Het geheim van de malamander

Het geheim van de MalamanderOntdek het grootste geheim van het mysterieuze stadje Owee aan Zee.

Herbert Citroen van het Grand Hotel Nautilus weet dat het niet gemakkelijk is om gevonden voorwerpen terug bij hun eigenaars te krijgen – zeker wanneer het gevonden voorwerp geen voorwerp is, maar een meisje: Violet.

Niemand weet wat er gebeurd is met de ouders van Violet Purperwier. Heeft hun verdwijning te maken met het legendarische zeemonster, de malamander? Violet en Herbie gaan samen op onderzoek uit…

Vertaald door Aleid van Eekelen-Benders.

Recensie

Malamander

… je zou hier eens moeten komen tijdens de eerste winterstormen, wanneer dat gezichtje en die zonnestralen van de pier af waaien, zoals altijd in november. Wanneer zeemist als lange, spookachtige tentakels door de straten drijft en zoutwaterdruppeltjes tegen de ruiten van het Grand Hotel Nautilus spetteren. Dan komen er weinig mensen naar Owee aan Zee. Zelfs de inwoners wagen zich niet op het strand als het donker wordt en de wind om de Muilrotsen en om het wrak van het slagschip Leviathan giert, het schip waarvan zelfs nu nog mensen zweren dat ze er de glibberige malamander hebben zien rondkruipen. (blz. 9/10)

Malamander

©2020 Lannoo, illustratie van Thomas Taylor uit Het geheim van de malamander

Het ijzersterke begin van het boek daagt de lezer uit om vooral niet verder te lezen. Om het boek in een kist met een zware ketting eromheen van de pier te gooien. Want de slijmerige, glibberige malamander lijkt gevaarlijk, maar je moet er wel in geloven… En dat zorgt meteen voor een extreem mysterieuze setting van dit bijzondere boek.

Het verhaal begint sowieso merkwaardig: Herbie Citroen, de ik-persoon, werkt als ‘gevonden-voorwerper’ in het Grand Hotel Nautilus. Violet zoekt hem op om haar ouders te vinden, maar ze wordt daarbij achtervolgd door ‘Bootshaakman’. Ook mevrouw Fossiel – professioneel strandjutter – wordt aangevallen op het strand. Ze heeft net een vurige, rode steen gevonden. Is het het ei van malamander? Zou de legende over dit vismens dan toch waar zijn? De speurtocht van Herbie en Violet wordt steeds gevaarlijker…

‘Als het onmogelijke ergens mogelijk is, dan wel in Owee aan Zee.’ (blz. 199)

Alles in dit geheimzinnige verhaal lijkt ongrijpbaar… Hoewel Violet erachter komt dat de verdwijning van haar ouders wel degelijk met de malamander te maken moet hebben, is het niet duidelijk waar ze zijn gebleven. En waar komt Herbie eigenlijk vandaan? In hun zoektocht vinden Herbie en Violet veel sporen en antwoorden, maar blijft er ook nog veel onduidelijk. Met dit boek begeef je je in ieder geval in een mysterieuze wereld, die een beetje griezelig is, maar ook heel intrigerend. Gelukkig komt er zeer binnenkort ook nog een vervolg, waarin Herbie en Violet opnieuw op onderzoek uitgaan en weer nieuwe mysterieuze figuren zullen ontdekken…

Lestips

Malamander

©2020 Lannoo, illustratie van Thomas Taylor uit Het geheim van de malamander

Om dit boek te promoten, kun je simpelweg het eerste (korte) hoofdstuk voorlezen: daarin promoot het boek zichzelf namelijk al!

Je bent vast (…) iets voor jou. (blz. 9 t/m 11)

Wat verder nog een leuk weetje is over dit boek, is dat de auteur Thomas Taylor een soortgelijke carrière heeft als Annet Schaap! Hij werkte jarenlang als gerenommeerd illustrator – zijn eerste opdracht was het omslag voor Harry Potter en de steen der wijzen – en durfde pas heel laat de stap te nemen om een boek te schrijven. Erg leuk om dit te lezen – je kunt deze informatie vinden achterin het boek.

Nóg een goed weetje: het mooie omslag van dit boek is niet van de auteur zelf! Die illustratie is namelijk gemaakt door George Ermos. De mooie plattegrond van Owee aan Zee en de kleine illustraties aan het begin van elk hoofdstuk zijn wél van Thomas Taylor.


Uitgeverij Lannoo, 2020

Het geheim van de malamander bol

Het geheim van gargantis bol

 


Genre: Detective, Sprookjes / fantasie
Series: Owee aan Zee | Onderwerpen: 2020, Fantasiewezens, Geheim, Legende, Monsters, Serie, Tip van Emma, Tip van Liam, Volksverhalen, Zoektocht
Geïllustreerd door George Ermos, Thomas Taylor

Leave a Reply