Het grote heksenboek

Het grote heksenboekAlles wat je wil weten over witte en zwarte magie, over heksen van overal en altijd

  • Konden heksen toveren en vliegen op bezemstelen?
  • Hoe probeerde men vroeger om een heks te ontmaskeren?
  • Wat hebben heksen te maken met katten, padden en bijen?
  • Waarom beschuldigen mensen soms andere mensen van hekserij?
  • Kun je zelf heks worden?

Dat, en nog veel meer, ontdek je in dit boek!

Recensie

Het grote heksenboek

©2021 Lannoo, illustratie van Charlotte Severeyns uit Het grote heksenboek

Denk jij bij heksen aan oude, lelijke vrouwen met puntmutsen en vliegende bezems? Dan ben je niet de enige, want met dat beeld zijn we allemaal opgegroeid. Toch is dit ‘grote heksenboek’ geen boek over sprookjesheksen of fantasie. In dit boek gaat het juist over échte heksen. Of eigenlijk juist over heel gewone mensen, die door kwaadsprekerij en valse beschuldigen als heks werden veroordeeld.

Kathleen Vereecken schreef in 2002 al het boek Kunnen heksen heksen? Het grote heksenboek is een herziene versie van dat boek, in een (prentenboek)grote uitvoering met prachtige illustraties van Charlotte Severeyns. De sfeervolle tekeningen geven het boek een magische sfeer die erg goed bij het onderwerp past.

Het grote heksenboek

©2021 Lannoo, illustratie van Charlotte Severeyns uit Het grote heksenboek

Vereecken neemt je mee op een reis door de tijd en maakt duidelijk dat hekserij niet altijd als iets negatiefs werd gezien. Ze vertelt over bijgeloof, de rol van het Christendom, de heksenwaag, de heksenverbrandingen, de rol van dieren, over Halloween, witte magie, spiritualiteit en wicca. Dit is dan ook echt een ontzettend informatief boek, waarin steeds verbanden met het heden worden gelegd: hoe komt het dat mensen anderen vals beschuldigen? En waarom is het van alle tijden om een zondebok aan te wijzen?

Heksenjachten lijken ver weg en lang geleden. In die tijd waren de mensen nog ‘anders’, onwetend en barbaars. Vandaag, in de eenentwintigste eeuw, zijn we heel wat verstandiger. Dat denken we graag.
De waarheid is minder simpel. (blz. 56)

Het is mooi dat dit bijzonder interessante boek een nieuw leven heeft gekregen. Er zijn vrijwel geen boeken over hekserij te vinden, terwijl uit dit boek wel blijkt wat een grote rol dit fenomeen in de geschiedenis van de mens heeft gehad – en nog steeds heeft. Echt een aanrader voor de schoolbibliotheek.

Lestips

Halloween is een mooi moment om dit boek in de klas te introduceren: in hoofdstuk 27 wordt het verhaal van Halloween namelijk mooi verteld (waar komt het vandaan, wat heeft het eigenlijk met heksen te maken? – zie ook blz. 66).

Het grote heksenboek

©2021 Lannoo, illustratie van Charlotte Severeyns uit Het grote heksenboek

Maar ook als je lesgeeft over de middeleeuwen of de Tachtigjarige oorlog zal het onderwerp heksen vast wel eens voorbijkomen. Interessant is dat de heksenverbrandingen vooral ná de middeleeuwen plaatsvonden.

Het is eigenlijk ook behoorlijk eng om te lezen hoe dit is veroorzaakt: in hoofdstuk 13 lees je hoe angst en ellende tot verschrikkelijke vervolgingen hebben geleid. Je kunt dit hoofdstuk ook mooi voorlezen als je het hebt over de Tweede Wereldoorlog of een huidige crisis. Het gaat namelijk over het aanwijzen van een zondebok en welke gevaren dat met zich meebrengt. Ook het woord heksenjacht wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt (blz. 57) … en dat is niet voor niets.

Je kunt dit boek zelfs gebruiken als je het hebt over nepnieuws en het verleden gebruiken als waarschuwing voor het heden. Lees maar eens de hoofdstukken over Salem voor (blz. 52 t/m 55) – dat zal wel indruk maken in de klas.


Uitgeverij Lannoo, 2021

Het grote heksenboek


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2021, Bijgeloof, Christendom, Halloween, Heksen, Heksenverbrandingen, Media & journalistiek, Middeleeuwen, Nepnieuws, Spiritualiteit, Tijd van monniken en ridders, Tijd van regenten en vorsten, Tijd van steden en staten, Tip van Lisa, Tip van Lucas
Geïllustreerd door Charlotte Severeyns

Leave a Reply