Op een vlot gebouwd van wrakhout vaart een meisje.
Ze is op weg naar de horizon,
Hoe ze daar komt weet ze niet.
Op een dag ziet ze een bord, midden in de zee.
Ze vaart erheen en leest:
HET GELUKKIGE EILAND.
Daar wil ze naartoe!
Maar wat als ze ontdekt dat de zee vol eilanden is?
Recensie
In 1995 schreef en illustreerde Marit Törnqvist Klein verhaal over liefde, waarmee ze een Zilveren Griffel won. Het boek had een open einde, waarbij een meisje op een vlot op zoek ging naar haar grote liefde, achter de horizon… En daar gaat dit verhaal – meer dan 20 jaar later! – verder:
Op een vlot
gebouwd van wrakhout
voer een meisje.
Het verhaal lijkt dus in eerste instantie te gaan over de zoektocht naar liefde en de eerste pagina’s van het boek doen sterk denken aan het eerste boek: vol prachtige, grappige en kleurrijke illustraties van fantasievolle boten. Maar dan neemt het verhaal een wending en gaat de zoektocht niet meer zozeer naar de liefde, maar naar een nog veel groter begrip: geluk. Wat maakt gelukkig?
Het meisje zwerft over de zee, langs vele eilandjes (die, niet geheel toevallig, sterk doen denken aan de Zweedse Scherenkust). Overal proberen de mensen haar te overtuigen dat wat zij doen haar gelukkig zal maken. Gaandeweg ga je als lezer hier ook over nadenken: wat zou ik zelf fijn vinden? Wat maakt mij gelukkig? Dan ontmoet het meisje iemand die precies hetzelfde is als zij en lijkt ze haar liefde én geluk gevonden te hebben. Maar verrassend genoeg is hier het verhaal nog niet ten einde… want maakt iemand die hetzelfde is als jij je wel gelukkig?
Wat een prachtige en gewaagde gedachte voor een kinderboek! Net als Klein verhaal over liefde stemt dit boek echt tot nadenken, maar dit keer niet zozeer over het verhaal, als wel over jezelf. Het is zo bijzonder dat een boek met zo weinig woorden zoiets voor elkaar kan krijgen.
Tegelijkertijd kun je je tijdens het lezen (en nadenken) vergapen aan de prachtige prenten, die werkelijk een lust voor het oog zijn. Als je goed kijkt, zie je dat het vlot van het meisje steeds voller wordt naarmate ze verder vaart en zo is er nog veel meer in het boek te ontdekken. Nog meer dan het vorige boek is deze prentenvertelling een fantastische verzameling van kleuren en tekentechnieken. Een ongelooflijk creatief boek dat de fantasie en gedachten van de lezer blijft prikkelen!
Lestips
Wat een prachtig boek om te gebruiken voor een filosofische les over een van de belangrijkste vraagstukken van het leven: wat maakt je gelukkig?
Een ongelooflijk waardevolle les, want veel kinderen (en volwassenen!) zitten vastgeroest in ideeën over hoe het leven eruit zou moeten zien. Hoe fantastisch zou het zijn als jij als leerkracht mee kunt geven dat geluk voor iedereen anders is? Dat geluk niet je hele leven lang hetzelfde hoeft te zijn? En dat kan met dit boek!!
Bespreek samen met je klas de teksten, lach samen om de gekke illustraties en open het gesprek over: wat is geluk?
Door het boek als leidraad te nemen, laat je kinderen bovendien zien hoe bijzonder boeken en verhalen kunnen zijn. Hoe sprekend illustraties kunnen zijn. En je kunt je leerlingen meegeven hoe belangrijk het is dat er boeken zijn zoals dit: boeken die je aanzetten tot nadenken. Literatuureducatie met een prentenvertelling – dat kan zeker, ook in de bovenbouw.
Illustraties
Marit Törnqvist maakte een filmpje over hoe je een zee met eilanden kunt schilderen. Het filmpje is in het Zweeds, maar de beelden spreken voor zich! Het is ontzettend leuk om op deze manier een kijkje te nemen in haar atelier en haar werkwijze te zien. Bovendien is het een prachtige activiteit: laat kinderen hun eigen gelukseilanden tekenen!
Lees ook:
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2017
Onderwerpen: 2017, Filosofie, Geluk, Liefde, Prentenboek, Zee
Geïllustreerd door Marit Törnqvist
Hartelijk bedankt voor de fijne omschrijving van het boek.
Enige minpuntje vind ik dat het boek ietwat klein en rechtop vorm gegeven is. Deze mooie platen zouden wat mij betreft groter en horizontaal mogen zijn.