Het geheim van Monet

Het geheim van MonetStorm en zijn vrienden Jimi, Juul en Lara vormen samen de Blockbusters: een geheime club die altijd op ontdekking is. Storms moeder is restaurateur van schilderijen. In haar atelier aan huis, ‘de bunker’, onderzoekt zij regelmatig wereldberoemde meesterwerken.

In dit tweede deel van de serie Blockbusters is Storm met zijn moeder mee naar een kunstveiling. Er zijn alleen maar oude mensen en het is supersaai. Tot hij een vreemd gesprek opvangt. Er worden afspraken gemaakt over de prijzen op de veiling. Dat is hartstikke verboden! Het gaat over een schilderij van Monet, een beroemde Franse schilder. Storm probeert met de Blockbusters bewijs te vinden voor wat hij heeft gehoord. Daarbij komen ze erachter dat Monet een groot geheim had. Ze proberen de oplichters vóór te zijn in hun zoektocht naar de geheime codes! Kunnen ze op deze manier voorkomen dat de Monet voor veel te weinig wordt verkocht?

Deel 2 van de serie Blockbusters.

Recensie

Net als in het eerste deel Het Picasso mysterie heeft de auteur veel informatie over kunst verweven in deze spannende detective. Dit keer komt de lezer alles te weten over het leven van Monet, het impressionisme en kartelvorming. Bovenal is het echter weer een boek vol avontuur: het verhaal zit vol spionage, geheime codes en wederom een reis naar Frankrijk!

Storm en zijn vrienden gaan vrij ver in hun onderzoek naar het kartel: ze gaan stiekem zonder ouders naar Amsterdam, reizen af naar Parijs en verstoppen zich na sluitingstijd in de tuin van Monets huis in Giverny. Toch weet de schrijfster dit geloofwaardig te beschrijven en het avontuur is met zoveel vaart geschreven dat de lezer er volledig in meegenomen wordt.

In dit verhaal wordt de relatie tussen de vrienden ook wat verder uitgediept: Storm is verliefd geworden op Juul, maar weet niet hoe hij haar om verkering moet vragen. Zijn onzekerheid hierover wordt op een serieuze manier in het verhaal beschreven, zonder dat het zwaar of zoetsappig wordt. Dit zal zowel jongens als meisjes in de leeftijd vanaf 10 jaar aanspreken!

Achterin het boek staat meer informatie over het leven van Monet, het impressionisme en wordt er verteld waar je schilderijen van Monet in het echt kunt bekijken. Op de bijbehorende website www.deblockbusters.nl kun je bovendien nog veel meer informatie vinden!

Er volgt binnenkort een derde deel van deze serie (De verborgen dromen van Dalí).

Lestips

Om het boek te presenteren kun je de eerste pagina’s van het boek voorlezen. Hierin komt Storm namelijk direct iets verdachts op het spoor:

Storm zit op (…) hij in zichzelf. (blz. 3 t/m 6)

Er zijn daarnaast ook leuke lessen met dit boek te geven!

Schilderles over het impressionisme

Juf Fabiola uit deel 1 is met zwangerschapsverlof, maar ook nu heeft Storm weer een inspirerende meester die een leuke kunstles heeft bedacht over het impressionisme.

Hij neemt de leerlingen mee naar buiten om daar in de vrije natuur te gaan schilderen. Een les die je zo van hem kunt overnemen! De vraag is alleen wel of je – zoals in het verhaal – op school voor elke leerling tubetjes verf hebt… Maar misschien is dit op te lossen door te werken met ander materiaal. Laat je in ieder geval inspireren in het hoofdstuk Geheime afspraken (blz. 22).

Kunstbeschouwing

In mijn lestips bij het boek Het Picasso mysterie heb ik al beschreven hoe je een kunstbeschouwingsles kunt geven. Ook bij dit boek kun je een schilderij bespreken.

Kies een van de waterlelie-schilderijen van Monet (te vinden op www.musee-orangerie.fr). Bij stap 5 kun je dit boek introduceren (samenvatting voorlezen) en meer vertellen over het impressionisme (zie blz. 221/222). Daarnaast kun je een fragment uit dit boek voorlezen, waarbij de Blockbusters het museum bezoeken waar het schilderij hangt:

‘Monet was dol (…) schrijven we op.’ (blz. 108 t/m 111)

In bovenstaand fragment wordt ook de vijver in de tuin van Monet genoemd, bij zijn huis in Giverny. Ook daar kun je nog een fragment over voorlezen:

Ze kopen een (…) De vijver! Eindelijk. (blz. 160 t/m 165)

Tenslotte is het leuk om de kinderen na de les te verwijzen naar de website van het boek, waar nog meer informatie te vinden is over Monet en zijn schilderijen.


Lees ook:

Het Picasso mysterie  De verborgen dromen van Dalí  Het Kandinsky bedrog  De ondergrondse Rembrandt

 

 

 

 

 


Uitgeverij Kluitman, 2016

Het geheim van Monet bol.com


Genre: Detective
Series: Blockbusters | Onderwerpen: 2016, Frankrijk, Impressionisme, Kartelvorming, Kunst, Monet, Musea, Parijs, Schilderijen, Serie, Spionage, Veiling

Leave a Reply