Hoe maak ik een vriend?

Hoe maak ik een vriend?Felix gaat op kamp, een kamp waar hij niemand kent. Zijn moeder zegt dat hij wel een vriend zal maken. Maar hoe doe je dat, een vriend maken?

Felix gaat meteen aan de slag. Hij schrijft lijstjes met eigenschappen die een goede vriend moet hebben, verzint welke lichaamsdelen er nodig zijn bij een vriend. Hij brouwt zelfs een echte vriendschapsdrank. Maar bestaat er wel een ultiem recept om een vriend te maken?

Hoe maak ik een vriend 2010

Oorspronkelijke cover uit 2010

Herziene versie uit 2018. Het oorspronkelijke boek verscheen in 2010.

Recensie

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is ‘vriendschap’. Dit boek is een van de kerntitels, waardoor het verhaal nieuw leven ingeblazen krijgt in een herziene uitgave, in een fris, nieuw jasje. De nieuwe cover laat meteen goed zien wat je van het verhaal kunt verwachten: Felix probeert te bedenken hoe je letterlijk een vriend zou kunnen maken. Als een soort uitvinder in een laboratorium dus.

Hoe maak ik een vriend illustratie

©2018 Lannoo, illustratie van Wendy Panders uit Hoe maak ik een vriend?

Wat de oude cover echter beter laat zien, is dat dit boek eruit ziet als een soort plakboek. Het boek staat bomvol tekeningetjes, handgeschreven lijstjes (in zeer geloofwaardig scholierenhandschrift!) en schriftblaadjes die met plakbandjes zijn ingeplakt. Illustratrice Wendy Panders combineert grappige tekeningetjes met foto’s en maakt daarmee prachtige collages. Dit boek barst bijna uit elkaar van de creativiteit! Niet alleen in beeld, maar ook in tekst. Want ga maar eens meedenken: hoe zou jíj een vriend maken?

Evelien De Vlieger schrijft spitsvondig en met veel humor. Felix neemt de kwestie zeer serieus en gaat grondig te werk in zijn onderzoek. Dat hij nogal veel dingen letterlijk neemt, zegt tussen de regels natuurlijk wel iets over zijn persoonlijkheid. Zo geven zijn ouders hem als tip dat hij de juiste woorden nodig heeft om een vriend te maken. Dus gaat Felix aan de slag met een woordenboek, om die woorden te vinden. Zijn manier van denken is anders dan normaal en prikkelt de lezer daardoor enorm om ook eens op een andere manier na te denken over dingen.

Nog een leuke bijkomstigheid is dat de familie van Felix ook verre van cliché is: zo heeft Felix een hardwerkende moeder (die toch tijd maakt om samen taart te bakken – inclusief recept!), een vader die hem helpt met het maken van broeken en een opa die allang dood is, maar in zijn verbeelding springlevend is.

Tja, en dat het kamp en het maken van vrienden toch heel anders verlopen dan Felix had kunnen denken, komt natuurlijk niet als een verrassing. Maar hóe hij een vriend gemaakt heeft, zal wél verrassen. Kortom: een ontzettend creatief en prikkelend verhaal! Heel fijn dat dit boek opnieuw verschenen is!

Lestips

Hoe leuk is het om me je klas te gaan brainstormen over deze vraag en het daarbij net zo aan te pakken als Felix?!! Superleuk!

* Begin met voorlezen van het verhaal en stop na het lijstje van de lievelingsknuffels.
(blz. 7 t/m 13)

* Laat de kinderen lijstjes maken! Mag vanalles zijn! Iedereen klaar? Mooi! Schrijf dan een lijstje met eigenschappen van een vriend.

* Iedereen gedaan? Lees dan het lijstje van Felix voor (blz. 13). Vergelijk de lijstjes die de kinderen hebben geschreven.

* Lees daarna weer verder in het boek:

Kan het ook een dier zijn? (blz. 14)

Wat vinden de kinderen?

* Lees vervolgens voor wat Felix erover denkt:

De hond is (…) dier, beslist Felix. (blz. 14)

* Vervolgens vertelt Felix dat hij wél weet hoe hij vijanden moet maken. Vraag de kinderen eens of zij weleens een vijand hebben gemaakt, en hoe.

* Lees daarna weer verder (blz. 15 t/m 17).

Op deze manier kun je heel gemakkelijk het hele boek doorwerken! Maar je kunt bovenstaande ook prima gebruiken als boekpromotie en de kinderen zelf verder laten lezen. Door alle tekeningetjes is dit ook bij uitstek een boek dat kinderen zelf zouden moeten lezen!


Uitgeverij Lannoo, 2018

Hoe maak ik een vriend bol.com


Genre: Vriendschap & verliefd
Tags: 2010, 2018, Anders zijn, Angst, Creatief, Kamp, Kinderboekenweek 2018, Vriendschap
Illustrator: Wendy Panders

2 Responses

  1. Janneke
    Janneke at · Reply

    Ik heb een groep vier. Hoe zou ik het kunnen inpassen?

Leave a Reply