Jozefien Wachters en de strijd om altijd

Jozefien Wachters en de strijd om altijdDe twaalfjarige Jozefien Wachters is ingeschreven in het Instituut voor Bijzonder Talentvolle Kinderen. Helaas komt dat alleen doordat ze de dochter is van de nieuwe conciërge en is haar enige talent het bouwen van een kaartenhuisje van tien verdiepingen. Ze is dan ook vastbesloten om het schooljaar zo onopvallend mogelijk uit te zitten.

Maar dat mislukt volledig als op haar eerste schooldag haar chemieleerkracht blijkt te zijn opgelost als een bruistablet, er merkwaardige dingen gebeuren in de keuken van de school en er midden in de nacht ineens een minirobot naast haar bed zit met een raadselachtige boodschap.

Voor Jozefien het goed en wel beseft, doet ze mee aan een soort wedstrijd die haar meesleurt in een wereld vol magie en wonderlijke gebeurtenissen. Maar door wie worden zij en haar klasgenoten echt op de proef gesteld? Niets is wat het lijkt…

Recensie

Na een verontrustende intro op een zwarte pagina aan het begin van deel 1, begint dit verhaal bijzonder humoristisch, absurd en intrigerend. Wat een heerlijke binnenkomer! Sofie Leyts heeft een heel filmische, beeldende schrijfstijl, waardoor je het Instituut voor Bijzonder Talentvolle Kinderen zo voor je ziet. Jozefien woont daar samen met haar broertjes en vader, die sinds de zomervakantie de conciërge is van de school. De moeder van Jozefien is dood – later in het boek lees je hoe dat is gebeurd. Hartverscheurend!

Juist die veelheid aan emoties die het verhaal oproept, maakt dit boek fascinerend en ontzettend goed. Dit boek heeft alles! Spanning, humor en verdriet, maar bovenal ook een enorme dosis fantasie. Want bizarre, onverklaarbare gebeurtenissen volgen elkaar al snel op. Er gebeuren bijzondere, mysterieuze dingen in de school!

Het verhaal leest ontzettend lekker weg. Voor Nederlandse kinderen zullen sommige Vlaamse uitdrukkingen even wennen zijn, maar het verhaal is zo vlot verteld, dat je daar prima doorheen kunt lezen. Het verhaal roept fantastische beelden op en dat wordt alleen nog maar meer, nadat Jozefien terechtkomt op een geheime bijeenkomst. Dan blijkt namelijk waar dit boek echt over gaat: er moet een nieuwe hoeder komen voor de wereld van de fantasie en zij en zes van haar klasgenoten komen daarvoor in aanmerking.

‘Het is jullie taak om de wereld van de fantasie te ontdekken en daarvoor moeten jullie opdrachten voltooien. Per opdracht zal een leider uit de groep opstaan die hiervoor het meest geschikt is, want elk van jullie draagt een eigenschap in zich die onmisbaar is in de strijd. Hierbij mogen jullie elkaar een handje helpen, maar hulp van buitenaf is ten strengste verboden.’ (blz. 81)

En alsof de wereld van tovenarij en magie niet al spannend genoeg is, geeft de donkere bladzijde aan het begin van deel 2 nog een extra interessante en superspannende twist aan het verhaal! Er is een verrader in het spel… Dus niet alleen moeten de kinderen continu allerlei raadsels oplossen in de ontdekking van ‘de wereld van de fantasie’, ook binnen hun groep is niets wat het lijkt…

Wat vervolgens ontstaat is een fascinerend Wie-is-de-mol-verhaal in zeven delen, met spannende opdrachten, veel humor, geweldige personages en Harry Potter-achtige toverkunsten. Wat een heerlijk leesavontuur!

Lestips

Dit is een geweldig goede boekentip voor kinderen die houden van spannende verhalen vol toverkunst. Het verhaal speelt zich gewoon in onze wereld af, maar bevat wel een enorme dosis fantasie en magie. Wat een verbeeldingskracht heeft dit boek! Maar ook de grote hoeveelheid raadsels zal veel kinderen aanspreken.

Om het boek te introduceren lees je de eerste twee alinea’s van de samenvatting bovenaan deze webpagina voor (de flaptekst op het boek schepte bij mij wat verkeerde verwachtingen). Vervolgens lees je het volgende fragment voor:

Ik luisterde naar (…) restjes nacht verdreef. (blz. 36 t/m 38)

Tenslotte lees je nog de laatste alinea van de samenvatting voor.

Je kunt het fragment ook vinden in het uitgebreide inkijkexemplaar op de website van de uitgever. Overigens kun je ook prima het eerste hoofdstuk voorlezen als boekpromotie; dit is ietsje langer, maar het maakte mij heel nieuwsgierig naar het vervolg!


Van Halewyck, 2020

Jozefien Wachters bol


Genre: Avontuur, Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2020, Fantasie, Geheim, Kostschool, Magie, Opdrachten, Raadsels, Rouwproces, Samenwerken, School, Tip van Emma, Tip van Liam, Tip van Tess, Tovenaars, Toveren, Verdriet, Verraad, Vlaams, Vriendschap

Leave a Reply