Elke dag opnieuw halen de acrobaten van Circus Melkweg halsbrekende toeren uit. Ze zwaaien aan de trapeze, zonder vangnet. Ze laten zich wegschieten uit kanonnen en wagen hun leven op het slappe koord…
Zouden ze daarom zo vaak praten over doodgaan?
Wat komt er daarna?
Hoe zou het hierna zijn?
In Circus Melkweg denkt iedereen er verschillend over, net zo verschillend als hun vinnen, vleugels of neuzen zijn.
Vertaald door Dorette Zwaans.
Recensie
Wat gebeurt er met je als je dood bent? Een moeilijke vraag, die eigenlijk niet te beantwoorden is. Toch kun je uit dit prachtig geïllustreerde prentenboek heel veel informatie halen over verschillende geloven en zienswijzen over het leven na de dood. Is dat er überhaupt? En zo ja, hoe dan?
De schitterende illustraties laten heel mooi zien welke ‘mogelijkheden’ er allemaal zijn. Van elk circusdier wordt verteld waar het in gelooft, een echt verhaal is er verder niet. Nergens wordt een religie benoemd, maar uit de prenten kun je wel opmaken om welk geloof het gaat. Zo is er een prent over de hemel, over de Tuin van Eden of het Nirvana. Maar ook reïncarnatie zie je terug in het boek, evenals het geloof in geesten of het (Egyptische) Dodenrijk. En Trudie, de koningin van de trapeze, gelooft dat we hierna voortleven in de herinneringen van anderen …
Hoewel er op de achterkant van het boek het woord ‘kleuters’ staat, is dit boek zeker niet alleen een boek voor die leeftijdsgroep. De tekeningen over de circusdieren, die een voor een van het slappe koord vallen, zitten vol humoristische details en zijn gemaakt in sfeervolle kleuren die allesbehalve kinderachtig aandoen. Ook de laatste prent is ontzettend grappig en stelt bovendien de allerbelangrijkste vraag: En… wat denk jij?
Het is een fantastisch boek om te bekijken en het is heel mooi dat er geen enkel oordeel wordt gegeven. Ieder circusdier wordt volledig in zijn waarde gelaten en laat simpelweg zien: het maakt niet uit wat je gelooft. Met dit boek wordt het dan ook heel makkelijk om met kinderen te praten over wat er na de dood zou kunnen zijn.
Lestips
Zoals gezegd, opent dit prentenboek heel gemakkelijk het gesprek over het hiernamaals. Geloven kinderen daarin? Of zou het leven gewoon ophouden? Als je het hebt over de dood, komt deze vraag onvermijdelijk naar boven.
Misschien zijn er kinderen in de klas die bepaalde ideeën uit dit boek herkennen uit hun eigen religie. Op die manier kun je met de klas bespreken welke ideeën bij welk geloof horen. Misschien herkennen ze de prent met de vrolijke skeletten wel uit de film Coco (over de Dag van de doden), maar weten ze ook waar spirituele geloof van de coyote vandaan komt? Het is erg interessant om op deze manier te verkennen welke verschillende geloven er allemaal zijn. En moet je eigenlijk godsdienstig zijn opgevoed om ergens in te geloven? Wat denken de kinderen dat er gebeurt na de dood? Kunnen ze uitleggen waarom ze dat geloven? Hebben ze dat zo geleerd of is het een gevoel? Wat ís ‘geloven’ eigenlijk? Je ziet… dit boek kan een prachtig gesprek losmaken!
Uitgeverij Maretak, 2020
Onderwerpen: 2020, Dag van de Doden, Diversiteit, Dood, Geloof, Prentenboek, Religies
Geïllustreerd door Mercè López