Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

Het Ministerie van Oplossingen 4We helpen iedereen, niet alleen wie we aardig vinden.

Dat is een van de strenge regels van het eeuwenoude Ministerie van Oplossingen, dat anoniem de problemen van andere mensen oplost. In de praktijk valt die regel de elfjarige Nina niet mee. Want het Ministerie probeert de problemen van Ralf op te lossen, een jongen die altijd zó kwaad en onaardig doet, dat Nina hem helemaal niet wíl helpen.

Maar Ralf is ook een jongen die het ontzettend zwaar heeft door de moeizame scheiding van zijn ouders. Het gaat steeds slechter op school, hij slaat kinderen op het voetbalveld en de enige vriend die hij nog heeft, wil dat hij dingen gaat stelen. De andere leden van het Ministerie vinden dus dat ze iets voor hem moeten doen.

Het Ministerie van Oplossingen – en vooral Nina – staat voor misschien wel het lastigste probleem tot nu toe: hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt?

Vierde deel in de serie Het Ministerie van Oplossingen. Het boek is prima zelfstandig te lezen, zonder kennis van de eerdere delen.

Recensie

©2020 Van Goor, illustratie van Mark Janssen uit Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

©2020 Van Goor, illustratie van Mark Janssen uit Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

Ralf is een echte pestkop. Hij schreeuwt tegen kinderen, maakt dingen kapot en terroriseert de buurt. Maar Alfa – net als Nina, Ruben, Kai en de oude mevrouw Vis lid van het Ministerie van Oplossingen – hoorde hem door de telefoon zeggen dat hij school haat, geen vrienden meer heeft en zijn vader vaker wil zien. Hij had het over advocaten en hij heeft duidelijk hulp nodig. Een mooi nieuw project voor het Ministerie van Oplossingen, maar Nina wil er niets van weten.

‘Nee, zeg,’ zei Nina, ‘daar doe ik niet aan mee.’
‘Waaraan niet?’ vroeg mevrouw Vis verbaasd, ze draaide haar gezicht naar Nina.
‘Aan hem begrijpen en hem dan zielig vinden.’ Nina schudde beslist haar hoofd. ‘Het is heel erg naar als je ouders scheiden. Maar Alfa’s ouders zijn ook gescheiden en Alfa is ook geen bruut die peuters pest.’ (blz. 10)

Sanne Rooseboom speelt hiermee goed in op gevoelens die de lezer ook zou kunnen hebben. Want zou jij het doen? Iemand helpen die je niet aardig vindt? Het is een heel mooi onderwerp voor een boek, want ieder kind krijgt ongetwijfeld een keer te maken met een kind dat vervelend gedrag laat zien. Ralf is een goed voorbeeld van iemand bij wie dat volledig dreigt te escaleren. Je leest dat hij zo moedeloos wordt van zijn eigen problemen, dat hij er boos, roekeloos en baldadig van wordt. De gevolgen van zijn verkeerde gedrag kunnen hem allemaal niet meer kunnen schelen.

Het mooie is dat het Ministerie van Oplossingen Ralfs gedrag niet goed probeert te praten, maar dat de leden daadwerkelijk proberen te helpen. Kai zoekt online contact met hem en bouwt langzaam een vertrouwensband op. Mooi is dat je daardoor ook meer over Kai te weten komt – een interessante toevoeging, want ook al is elk deel uit deze serie prima zelfstandig te lezen; het is toch leuk dat je op deze manier de hoofdpersonen in elk boek iets beter leert kennen.

Tijdens hun onderzoek naar de situatie van Ralf doen Nina en Alfa echter een zeer onaangename ontdekking: ze komen erachter dat Ralf in nauw contact staat met een Zilverman! Zilvermannen geloven dat mensen hun eigen problemen moeten oplossen en proberen – net als in de voorgaande delen – het Ministerie tegen te werken. De zaak van Ralf wordt steeds gecompliceerder…

Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

©2020 Van Goor, illustratie van Mark Janssen uit Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

Maar dan heeft Nina ineens een plan, waarmee alles opgelost kan worden! Daardoor wordt dit sociaal-emotionele verhaal ook nog eens een verrassend, spannend en behoorlijk waanzinnig avontuur. Het verhaal bevat veel vlotte dialogen en leest daardoor heerlijk weg. De illustraties van Mark Janssen aan het begin van elk hoofdstuk verlevendigen het boek nog eens extra. Ook de aantrekkelijke cover zal veel kinderen aanspreken en dat is mooi, want het is een boeiend en vermakelijk verhaal, waar je ook nog eens een heel fijn, warm gevoel aan over houdt!

Lestips

Wat een mooie insteek voor een verhaal, met een heel waardevolle boodschap voor kinderen: je hoeft vervelend gedrag niet te accepteren, maar je kunt misschien wel helpen het te veranderen. Die hulp is in dit verhaal natuurlijk vrij rigoureus, maar het zal kinderen hoe dan ook aan het denken zetten.

De situaties in het verhaal zullen bovendien heel herkenbaar zijn voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool en ook de verwijzing naar de middelbare school maakt het verhaal extra interessant. Ralf zit al op de middelbare school en Nina, die in dit deel in groep 8 zit, gaat er daarom een kijkje nemen. Een mooi voorleesboek voor in groep 7 en 8, maar door de soepele schrijfstijl met vele dialogen is het ook heel aantrekkelijk om zelf te lezen.

Je kunt om het boek te promoten eerst de achterkant voorlezen en dan het volgende fragment. In dit fragment proberen Kai en Ruben voor het eerst contact te leggen met Ralf… maar dat gaat niet bepaald goed.

Tien minuten lang (…) dringend hulp nodig. (blz. 28 t/m 32)

Voorin het boek staat ook nog een korte introductie over hoe het Ministerie van Oplossingen tot stand is gekomen. Het is handig om kinderen daar even op te wijzen, voor als ze de serie nog niet kennen.

Praten over het boek

Bij het boek is een uitgebreide lesbrief gemaakt, die bedoeld is om na het (voor)lezen over het boek te praten. Je kunt het heel mooi gebruiken als je het boek klassikaal hebt voorgelezen, maar je zou de opdrachten ook kunnen geven aan een groepje kinderen dat het boek zelfstandig gelezen heeft.

Met de opdrachten leren kinderen bijvoorbeeld hoe ze het verhaal visueel kunnen samenvatten en mogen ze hun mening geven over het boek. Ook worden de kinderen uitgedaagd om zelf oplossingen te verzinnen voor lastige situaties.

Wat ook een erg leuke opdracht is: zelf een nieuwe zaak voor het Ministerie bedenken (en oplossen)!

Tenslotte krijgen kinderen in de lesbrief ook nog tips voor een boekbespreking.

Je kunt de lesbrief op de website van de uitgeverij downloaden.


Van Goor, 2020

Het Ministerie van Oplossingen 4

 


Genre: Psychologisch verhaal
Series: Het Ministerie van Oplossingen | Onderwerpen: 2020, Echtscheiding, Eenzaamheid, Gedrag, Gevoelens, Jezelf presenteren, Keuzes, Middelbare school, Onderzoek, Pesten, Serie, Speuren, Tip van Julia, Tip van Lisa, Voorleestopper, Vriendschap
Geïllustreerd door Mark Janssen

Leave a Reply