Het geheim van de vlogger

Het geheim van de vloggerTibo ziet het helemaal voor zich: hij wordt een beroemde vlogger. Maar dat valt nog niet mee. Hoe maak je elke dag een pakkend filmpje?
Dan filmt hij per ongeluk hoe een man zijn klasgenoot Joosje hardhandig een auto in trekt. Ze wordt ontvoerd!
Kan hij de daders te pakken krijgen – met hulp van zijn volgers?

In januari 2021 is dit boek verschenen in een nieuw jasje.

Recensie

Het geheim van de vlogger

Cover 2021

Dit deel van de serie GEHEIM is lekker eigentijds: over filmpjes maken om deze op YouTube te zetten om héél veel geld en leuke gratis gadgets te verdienen. Althans, dat is wat Tibo ervan verwacht. Dat vloggen in de praktijk helemaal niet zo makkelijk is, blijkt wel uit het gestuntel van Tibo in de eerste hoofdstukken. Zijn plan loopt totáál niet zoals gepland.

Maar… doordat hij zo loopt te stuntelen, filmt hij per ongeluk hoe zijn klasgenootje Joosje – die Tibo toevallig ook nog eens erg leuk vindt – een auto in wordt gesleurd. Joosje wordt al snel weer vrijgelaten, dus de politie wil niets doen. Toch vermoeden Tibo en Joosje dat het niet bij deze ontvoering zal blijven en ze doen er dan ook alles aan om de auto en de enge mannen terug te vinden. Maar ja… dan moet Tibo wel wat meer volgers zien te verzamelen!

Het verhaal van Wieke van Oordt leest lekker weg. In slechts 80 bladzijden, met veel illustraties van ivan en ilia (omslag is van Saskia Halfmouw), lukt het haar een spannend verhaal te vertellen, dat helemaal past bij de kinderwereld. Het serieuze kinderspeurwerk, met herkenbare naïviteit. Van Oordt schrijft in het nawoord haar eigen geheim op: ze kent de wereld van het vloggen via haar zoons en is zelf ook gek van internet en YouTube. Dat merk je dan ook: ondanks dat Tibo zo loopt te stuntelen, maakt ze hem of het fenomeen vloggen geen moment belachelijk. Integendeel: vlogs kunnen mooie dingen opleveren! Bovendien valt uit dit boek nog een belangrijke les te leren: de aanhouder wint!

Lestips

De GEHEIM-boeken zijn heel geschikt voor kinderen in groep 5 en 6 of kinderen in de hogere groepen die niet zo goed lezen: de verhalen zijn kort, rijkelijk geïllustreerd en passen goed bij de belevingswereld van kinderen uit de bovenbouw.

Er is zelfs een bijbehorende website: www.hetgeheimvan.nl, waar kinderen mee kunnen doen met een schrijfwedstrijd. Dit is zéker interessant voor de hoogste groepen van de basisschool! Een voorbeeld van een boek dat mede is geschreven door een scholiere is Het geheim van de olympische vlam (uit 2016). Elk jaar wordt er een winnaar gekozen, die samen met een bekende kinderboekenauteur een boek uit de GEHEIM-serie mag schrijven. Alle winnaars vind je hier.

Omdat het maar een dun boek is, zou ik slechts een heel kort fragment voorlezen om het boek te promoten. Je kunt vertellen dat Tibo in eerste instantie helemaal niet doorheeft dat Joosje ontvoerd wordt…

Tibo staat nu (…) van zijn leven. (blz. 15/16)

Misschien vragen de kinderen waarom Tibo de belangrijkste vlog van zijn leven gaat maken… Wat daarmee bedoeld wordt? Daarvoor moeten ze het boek maar lezen!

Mediawijsheid

In dit boek komt ook weer mooi de generatiekloof tevoorschijn, van de vloggende jeugd en de bezorgde ouders die vinden dat hun kinderen teveel achter de smartphone zitten. Het hoofdstuk Telefoon geeft een mooie inleiding voor het beginnen van een klassengesprek:

Waarom mag hij (…) het huis doorgaat. (blz. 28 t/m 31)

In dit hoofdstuk komen meerdere perspectieven aan bod: die van de meester, van Tibo en van zijn ouders. Wat vinden de kinderen van hun meningen?

Later in het boek zegt de moeder van Tibo hier nog iets over:

Je wéét toch (…) kijken ook mee. (blz. 62)

Wat vinden de kinderen van dit argument?

Tenslotte nog een praktisch punt voor elke beginnende vlogger: hoe krijg je volgers???

‘Hoeveel volgers heb (…) we gaan opnemen?’ (blz. 47/48)

Tibo heeft duidelijk geen idee… hebben de kinderen in de klas tips?

Schrijver in de klas

Wat leuk is in dit boek, is dat de schrijfster heel ‘dichtbij’ komt, doordat ze zelf een geheim vertelt in het nawoord. Maar het is natuurlijk nóg leuker als je haar echt in de klas haalt om over het boek te laten vertellen! Wieke van Oordt is een zeer sprankelende persoonlijkheid, die ongetwijfeld een onvergetelijke indruk zal achterlaten in de klas en dat geldt dan voor haar boek natuurlijk ook! Daarnaast is Wieke van Oordt ook Schoolschrijver – ze is dus gewend om met kinderen aan de slag te gaan. Tijdens haar bezoeken neemt ze je klas mee op schrijfreis en schrijft ze samen met de kinderen een kort verhaal. Wie weet ontstaat er wel weer een nieuw idee voor een GEHEIM-boek! Kijk voor het boeken van deze schrijfster op de website van De Schrijverscentrale.


Uitgeverij Leopold, 2018

In januari 2021 is het boek met een nieuwe cover verschenen.

Het geheim van de vlogger

Het geheim van de vlogger bol.com


Genre: Detective
Series: Het geheim van... | Onderwerpen: 2018, Criminaliteit, Media & journalistiek, Mediawijsheid, Ontvoering, Smartphones, Social media, Sociale media, Tip van Daan, Vloggen, Zoektocht
Geïllustreerd door ivan & ilia, Saskia Halfmouw

Leave a Reply