Het kleine slechte boek

Het kleine slechte boekHé, jij daar! Help jij dit boek om boosaardig slecht te worden? Jij kunt helpen. Als proefkonijn, snap je? Maar let op: dit boek is niet geschikt voor bange schijterds. Het zit vol gruwelijke verhalen en gekmakende raadsels. En als je niet uitkijkt, zit je voor altijd gevangen in het boek… Je durft het vast niet te lezen… of wel soms?

Vertaald door Merel Leene.

Recensie

Dit interactieve griezelboek snapt hoe leesbevordering werkt! Het boek spreekt de lezer continu aan en zet hem of haar lekker aan het werk! Met opdrachten, raadsels en flink heen en weer bladeren wordt deze leeservaring écht een griezelig avontuur. Je moet er wel heel dapper voor zijn…

Ben je te schijterig? Klap me dan maar weer snel dicht. Dat lijkt me voor jou de veiligste oplossing. (blz. 3)

Het kleine slechte boek

Het kleine slechte boek

©2020 Condor, illustratie van Thomas Hussung uit Het kleine slechte boek

TOP. Dat zet kinderen waarschijnlijk meteen aan om door te bladeren naar pagina 9, waar het verhaal verder gaat. Het boek legt vervolgens uit wat de bedoeling is: het wil écht heel slecht worden (‘Zo slecht dat iedereen bang voor me is’), en dat betekent dat er flink moet worden gevloekt en gelogen in het boek, want dat is ‘slecht’. Het boek vraagt ook de lezer om te liegen (‘Ik lees op pagina 6 verder en verklaar daarmee dat ik ouder dan zestien ben. – blz. 11) en te vloeken, maar dat laatste wordt slechts sporadisch gedaan en heel veel heftiger dan ‘schijtzooi’ wordt het niet.

Al bladerend kom je ook enkele grappige griezelverhalen tegen (echt heel eng zijn ze niet), maar het grootste gedeelte van de tekst bestaat uit het ‘gesprek’ met het boek. Doe je een opdracht niet goed, dan kom je in een van de kerkers van het boek terecht en kun je niet verder lezen.

Ha, en dan heb ik je dus te pakken! Als je niet uitkijkt, blijf je in me gevangen tot je gek wordt. Maar volgens mij ben jij slim genoeg om ook weer te ontsnappen.
Effe voor de duidelijkheid: ik stop natuurlijk niet letterlijk je lichaam in een cel. DUH! Je kunt me gewoon dichtslaan en een boterham met pindakaas gaan eten. Maar terwijl je op je brood zit te kauwen, zul je je blijven afvragen hoe het verhaal verder zou zijn gegaan. En op die manier blijft een stukje van jou voor altijd in mij gevangen – en word jij bij wijze van spreken een GEEST.
Grappig, hè? Hihi. (blz. 13)

Ja, dat vind ik erg grappig! En zo is dit hele boek eigenlijk ontzettend vermakelijk! De auteur speelt heel leuk met de minder enthousiaste lezer door er soort spel van te maken en de lezer continu uit te dagen of te vleien.

En ik denk… Of nee, ik weet bijna zéker dat je probeert om verder te lezen, terwijl je weet dat er nog akelige dingen gaan gebeuren. (blz. 40)

Het kleine slechte boekEr is trouwens nog een interessante toevoeging: er zit ook nog een personage ‘gevangen’ in het boek; die probeert de lezer tegen het boek op te zetten! Zo moet je als lezer dus steeds keuzes maken wat je gaat doen. Het verhaal speelt ook de hele tijd met deze tegenstellingen: gehoorzaam zijn vs. ongehoorzaam zijn; liegen vs. de waarheid vertellen… Zo zet het boek je ook nog eens aan het denken!

Als ik altijd LIEG, is deze zin dan WAAR? (blz. 96)

Oh ja, nog een kleine waarschuwing voor juffen en meesters: kijk niet gek op als de lezer van dit boek ineens gaat LIGGEN. Dat hoort er allemaal bij. Wat een geweldig, griezelig leesavontuur!

Lestips

Op de cover zit een ‘stickertje’ met de tekst ‘meer dan 100.000 exemplaren verkocht!’. Tja, leuke marketing zul je denken… maar in dit geval geloof ik het meteen. Dit is een boek dat de meeste kinderen fantastisch zullen vinden. Het is spannend, griezelig, stout en grappig! En dan ook nog dat heen en weer bladeren, waardoor je geen idee hebt waar je in het boek bent gebleven of hoe lang je leesavontuur nog gaat duren. Perfect! Voor je het weet, heb je het boek uit, maar dan heb je eigenlijk nog steeds geen flauw idee hoeveel bladzijden je hebt gelezen.

Enige aandachtspuntje is dat de verhalen niet écht eng zijn. Dit boek moet je dan ook niet kiezen als je echt even flink wilt griezelen. Daar zijn andere boeken beter voor geschikt (Spookbeeld, Het verlaten huis… brrrrr….). Dit boek is vooral ontzettend LEUK. Lekker actief, grappig en vooral heel verrassend!


Uitgeverij Condor, 2020

Het kleine slechte boek

 


Genre: Griezelverhaal
Onderwerpen: 2020, Geheim, Griezelen, Interactief, Keuzes, Liegen, Monsters, Raadsels, Tip van Daan, Tip van Emma
Geïllustreerd door Thomas Hussung

Leave a Reply