Katvis

KatvisKatvis (de; m, v; meervoud: katvissen) iem. die zich online voordoet als een ander individu: Hij is een katvis, hij is een bedrieger; Hij is gekatvist, hij is misleid; naar de gelijknamige MTV-serie en documentaire ‘Catfish’ < na 2010 > Eng., van catfish

Ate heeft online een allerbeste vriend: Baptiste. Op een dag neemt Ate stiekem vanuit Nederland de trein naar Brussel om zijn vriend een oude telefoon te brengen. Daar ontdekt hij dat Baptiste niet is wie hij zei dat hij was. En dankzij zijn ‘vriend’ zijn Brusselse criminelen naar Ate op zoek. Hij moet zo snel mogelijk weg zien te komen uit Brussel, maar dat blijkt nog niet mee te vallen.

Recensie

‘Een razend spannend verhaal over valse vrienden, echte gangsters en een kip genaamd Beyoncé’ staat op de achterflap te lezen. Dát klinkt veelbelovend! En dan is dit ook nog een ontzettend aantrekkelijk boek voor niet-zo-enthousiaste-lezers om uit de kast te trekken: stoere cover, een mooi, grafisch schutblad, lekker dun (126 blz.) en een fijne bladspiegel met hier en daar app-conversaties in groene tekstwolkjes. Top.

Die niet-zo-enthousiaste-lezer wordt bovendien vanaf bladzijde één het verhaal ingetrokken. Net als Ate, wachtend op een antwoord van Baptiste.

‘Baptiste is aan het typen’ zei het scherm. (blz. 5)

En dat is mooi, want zo wordt deze lezer hopelijk een enthousiaste lezer! Want wat een krankzinnig boek is dit! Origineel en boeiend als een spannende film.

Het boek neemt de lezer mee naar een (hopelijk) onbekende wereld: die van de ‘Afrikaanse maffia’ in Brussel. Ate is via internet in contact gekomen met Baptiste, een jongen die illegaal in België is. Hij voelt een ongelooflijke klik met de jongen, die dezelfde dingen als hij leuk vindt. En dat het bijzonder is dat Ate een vriend heeft gevonden, blijkt wel tussen de regels door als hij vertelt over zichzelf. Het is dan ook een grote schok voor hem als hij bij aankomst in Brussel ontdekt dat Baptiste eigenlijk heel iemand anders is. En… dat gangsters achter zijn geld aanzitten.

Het boek leest van het begin af aan als een trein. Maar vanaf het moment dat Ate aankomt in Brussel, neemt het verhaal je werkelijk mee op een wilde vlucht, waarbij continu onduidelijk is wie er nu te vertrouwen is en wie niet. Het is af en toe moeilijk te geloven hoe naïef Ate is, maar door de snel opeenvolgende gebeurtenissen heb je nauwelijks tijd om daar over na te denken. Ook de humoristische vertelwijze van Tjibbe Veldkamp zorgt ervoor dat het verhaal lekker wegleest.

Hij was onder de indruk, hoewel hij dat eigenlijk niet wilde. Maar ze was indrukwekkend. Zijn hartslag was levensbedreigend hoog, terwijl hij niks had gestolen. Zij leek kalm als wat. Alsof ze dagelijks scooters stal.
Wat ze misschien ook deed, natuurlijk. Wat wist hij nou helemaal van haar? (blz. 39)

Het verhaal zal lezers bewust maken van de gevaren van internet en valse vrienden, zonder dat dit er al te dik bovenop ligt. En er zitten meer interessante aspecten in het verhaal, zoals het bestaan van die criminele activiteiten, afpersingen en de problemen van illegale vluchtelingen. Ook het feit dat het boek zich afspeelt in Brussel, met een hoop Vlaamse en Franse woorden en uitspraken, geeft het boek een extra onbekende en daardoor spannende setting. Maar bovenal is dit een heel fijn, wervelend en spannend leesboek, vol onverwachte en originele wendingen!

Lestips

Op zich is het misschien al voldoende om de achterflap van dit boek voor te lezen als boekpromotie. Een spannend verhaal over gangsters… dat klinkt al goed.

Met het volgende fragment maak je kinderen echter nóg nieuwsgieriger en wordt het boek misschien nog wat aantrekkelijker voor de meiden, aangezien er een nogal stoere, vrouwelijke hoofdpersoon in het boek tevoorschijn komt…

Vanaf het perron (…) Baptiste,’ zei ze. (blz. 17 t/m 21)

 


Uitgeverij Querido, 2018

Bekijk bij bol:

Katvis bol.com


Genre: Spanning
Onderwerpen: 2018, België, Benelux, Brussel, Criminaliteit, Social media, Sociale media, Tip van Sem, Verraad, Vriendschap
Geïllustreerd door Maartje Kuiper

Leave a Reply