Jungle-avontuur

Jungle-avontuurJij bent de held!

Met dit boek verzin je je eigen spannende avontuur!
Lees en bekijk elke bladzijde en laat je fantasie de vrije loop.
Er zijn wel honderden verschillende verhalen te vertellen.
Welk avontuur wil jij beleven in de jungle?

Vertaald door Kirsten Verhagen.

Recensie

Eigenlijk kun je dit boek geen leesboek noemen, maar toch kan het enorm veel leesplezier opleveren! Met dit boek schrijf je namelijk zélf een verhaal en als je merkt hoe leuk dat kan zijn, zul je waarschijnlijk ook met meer aandacht en plezier gaan lezen. Het programma van de Schoolschrijver bewijst al hoe schrijfonderwijs het leesplezier en de leesvaardigheid kan verbeteren. Immers, als je taalvaardiger wordt, wordt lezen makkelijker en door het zelf te doen, ga je het creatieve schrijfproces ook meer waarderen!

Jungle avontuur 1

Jungle avontuurZomaar een verhaal schrijven is voor de meeste kinderen echter niet gemakkelijk. Maar met dit boek gaat het bijna vanzelf! De verrassende, creatieve ideeën die je in het boek tegenkomt, prikkelen de verbeeldingskracht enorm. Op elke bladzijde kun je ingrediënten kiezen voor jouw verhaal: Je gaat op avontuur in de jungle. Wie ben je? Wat trek je aan? Wie neem je mee? Welke gevaren kom je onderweg tegen? Welke route neem je?

Je kunt zelf kiezen hoeveel en welke elementen je in je verhaal opneemt. Je kunt het zo gek maken als je wilt en daar helpt het boek heel goed bij. Zo kun je je – vrij normaal – in een terreinwagen door de jungle verplaatsen, maar je kunt ook kiezen voor ’teleportatie’ of ‘rollend in een rad’. De suggesties zijn af en toe echt hilarisch (‘Je maakt je vijand in de war met een hypnotiserende discobal!’) en dat werkt ontzettend motiverend. Bovendien word je door dit soort gekke suggesties enorm gestimuleerd om out-of-the-box te denken. Hoeveel elementen je kiest, kun je helemaal zelf bepalen. Fijn is dat er zelfs richting gegeven wordt aan het einde van je avontuur (JUNGLENIEUWS) – dat is voor kinderen vaak nog wel het lastigste om te bedenken.

Jungle avontuur

Mooi is ook hoe je hierdoor kunt differentiëren: kinderen kunnen allerlei elementen aan elkaar plakken en zo een verhaal maken (dat kan zelfs mondeling), maar je kunt kinderen ook uitdagen om een verhaal te schrijven vanuit een bepaald perspectief, met vlotte dialogen, juiste interpunctie en zelfverzonnen gebeurtenissen onderweg. Daardoor kun je dit boek eigenlijk in elke groep inzetten. Misschien schrijf je zelf ineens wel een geniaal verhaal! Echt een ontzettend leuk, motiverend en prikkelend boek om kinderen zelf een verhaal te laten schrijven.

Lestips

Jij bent de heldBij dit boek heb je geen lestips nodig 🙂 Het boek is zelf al een lestip! Het boek is zo enthousiasmerend dat veel kinderen uit zichzelf al aan het schrijven zullen gaan. En omdat ze eigenlijk al door het boek begeleid worden, doen ze heel gemakkelijk een succeservaring op met schrijven.

Wat je natuurlijk wel nog kunt doen als je kinderen wilt uitdagen om echt een goed verhaal te schrijven, is verwijzen naar andere verhalen/kinderboeken over de jungle. Hoe hebben die schrijvers het aangepakt? Hoe beginnen ze hun verhaal, hoe maken ze het spannend of zorgen ze ervoor dat niet elke regel begint met ‘en toen’?

Mooie voorbeelden van kinderboeken vol jungle-avontuur:

De zeer bloedstollende expeditie van Herre  De ontdekkingsreiziger  Het werkstuk

 

 

 

 

Zorg verder vooral dat het leuk blijft om het verhaal te schrijven. Het staat zelfs in het boek:

Het doel is om zoveel mogelijk lol te beleven!

En in een volgende fase kun je kinderen uitdagen om andere keuzes te maken in het verhaal (wat gebeurt er dan?), het perspectief te veranderen (vertel je in de ik- of hij-vorm bijvoorbeeld) of om goed te letten op boeiende bijvoeglijk naamwoorden… Je kunt het zo talig en interessant maken als je zelf wilt!

Hebben de kinderen de smaak te pakken? Er zijn nog drie soortgelijke boeken! Over piraten (op naar het Land van de Breiende Oma’s!), sprookjes (overnacht in een huis op kippenpoten) en de ruimte (maak je klaar voor een avontuur op een oogbolplaneet). Nog véél meer schrijfinspiratie dus!

Piratenavontuur  Sprookjesavontuur  Ruimteavontuur

 

 

 


Uitgeverij Schoolsupport, 2021

Jungleavontuur

Als je via de uitgeverij de hele serie bestelt, krijg je scholenkorting!

Jij bent de held serie


Genre: Avontuur
Serie: Jij bent de held | Tags: 2021, Creatief schrijven, Fantasie, Helden, Jungle, Prentenboek, Regenwoud
Illustrator: Essi Kimpimäki

Leave a Reply