De ongekend populaire griezelserie van R.L. Stine is ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2017 in een nieuw jasje gestoken: twee bind-ups met daarin de meest succesvolle titels.
Kippenvel junior:
De Gootsteengriezel
Katrina schrikt zich dood als ze tijdens het schoonmaken van de keuken iets heel vreemds ziet. Het is rond, beweegt en heeft twee groene spleetogen. Wat is dat voor een vreemd ding? En nog veel belangrijker: hoe komt ze ervan af?
Kijk niet in de spiegel
De antieke spiegel op Max’ zolder is niet zomaar een spiegel. Zodra Max ervoor gaat staan, verdwijnt hij voor de ogen van zijn vrienden. Ideaal om kattenkwaad mee uit te halen! Of is er meer aan de hand? Loopt Max het risico om de volgende keer voorgoed te verdwijnen?
Het kloddermonster
Robin komt in het bezit van een oude typemachine. Die komt goed van pas, want Robin heeft altijd al schrijver van griezelverhalen willen worden. Maar dan begint de werkelijkheid wel verdacht veel op zijn fantasie te lijken… Is er een manier om aan zijn verhalen te ontsnappen?
Kippenvel:
De vloek van de farao
Adrian is op vakantie in Egypte. Samen met zijn oom en nichtje bezoekt hij een piramide. Wanneer hij hen plotseling kwijtraakt, ontdekt hij een verborgen graftombe. Op deze tombe rust echter een vloek. Wie haar betreedt, wordt gestraft. Maar zijn het de levenden of de doden die het op Adrian gemunt hebben?
Het spookt bij de buren
Er klopt iets niet aan de nieuwe buurjongen van Chantal. Waar komt hij eigenlijk opeens vandaan? Gisteravond stond het huis nog leeg. En telkens als Chantal zich even omdraait, is hij verdwenen. Zou hij misschien een geest zijn?
Het moerasmonster
In Brents nieuwe woonplaats gebeuren vreemde dingen. Angstaanjagend gehuil, een enge man met lang, zilvergrijs haar. Een hond die opeens opduikt en dode dieren die overal gevonden worden. En dan ook nog een verdwijning. Wat is er toch aan de hand? En wie of wat is verantwoordelijk?
Recensie
Twee boeken in één recensie! Of eigenlijk… zes boeken in één recensie! Want de Kippenvel bind-ups zijn al verzamelingen van een aantal eerder uitgebrachte boeken uit de serie Kippenvel van R.L. Stine. De boeken zijn al geschreven in de jaren ’90 en werden zo’n tien jaar geleden volledig stukgelezen. Er zijn destijds ruim 2 miljoen exemplaren van de serie verkocht en inderdaad… iedereen in de klas las Kippenvel. Boekbesprekingen uit die tijd waren heel voorspelbaar: óf het ging over een boek van R.L. Stine óf over een boek van Jacques Vriens.
Tegenwoordig blijven de boeken echter in de kast staan en dat is waarschijnlijk te verklaren door de onaantrekkelijke, verouderde covers en de ‘vergeten’ populariteit. Helemaal geen slecht idee dus van de uitgever om de boeken opnieuw uit te brengen, in een mooie, stevige hardcover met een fris uiterlijk. Want bij het lezen van deze boeken blijkt: deze griezelverhalen zijn tijdloos en lezen heerlijk weg. De schrijfstijl is vlot, met veel dialogen en een goed te volgen verhaallijn. Maar wat natuurlijk het belangrijkste is voor een griezelverhaal: de verhalen zijn fijn mysterieus en echt goed spannend. Elk hoofdstuk eindigt met een flinke cliffhanger, waardoor je wilt blijven lezen. En elk verhaal eindigt met een serieus griezelig staartje…
Kippenvel junior is bedoeld voor kinderen vanaf ca. 8 jaar; de andere bind-up voor 10 jaar. Qua griezeligheid zijn beide bind-ups echter redelijk vergelijkbaar, al zijn de verhalen in de junior-versie wat fantasievoller dan de verhalen in de andere bind-up. De verhalen voor de oudere kinderen zijn door hun realistische kant dus nog net iets enger en vragen ook iets meer oplettendheid van de lezer door de verrassende wendingen die in de verhalen zitten.
Eigenlijk is het jammer dat er voor een omnibus-uitgave gekozen is, want deze serie is juist heel erg geschikt voor kinderen die lekker ongecompliceerd een spannend verhaal willen lezen. Een dik boek zal hen wellicht afschrikken (ook al zijn het 3 verhalen in één). Reden te meer om in de klas iets te vertellen over deze boeken. Dit is niet voor niets zo’n populaire serie geweest en de verhalen zullen nog steeds voor heel veel leesplezier kunnen zorgen!
Lestips
Zoals gezegd: deze serie verdient het om opnieuw gepromoot te worden! Dat kun je doen met deze mooie bind-ups, maar natuurlijk ook nog met de oude uitgaven, die vast nog in je schoolbibliotheek te vinden zijn. Al zou het nog mooier zijn als de uitgever álle boeken in een nieuw jasje steekt!
Voor groep 5 en 6 is Het kloddermonster een lekker spannend verhaal om te promoten. Het klinkt niet erg spannend, maar de Engelse titel spreekt al meer tot de (griezel)verbeelding: The blob that ate everyone. Fantastisch hoe een titel invloed kan hebben op de verwachtingen omtrent een verhaal!
Om het boek te promoten, lees je de korte samenvatting voor en vervolgens onderstaand fragment:
Hij keek naar (…) echt gaat gebeuren.’ (blz. 42 t/m 48*)
Voor groep 7 en 8 is de Kippenvel junior bind-up ook nog erg leuk, maar onderstaand fragment uit Het moerasmonster zal de kinderen ook erg nieuwsgierig maken naar meer! Lees ook nu weer eerst de samenvatting voor en dan het fragment:
Emily draaide zich (…) bij zijn enkel. (blz. 18 t/m 21**)
* Gebruik je de oorspronkelijke uitgave, dan vind je dit fragment in hoofdstuk 7.
** Gebruik je de oorspronkelijke uitgave, dan vind je dit fragment aan het einde van hoofdstuk 2.
Creatief schrijven
Het Kloddermonster gaat over het schrijven van griezelverhalen en is daardoor een leuk boek om te gebruiken als introductie voor een creatieve schrijfopdracht. Stel je voor dat je er – net als Robin en Tessa – achter komt, dat wat je typt, écht wordt… wat zou jij dan typen? Hoe gaat jouw verhaal verder?
Uitgeverij Kluitman, 2017
Helaas zijn de bind-ups alweer uitverkocht. Toch maar weer naar de bibliotheek voor de Kippenvel-reeks dus!
Series: Kippenvel | Onderwerpen: 2017, Creatief schrijven, Geesten, Kinderboekenweek 2017, Monsters, Serie, Stellen, Tip van Sem