Het Hotel met het Groene Licht

Het Hotel met het Groene LichtMilo woont met zijn ouders in het Hotel met het Groene Licht, bovenaan een hoge heuvel. In de winter kun je er alleen komen met een knarsende kabelbaan. Meestal komt er helemaal niemand in de kerstvakantie, maar nu stroomt het hotel op een donkere winteravond ineens vol met onverwachte, vreemde bezoekers. Allemaal lijken ze een geheim te hebben. Spullen verdwijnen, traptreden kraken midden in de nacht, schaduwen sluipen rond het hotel… Milo vertrouwt het niet. Welke geheimen zijn er verborgen in het Hotel met het Groene Licht?

Samen met Meddy, de dochter van de kokkin, gaat Milo op onderzoek uit. Hun spel vol raadsels en aanwijzingen brengt hen steeds dichter bij de waarheid. Maar dan blijkt dat sommige geheimen levensgevaarlijk zijn…

Vertaald door Imme Dros.

Recensie

Het Hotel met het Groene Licht

©2022 Leopold, illustratie van Jaime Zollars uit Het Hotel met het Groene Licht

Op een avond, de eerste avond van de kerstvakantie, was het ijzig koud en het begon al te sneeuwen. En op die avond arriveerden er ineens allerlei vreemde gasten in het Hotel met het Groene Licht. Een hotel waar normaalgesproken vooral smokkelaars kwamen, omdat het zo afgelegen lag.

… de perfecte plaats voor duistere zaakjes. (blz. 7)

Een veelbelovend begin van dit extreem raadselachtige boek! Langzaam ontvouwt zich een verhaal vol mysterieuze diefstallen, oude verhalen met allerlei betekenissen en een groep mensen waarin iedereen duidelijk iets te verbergen heeft…

De 12-jarige Milo vindt het maar niets. Hij houdt niet van onverwachte gebeurtenissen. Maar gelukkig zorgt een meisje van ongeveer zijn leeftijd voor afleiding. Deze Meddy stelt voor om een rollenspel te spelen, een spel waarin Milo de stoere Negret wordt – een soort superspion – en Meddy zijn onzichtbare hulpje Sirin. Samen gaan zij op onderzoek uit en proberen ze te achterhalen waarom al die vreemde gasten naar het hotel zijn gekomen en welke geheimen zij met zich meedragen. Het Hotel verbindt het gezelschap… maar hoe?

De raadsels zijn zeer ingewikkeld, maar gelukkig is Negret zeer gemotiveerd om ze op te lossen. Of moeten we toch Milo zeggen? Hij geniet wel van zijn tweede persoonlijkheid en vindt het heerlijk om zich voor te stellen dat hij de zoon is van een Chinese superspion. Doordat hij geadopteerd is en er niet zo uitziet als zijn ouders, heeft hij toch altijd al het gevoel dat hij niet helemaal zichzelf kan zijn – een belangrijk thema in dit verhaal.

Maar de schrijfster van dit boek speelt duidelijk ook een spel met de lezer, waardoor je erg goed moet opletten wat nu echt gebeurt en wat niet. Milo krijgt van een van de gasten een oud boek in handen gestopt, dat ook heel belangrijk is voor het verhaal: Het handboek van de raconteur. In dat boek worden verhalen verteld, die veel met het hotel te maken lijken te hebben. En om het nóg ingewikkelder te maken, stelt Milo – net als het personage in het boek – voor dat alle gasten elkaar verhalen gaan vertellen, om elkaar zo beter te leren kennen.

Het Hotel met het Groene Licht

©2022 Leopold, illustratie van Jaime Zollars uit Het Hotel met het Groene Licht

Het verhaal is hierdoor wel alleen geschikt voor een bepaald type lezer. Het boek is spannend en zeer mysterieus, maar door alle verhalen en het spelelement vrij traag. De vele perspectiefwisselingen maken het ook niet altijd makkelijk. Maar lezers die er net als Negret wel van houden om hun tanden ergens in te zetten en beschikken over goede analytische vaardigheden, zullen het fantastisch vinden om alle puzzelstukjes in elkaar te zien vallen.

Lestips

Zoals gezegd is dit een pittig boek, dat – mede door de omvang van 350 pagina’s – vooral geschikt is voor de betere lezers. Vertel vooral dat dit een boek is voor echte speurneuzen, maar dat er niet heel veel actie in het verhaal zit.

Lees vervolgens de achterkant voor en dan een fragment uit het verhaal. Vertel dat de onverwachte bezoekers net zijn gearriveerd en dat Milo ineens bedenkt dat hij het boek van een van de gasten per ongeluk buiten heeft laten liggen.

Milo vloog de trap (…) De onbekende was weg. (blz. 30 t/m 33)


Leopold, 2022

Het Hotel met het Groene Licht


Genre: Detective
Onderwerpen: 2022, Adoptie, Geheimen, Hotel, Jeugdboekenmaand 2024, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Puzzelen, Raadsels, Rollenspel, Smokkelaars, Smokkelen, Tip van Emma, Tip van Tess, Verhalen
Geïllustreerd door Jaime Zollars

Leave a Reply