Houd de dief!

Houd de dief - Dagboek van een mutsNikki is in alle staten. De roddel gaat dat Brandon haar alleen maar gekust heeft voor een stuk pizza! Dat beweert roddelkoningin MacKenzie tenminste. Maar dat kan niet waar zijn, toch? Dan begaat Nikki echter een grote blunder, waardoor Brandon niets meer met haar te maken wil hebben. Gelukkig is het eindelijk tijd voor wraak als MacKenzie publiekelijk belachelijk wordt gemaakt met een filmpje! Maar Nikki’s triomfgevoelens zijn maar van korte duur: haar dagboek is kwijt! En erger: het is in handen gekomen van haar aartsrivale MacKenzie…

Recensie

Alweer het negende deel van de serie Dagboek van een muts, waarin alle gebruikelijke ingrediënten zijn te vinden: roddels, vriendinnengedoe, jongensgedoe, veel tekeningen en natuurlijk een hoop uitroeptekens (OMG!!! Waar zijn mijn BFF’s?!!). Meisjes die van deze serie smullen, zullen ook in dit deel weer volledig aan hun trekken komen.

Leuk is dat in de eerste alinea’s terug wordt verwezen naar het vorige deel (alleen door kenners op te merken). Daaruit blijkt nog maar eens dat deel 8 zich in feite in slechts 24 uur heeft afgespeeld! Daardoor pikken we eigenlijk de verhaallijn van deel 7 weer op. Het boek is echter ook prima te begrijpen zonder kennis van eerdere delen.

In dit deel is het meidenvenijn wel héél duidelijk aanwezig, want dit keer lezen we mee in het dagboek van MacKenzie! Zij krijgt het dagboek van Nikki in handen en besluit er zelf in te gaan schrijven. Het is leuk om nu eens de gebeurtenissen van haar kant te horen.

Het verhaal is weer flink over de top en zeker het begin is grappig. Het deel dat door MacKenzie is geschreven heeft echter ook nog wel een serieuze ondertoon: de gemene streken van MacKenzie zijn echt niet om te lachen en gaan duidelijk over cyberpesten. Nikki sluit haar dagboek dit keer bovendien af met een wijze les:

Het is altijd beter om je woede op papier te koelen dan op een ander mens. (blz. 335)

Ook raadt de schrijfster via Nikki iedereen aan om in een dagboek te gaan schrijven, want

… in een dagboek kun je je frustraties kwijt, je angsten onder ogen zien, moed verzamelen, je dromen omarmen en van jezelf leren houden (blz. 335).

Mooi, toch?

Lestips

Deze serie hoeft echt niet meer gepromoot te worden, want de populariteit is al ongekend. Maar je kunt de kinderen natuurlijk wel vertellen over de komst van het nieuwste boek! En als je dan toch vertelt waar dit verhaal over gaat, kun je natuurlijk meteen een stukje voorlezen…

Cyberpesten

Het volgende fragment gaat over het filmpje van MacKenzie dat wordt verspreid. Na het voorlezen kun je de klas vragen wat ze van de situatie in het boek vinden. En hoe zouden ze reageren als er een filmpje over hen zou worden verspreid? Dit kan een interessant klassengesprek opleveren!

Het eerste wat (…) NOG NIET!! :-)!! (blz. 97 t/m 101)

Veilig internet

Een ander stukje kan een goede inleiding zijn voor een les over veilig internetten. Nikki heeft namelijk het wachtwoord van een website in haar dagboek geschreven. Op deze manier kan MacKenzie natuurlijk als Nikki inloggen en daar hele nare dingen gaan schrijven…

Oké, en nu (…) DRAMAQUEEN!! TOEDELS! MacKenzie (blz. 162 t/m 165)

Dit is overigens iets wat ik zelf ook heb meegemaakt als leerkracht: een kind heeft in een chatprogramma ingelogd onder de naam van een ander kind en vervolgens klasgenoten uitgescholden. Een zeer reëel probleem dus en zeker iets om kinderen bewust van te maken.

En zo zie je maar dat je ook met relatief “simpele” boeken toch interessante dingen kunt doen in de les!

Wil je alvast het eerste hoofdstuk bekijken? Klik dan hier.


Lees ook:

Dagboek van een muts deel 8


Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2016

 


Genre: School
Series: Dagboek van een muts | Onderwerpen: 2016, Cyberpesten, Dagboek, Diefstal, Graphic Novel, Mediawijsheid, Pesten, Serie, Sociale media, Tip van Lisa, Veilig internet, Verliefdheid
Geïllustreerd door Rachel Renée Russell

Leave a Reply