Het geheim van de zwarte piste

Het geheim van de zwarte pisteMerijn en June zijn op skivakantie en zitten samen in een skiklasje met hun vriend Quinn. Als ze aan het eind van de week winnen bij de slalomwedstrijd, mogen ze als VIP mee naar de wereldbekerwedstrijd! Dat willen ze allemaal wel! Ze besluiten hard te trainen om beter te worden. Maar er zijn steeds vaker lawines in de buurt van de pistes. Zijn ze wel veilig?

Recensie

Met dit boek waan je jezelf even echt op wintersport! Je kunt merken dat Gerard van Gemert weet waar hij over schrijft, want hij weet de sfeer van de besneeuwde bergen en het skiën in een skiklasje perfect over te brengen.

‘Hebben jullie gistermiddag de dingetjes geoefend die ik aangegeven had?’ Gabriëlla ging tussen de kinderen staan.
Merijn bedacht dat hij dat niet gedaan had. Hij kon zich daar vaak niet toe zetten. Lekker skiën en doen waar je zin in had, vond hij leuker. En dan het liefst zo snel mogelijk. Dat was waarschijnlijk ook de reden waarom June beter was dan hij. Zij deed altijd netjes de oefeningen die de skileraren opgaven. (blz. 29)

Het geheim van de zwarte piste

©2021 Leopold, illustratie van ivan & ilia uit Het geheim van de zwarte piste

Merijn weet wel dat hij niet de beste van zijn skiklasje is, maar hij wil natuurlijk wel graag naar de wereldbekerwedstrijd aan het einde van de week. Daarom besluit hij na de lessen toch extra te gaan oefenen, samen met zijn tweelingzus June en vriend Quinn, die in het wintersportgebied woont. Daarbij moeten ze wel goed uitkijken voor lawines, want die komen in het gebied steeds vaker voor…

Het geheim van de zwarte piste

©2021 Leopold, illustratie van ivan & ilia uit Het geheim van de zwarte piste

Van Gemert weet de spanning er goed in te houden: niet alleen als de kinderen off piste skiën, maar ook als ze over de zwarte piste gaan, langs een ravijn. En zoals altijd in deze serie moet er natuurlijk sprake zijn van een ‘geheim’ en ook daarmee weet de schrijver de spanning goed op te voeren. Ten slotte onthult de schrijver – een vast onderdeel van de reeks – na het verhaal nog een eigen geheim, dat mooi aansluit op het verhaal.

Het verhaal beslaat slechts 80 bladzijden met daarin heel wat heldere, goed passende illustraties van ivan & ilia, en is daardoor ook heel toegankelijk voor de wat minder goede lezers. Dit boek zal bij veel kinderen zeker zorgen voor veel leesplezier!

Lestips

Dit is een ideaal boek om te promoten als er veel kinderen op wintersport gaan! Er zijn niet veel boeken over dit onderwerp en jonge skiërs zullen het ongetwijfeld erg leuk vinden om over de avonturen van Merijn, June en Quinn te lezen.

Maar ook kinderen die nog nooit op ski’s hebben gestaan, zullen vast genieten van de spanning en de winterse sfeer in dit boek. Bovendien maakt de dreiging van lawines dit boek heel interessant – ieder jaar horen de kinderen wel nieuwsberichten over lawines en daar sluit dit boek dus mooi bij aan.

Om het boek te promoten, kun je dan ook een stukje voorlezen dat over een lawine gaat. Merijn en June zijn in dit fragment op zoek naar het huis van Quinn, om hem op te halen voor de skiles.

‘Het is geen piste (…) Volg mij maar.’ (blz. 24 t/m 27)

Wintersport

Dit verhaal vertelt grotendeels over de positieve kanten van wintersport: lekker de berg af zoeven, gezellig met elkaar skiën… maar het stipt ook de negatieve kanten van wintersport aan.

Niet alleen gaat het over het gevaar van de lawines, maar heel kort komt ook ter sprake dat wintersport slecht is voor de natuur van een gebied.

Het is een interessant onderwerp om te bespreken in de klas en je sluit daarmee goed aan bij de actualiteit: is wintersport nu wel of niet goed voor een gebied? Hoe kun je zorgen dat wintersport het klimaat of de natuur niet belast? Dit boek kan een mooie aanleiding vormen om het daarover te gaan hebben!


Leopold, 2021

Het geheim van de zwarte piste


Genre: Spanning, Sport
Series: Het geheim van... | Onderwerpen: 2021, Bergen, Geheim, Gevaar, Lawines, Skiën, Tip van Daan, Tip van Emma, Tip van Sem, Winter, Wintersport
Geïllustreerd door ivan & ilia, Saskia Halfmouw

Leave a Reply