Het mysterie van de verdwenen meesterwerken

Het mysterie van de verdwenen meesterwerkenKees is van de stad naar het platteland verhuisd. Gelukkig is het daar wat minder saai dan hij had verwacht! In dit derde deel van de serie Kees & Ko detectivebureau hoort Kees dat misdadigster Lenie – die hij in een eerder deel achter slot en grendel heeft gekregen – is ontsnapt! Samen met zijn vrienden Bas en Teuntje gaat hij op onderzoek uit en dat levert de nodige problemen voor hen op. Kees is echter vastbesloten de zaak op te lossen.

Recensie

Kees vindt zichzelf een fantastische detective (“het leven van een detective is eenzaam aan de top”) en dat uit zich in veel grappige, ironische opmerkingen. Sommige van de grapjes zullen niet alle kinderen snappen (“Ik wees naar de instructie-dvd van Martin Gaus. Meestal is dat genoeg om Ko (de hond, red.) weer bij de les te krijgen.”), maar voor liefhebbers van droge humor is dit een geweldig boek. Alle gebeurtenissen worden vanuit het perspectief van Kees (ik-vorm) beschreven en van grappig commentaar voorzien. Naar het einde toe wordt het verhaal wat spannender, maar ook wat onduidelijker. De ontknoping komt nogal plotseling en bewijst dat Kees zichzelf wat heeft overschat. Dat is natuurlijk ook net de grap, maar voor kinderen wellicht een wat teleurstellend einde. Het nawoord van Kees maakt gelukkig nog een hoop goed.

Dit boek is los te lezen van de eerste boeken, al maakt dit deel wel nieuwsgierig naar de eerdere delen en sommige stukjes zijn waarschijnlijk ook beter te begrijpen als je de eerste delen hebt gelezen. De genoemde website in het boek is niet meer te bereiken.

Lestip

Fragment voor boekpromotie:

De wekker gaf (…) zijn zonder vrienden. (blz. 17 t/m 18)


Uitgeverij Moon, 2007


Genre: Detective, Humor
Series: Kees & Ko detectivebureau | Onderwerpen: 2007, Diefstal, Dorpsleven, Serie, Tip van Finn
Geïllustreerd door Harmen van Straaten

Leave a Reply