Verdwenen goudschepen, onkraakbare codes en andere rare raadsels
Wel eens gehoord over een oude brug in Schotland, waar al tientallen honden zomaar vanaf zijn gesprongen, de afgrond in? Of over een enorme goudschat verstopt in een trein onder de grond? Vliegtuigen, schepen en mensen die zomaar verdwijnen in het niets? Een moordenaar die brieven in codetaal stuurt aan de krant?
Dit boek staat vol verhalen over dit soort mysterieuze dingen die op deze aardbol gebeuren. Soms eng, soms spannend, soms grappig – maar altijd raadselachtig. Geheimzinnige zaken, waar zelfs de knapste koppen geen verklaring voor kunnen bedenken. Of denk jij te weten hoe het zit?
Recensie
Dit boek bevat een waarschuwing: het geeft aanwijzingen, maar geen oplossingen. Het kan dus zomaar zijn dat je na het lezen van dit boek volledig verward naar de bladzijden blijft staren en sommige verhalen kunnen behoorlijke onrustige gevoelens naar boven halen. Want de schrijfster van dit boek kan de mysteries ook niet verklaren. Niemand eigenlijk.
Maar daardoor is dit boek ook geweldig en fascinerend om te lezen! Arwen Kleyngeld vertelt in het voorwoord dat zij zelf als kind enorm kon genieten van raadselachtige verhalen over verdwenen schatten, mysterieuze vliegende schotels of ingewikkelde codes die niemand kan kraken. En haar enthousiasme en nieuwsgierigheid weet ze in dit boek perfect over te brengen. Ze raadt kinderen in het voorwoord zelfs aan om zelf lekker te gaan speuren. Zo vertelt ze – tussendoortip: lees altijd het voorwoord! – dat ook de tekeningen van Marijke Klompmaker veel aanwijzingen bevatten die tot een oplossing van het mysterie kunnen leiden!
Arwen Kleyngeld verzamelde voor dit boek een enorme hoeveelheid raadsels en categoriseerde ze in 3 delen: onkraakbare codes en onleesbare teksten, plaatsen waar vreemde dingen gebeuren en onvindbare schatten en andere mysteries. Achterin het boek vind je een woordenlijst, waarin ingewikkelde woorden of begrippen nog eens worden uitgelegd. Maar waarschijnlijk heb je die niet eens nodig, want de teksten lezen, ondanks het wat priegelige lettertype, erg lekker weg. Voor dit boek geldt duidelijk: hoe meer je leest, hoe meer je wilt weten!
Wat dat betreft is het ook leuk om te lezen – tussendoortip 2: lees ook altijd het nawoord! – dat illustrator Marijke Klompmaker praktisch niets wist van al deze raadsels voor ze begon te tekenen voor dit boek, maar dat ze van haar stoel viel van verbazing en zo nieuwsgierig werd, dat ze er nog veel meer over gelezen heeft. Dat is dus wat dit boek doet: het prikkelt, het daagt uit en het vraagt je na vrijwel elk hoofdstuk: wat denk jij? Door dit boek krijg je een compleet nieuwe kijk op de wereld!
Lestips
Het boek ziet er door de vormgeving misschien wat ontoegankelijk uit (donkere cover, kleine lettertjes), maar als je een van de raadsels in dit boek voorleest, zullen de kinderen in je klas daar vast heel snel overheen stappen en méér willen horen en weten.
Het maakt eigenlijk niet uit welk verhaal je kiest om dit boek mee te promoten – kies er bij voorkeur een uit waar je zelf razend nieuwsgierig van wordt. Misschien kun je zelfs met de klas een onderzoek gaan starten – zoals al direct bij het eerste verhaal over het Voynickmanuscript – dat staat namelijk online! Kun je dus echt zelf gaan puzzelen!
- Maar je kunt ook kiezen voor een ‘klassiek’ verhaal, zoals het allerlaatste raadsel in dit boek over de Vliegende Hollander.
- Of kies het beangstigende, recentere verhaal over Vlucht MH370 …
- Of gebruik het boek in een project over legendes en ga voor het verhaal over Atlantis of het monster van Loch Ness.
- Zelfs in een project over de Tweede Wereldoorlog kun je dit boek goed gebruiken, door te vertellen over de goudtrein van Watbrzych.
Fontaine Uitgevers, 2019
Het Grote Mysterieboek
EUR 16,99
Onderwerpen: 2019, Codes, Geheim, Geheimschrift, Legenden, Mysterie, Raadsels, Schatten, Tip van Lucas, Tip van Tess, Verkeer & OV, Vliegende Hollander, Vliegtuigen, Volksverhalen, Wereld, WO II
Geïllustreerd door Marijke Klompmaker