Kepler62 – 2: De lancering

Kepler62 - 2Marie is de dochter van een stinkend rijke wapenhandelaar. Ze krijgt alles wat ze wil, maar is verschrikkelijk eenzaam. Haar moeder is dood, haar vader is nooit thuis. Ze verlangt naar een ander leven en heeft haar hoop gevestigd op de geheimzinnige game Kepler62. Nadat ze een paar jongens heeft betaald om de onmogelijke game uit te spelen, krijgt ze een mysterieuze boodschap. Is Marie echt uitverkoren om mee te gaan op expeditie naar de ruimte? Durft ze ergens naartoe te gaan waar ze geen controle over heeft? En… kan ze ooit nog terug?

Vervolg op Kepler 62 – 1: De uitnodiging. Je kunt het boek op zich zelfstandig lezen, maar het is noodzakelijk om de serie in de juiste volgorde te lezen om het verhaal volledig tot zijn recht te laten komen.

Dit deel is uit het Noors vertaald door Michiel Vanhee en Sofie Maertens.
In Finland en Noorwegen zijn er al meer delen van de serie verschenen (zie hier), maar hoe het verhaal verder gaat, blijft voor ons nog even een raadsel. Tenzij jij wel Fins of Noors spreekt natuurlijk…

Recensie

Na het lezen van het spannende en intrigerende eerste deel van Kepler62, wil je niets liever dan door met deel 2. Hoe gaat het avontuur van Ari en Joni verder?! Als je echter vervolgens, zonder de achterkant van het boek te lezen, in dit deel duikt, zul je er werkelijk niets van snappen. Wie is hier aan het woord? Een ik-persoon die niet van gamen houdt? Hè?!!

Dan wordt duidelijk dat de serie Kepler62 nog veel boeiender is dan je na deel 1 al zult hebben gedacht. In deel 2 is namelijk Marie de hoofdpersoon: een superverwend meisje, dat net als Ari en Joni ook wil ontsnappen aan haar leven. Maar, om compleet andere redenen! Maries familie bulkt van het geld en Marie heeft alles wat haar hartje begeert:

Ik weet dat ik bovengemiddeld verwend ben. Ze mogen zeggen wat ze willen, maar zeven dagen op zeven, dag en nacht toegang hebben tot een eigen zilverkleurige Falcon-jet is ongelooflijk cool en maakt het leven er een stuk gemakkelijker op. (blz. 47)

Kepler62-2 Illustratie 1

©2017, Clavis Uitgeverij, Hasselt-Amsterdam-New York, illustratie van Pasi Pitkänen uit Kepler62-2

Marie is echter de dochter van een achterbakse, hebzuchtige en slechte wapenhandelaar. Ze woont, helemaal aan haar lot overgelaten, in een mega groot en kil huis, met slechts twee oude bedienden als gezelschap. Voor haar is de game Kepler62 net zo goed een hoop op een betere toekomst. In dit boek wordt bovendien steeds duidelijker in wat voor wereld het verhaal zich afspeelt:

Ik vraag me al lang af of de wereld naar de haaien gaat. We zijn met te veel, het weer is te slecht, er is teveel oorlog, de bacteriën zijn te resistent. De sfeer is niet optimaal. (blz. 14)

Net als Ari en Joni in deel 1 ontvangt Marie een uitnodiging, maar in dit boek gaat het verhaal verder… Marie komt terecht in Area 51 en de kans op een ruimtereis naar het planetenstelsel Kepler62 wordt steeds waarschijnlijker.

Kepler62 is een ster, een beetje kleiner dan onze zon. (…) Twaalfhonderd lichtjaren ver! Vooral op de planeten Kepler62e en Kepler62f zou er wel eens water kunnen zijn… en dus ook leven. (blz. 28)

Kepler62-2 Illustratie 2

©2017, Clavis Uitgeverij, Hasselt-Amsterdam-New York, illustratie van Pasi Pitkänen uit Kepler62-2

De mysteries in dit boek stapelen zich op, helemaal als Marie ‘De Fluisteraar’ ontmoet! Ondanks de vele illustraties is dit geen simpel verhaaltje. Het taalgebruik is scherp, het verhaal intrigerend en intelligent. De dreiging, de geheimzinnigheid en de stoere vormgeving maken deze serie ongelooflijk aantrekkelijk voor heel veel kinderen. Het doet denken aan een spannende science-fictionfilm of een game… Dit is een absolute aanrader voor kinderen die zeggen niet van lezen te houden, want geloof me… deze serie willen ze lezen. En dat geldt voor zowel jongens als meisjes! Kepler62 laat zien dat lezen allesbehalve saai of suf is. Wanneer komt deel 3?!

Lestips

Heb jij kinderen in de klas die denken dat ze niet van lezen houden? Laat deze serie zien en ze rukken de boeken nog net niet uit je handen (of wel). Deze serie is zowel visueel als inhoudelijk superaantrekkelijk en zal daardoor heel veel kinderen aanspreken.

Om de serie te promoten (want dit boek kun je niet los promoten!), laat je eerst deel 1 zien (zie recensie). Vertel vervolgens dat deel 1 afsluit met een vréselijke cliffhanger en dat je niet zult kunnen wachten om te lezen hoe het verder gaat met Ari en Joni. Lees vervolgens de eerste zin van de achterkant van deel 2 voor. Hè?!! Marie?!?! Wat is DIT?!

Vertel vervolgens hoe fantastisch de serie in elkaar zit: dat je het verhaal te horen krijgt vanuit verschillende personages, dat je ook in deel 2 nog steeds niet precies weet hoe het allemaal zit; dat je geen idee hebt hoe dit zal aflopen! Maar dat alle personages op zoek zijn naar een betere toekomst en dit hopen te vinden in de ruimte… op een planeet waar wellicht ook leven te vinden is.

Wat trouwens nog goed is om te weten: het boek is vertaald in Vlaanderen en dat zorgt af en toe voor uitdrukkingen die wij in Nederland niet gewend zijn (zoals hierboven: zeven dagen op zeven).

Buitenaards leven / toekomst

Deze serie is geweldig om te promoten of te bespreken als je het hebt over de mogelijke toekomst van de aarde. Helpen wij, mensen, de wereld inderdaad naar de knoppen? Zal het noodzakelijk zijn om een andere planeet te vinden om verder te leven? Hoe (on)waarschijnlijk is het verhaal van Kepler62? Is er buitenaards leven? Wat denken de kinderen?


Lees ook:

Kepler62 deel 1


Clavis Uitgeverij, 2017

Kepler62 2

Kepler62 1 bol.com

 

 

 

 


Genre: Avontuur
Series: Kepler62 | Onderwerpen: 2017, Area 51, Buitenaards leven, Buitenaardse wezens, Gamen, Illustraties, Mysterie, Noord-Amerika, Ontdekkingsreizen, Planeten, Rijkdom, Science fiction, Serie, Toekomst, Toekomst & technologie, Verenigde Staten, Wapens
Geïllustreerd door Pasi Pitkänen

2 Responses

  1. Johanna
    Johanna at · Reply

    De reeks verschijnt simultaan in het Noors en in het Fins, en de co-auteurs zijn respectievelijk Noors en Fins. Niet zo vreemd dus dat het boek uit het Noors is vertaald.

Leave a Reply