IJs onbetrouwbaar

IJs onbetrouwbaarTijdens een schaatstochtje verliest Jort zijn buurmeisje Isa uit het oog. Voorbij de bocht waar hij haar voor het laatst gezien heeft, ontdekt hij een groot wak. Hij slaat groot alarm. Duikers kunnen Isa niet vinden. Jort is ervan overtuigd dat ze nog leeft. Maar waar is ze?

Boek uit de serie Spannend! Het leesniveau van dit boek is AVI-M6.

Recensie

Spannend! is een serie met echt spannende verhalen die vlot leesbaar zijn.

Jaja… Zou dat echt zo zijn? Schoolse (AVI-)boekenseries worden vaak niet helemaal serieus genomen als goed kinderboek. Kinderen pakken ze ook niet snel uit de kast. Op zich ook best te begrijpen als je het boek openslaat: het vrij grote lettertype, de extra grote regelafstand en de vele plaatjes geven je niet het gevoel dat je een spannend B-boek in handen hebt.

Je zult echter merken dat als je dit verhaal eenmaal begint te lezen, je het maar moeilijk weg kunt leggen. Het is inderdaad écht spannend! En boeiend en goed geschreven. De vele tekeningen van striptekenares Andrea Kruis, verlevendigen het verhaal nog eens extra. Met slechts 53 bladzijden ís dit ook echt een boek dat je in één ruk uit kunt lezen. Het leest heel gemakkelijk en door de vele illustraties is de tekst nog makkelijker te volgen. Ideaal dus voor kinderen die wat moeilijker lezen of een beperkte woordenschat hebben.

Behalve over schaatsen en onbetrouwbaar ijs gaat dit boek trouwens ook nog over iets heel anders: over dierensmokkel en criminaliteit! De wending die het verhaal neemt, is heel verrassend. Er zit bovendien zelfs nog een klein beetje romantiek in het verhaal.

Kortom, inderdaad een lekker spannend winterboek, bedoeld voor kinderen vanaf midden groep 6.

Lestips

Zodra het begint te vriezen, is dit een boek om direct uit de kast te trekken en voor te lezen! Door de kleine omvang, heb je het natuurlijk zo uit en je zult de klas er echt mee boeien. Bovendien worden de kinderen gewaarschuwd voor de gevaren van schaatsen op natuurijs (zouden we het ooit nog gaan meemaken…?).

Maar eigenlijk is dit nog meer een boek om te promoten: door de lage AVI (M6) en de vele illustraties is dit júist een boek om door de kinderen zelf te laten lezen. Tegelijkertijd heeft het boek waarschijnlijk ook echt promotie nodig om gelezen te worden, want ondanks de aantrekkelijke cover, zullen veel kinderen uit de bovenbouw denken dat dit boek te kinderachtig is. Lees echter het volgende fragment voor en ze weten dat dat zeker niet het geval is!

‘Goed dan, jij (…) terug naar huis. (blz. 11 t/m 15)


Uitgeverij Delubas, 2012

Op bol.com (klik op de link hieronder) kun je een mooi inkijkexemplaar vinden.

Ijs onbetrouwbaar bol

 


Genre: Spannend
Series: Spannend! | Onderwerpen: 2012, Criminaliteit, Dieren, Dyslexie, Makkelijk Lezen, Natuurijs, Schaatsen, Schildpadden, Smokkelen, Verliefdheid, Winter
Geïllustreerd door Andrea Kruis

Leave a Reply