudere kinderen is dit boek waarschijnlijk te kinderachtig.

Lestip

Het verhaal is doorspekt met feiten over Texel en strandjutten. In het nawoord schrijft de auteur dat hij zelf ook veel ervaring heeft met jutten. Deze ervaring heeft hij verwerkt in het verhaal.

Een fragment dat je kunt gebruiken ter promotie van het boek en om te vertellen over de Nollengeest (waarbij je ook leert dat ‘nol’ duin betekent):

 “Ben jij Benjamin?” (…) weer gewoon dood. (blz. 11 t/m 15)

Natuurlijk kun je het boek ook gebruiken om iets te vertellen over Texel. Onderstaand fragment gaat over de Slufter, het ontstaan van Texel en Ecomare.

 Aan het eind (…) Texel te zien. (blz. 19 t/m 25)


Uitgeverij Leopold, 2009

 


Genre: Detective
Series: Het geheim van... | Onderwerpen: 2009, Geesten, Noord-Holland, Texel, Wadden
Geïllustreerd door ivan & ilia, Saskia Halfmouw

Leave a Reply