Keigrappig en waargebeurd

Keigrappig en waargebeurdBen je ooit al met een tank naar school gebracht? Is je vader lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster? Of heb je ooit een prijs gewonnen voor het maken van een pakket met daarin een vliegtuigkaper die per parachute naar de politie wordt verzonden? Nee? Natuurlijk is jou dat nog niet overkomen. Maar anderen wél!

Lees deze – en meer! – onwaarschijnlijke en toch waargebeurde verhalen in deze bundel vol gekkigheid.

Recensie

BIZAR. Dat woord beschrijft de verhalen in dit boek eigenlijk het beste. Dit boek is eigenlijk gewoon een soort grote ‘raar-maar-waar’ rubriek, die je ook wel eens ziet in de krant. De dertig korte verhalen in dit boek zijn daadwerkelijk ongelooflijk en de meeste zijn erg grappig. Toch zijn ze eerder verbazingwekkend dan lachwekkend. ‘Van je stoel donderen’ van het lachen, zoals op de achterkant van het boek wordt gesuggereerd, zal dus niet per se aan de orde zijn, maar de verhalen in dit boek zijn zo bizar, dat je jezelf niet stil zal kunnen houden tijdens het lezen: “Moet je dit horen!!”

Vooral de voorbeelden uit Amerika leveren onvoorstelbare voorbeelden op. Van de domste wetten ter wereld – ‘In Minnesota mogen burgers met een kip op hun hoofd de stad Wisconsin niet in.’ (blz. 24) tot nogal merkwaardige verkeersregels – ‘in Californië mag je als vrouw in je wagen geen badjas dragen.’ (blz. 101). Wat?! Ook de vele verhalen over domme criminelen zullen je absoluut doen grinniken om zoveel stupiditeit. Andere hoofdstukken zullen, zoals gezegd, eerder tot veel verbazing leiden, zoals bijvoorbeeld de verhalen over de Ig Nobelprijzen, de namen die mensen voor hun kinderen verzinnen of het hoofdstuk over het beroep ‘aanschuiver’ (ja, dat bestaat dus echt).

De bundel is geschreven door twee Vlaamse auteurs, wat duidelijk merkbaar is. Hoewel er ook Nederlandse voorbeelden in het boek staan (zoals ludieke klachten en uitdrukkingen die bij het LAKS binnenkwamen), staat het boek vol Vlaamse uitdrukkingen. Dat hoeft geen probleem te zijn, al levert het – voor Nederlandse kinderen – regelmatig onbekende woorden op.

Wat is er nu grappig aan wielrennen? Doorgaans niet zoveel. Tenzij je het sowieso potsierlijk vindt dat volwassen mannen in een nauwsluitende korte broek op een merkwaardig vervoermiddel zichzelf de pleuris zitten te trappen. (blz. 120)

Uit bovenstaande blijkt bovendien dat er sowieso flink wat lastige woorden in het boek staan, maar het boek wordt dan ook aangeraden vanaf 12 jaar. Een ander voorbeeld:

Op de vraag: ‘Noem een schimmel en verklaar een van zijn karakteristieke kenmerken’ schreef een leerling doodleuk ‘Het paard van Sinterklaas. Het is WIT!’ (blz. 68)

Erg grappig natuurlijk, maar het is de vraag of basisschoolkinderen de humor hiervan snappen. Daarvoor moet je toch al wel een flinke woordenschat en vakkennis hebben. Daarnaast worden in het boek vooral jongeren aangesproken en niet zozeer kinderen (‘Ben je ook zo bang om op je examen een stommiteit te schrijven?’ (blz. 66)).

Kortom, voor kinderen op de basisschool is dit boek af en toe misschien nog een beetje te moeilijk, maar voor liefhebbers van gekke weetjes is er genoeg plezier te beleven aan dit boek!

Lestips

Kinderen met een goede woordenschat en een goed gevoel voor humor zullen dit boek met veel plezier kunnen lezen. Ook de grappige cartoons die in het boek staan, dragen bij aan het leesplezier. Maar voor veel kinderen zullen de lastige woorden een te groot struikelblok vormen. De oplossing: voorlezen! Want dan kun je direct de moeilijke woorden uitleggen of vervangen door iets simpelers. De vele korte hoofdstukken lenen zich er heel goed voor om regelmatig een stukje voor te lezen. Weer eens wat anders! En zeer geschikt voor groep 8 of een plusklas.

* Lees bijvoorbeeld het hoofdstuk voor over ‘de domste wetten ter wereld’ (blz. 19 t/m 24). Heel grappig en BIZAR.

* Ook het voorlezen van het hoofdstuk over de Ig Nobelprijzen is erg leuk, zeker als de Ig Nobelprijzen net op het nieuws zijn geweest. (blz. 30 t/m 36)

* Het hoofdstuk over vreemde verkeersregels is leuk om te lezen tijdens een verkeersles! (blz. 98 t/m 103)

* Meneer Google is geweldig om voor te lezen tijdens de Week van de Mediawijsheid. (blz. 113 t/m 115)

* Het hoofdstuk Even een ommetje maken is erg vermakelijk tijdens een les of project over reizen. (blz. 49 t/m 52)


Uitgeverij Van Halewyck, 2018

Keigrappig en waargebeurd bol.com


Genre: Humor, Non-fictie
Onderwerpen: 2018, Beroepen, Criminaliteit, Media & journalistiek, Mediawijsheid, Onderzoek & wetenschap, Regels, Reizen & vakantie, Tip van Finn, Verhalenbundel, Verkeer & OV, Wetten
Geïllustreerd door Carré Cartoons

Leave a Reply