Koningsland

KoningslandDit avontuur in de ruimte vertelt het ongelofelijke verhaal van de 11-jarige prins Timon. Hij moet op de vlucht voor de vreselijke Shaytan die zijn kasteel bestormen. Hij komt terecht op de planeet Avar: een van de zeven planeten van Koningsland. Deze planeten hangen vlak bij elkaar in de ruimte en je kunt dus heel gemakkelijk van de ene naar de andere planeet reizen. Het duurt dan ook niet lang of Timon moet verder reizen naar de andere planeten. Zijn leven blijkt ook buiten de Koningsplaneet in gevaar… Wie proberen hem te vermoorden? En vooral… waarom?

Recensie

Wat een creativiteit in dit boek! Nanda Roep heeft samen met co-auteur (en cabaretier) Silvester Zwaneveld een complete wereld geschapen, die zo gedetailleerd en duidelijk wordt omschreven, dat je volledig mee kunt gaan in hun fantasie. Met Timon reis je langs de zeven planeten van Koningsland. Op elke planeet staat een van de zeven zonden centraal, maar dit zal kinderen natuurlijk niet duidelijk zijn (tenzij ze erg goed op de hoogte zijn van de zeven zonden…). Het doet er ook niet toe; wat er wel toe doet is dat op elke planeet de bewoners op de een of andere manier compleet zijn doorgeslagen in een bepaalde gewoonte (de zonde dus) en dat is zo bizar dat het grappig wordt. Tegelijkertijd is het verhaal voor kinderen ook heel spannend en zelfs wat grimmig, want Timon wordt duidelijk achtervolgd en hij is bang dat hij net als zijn ouders om het leven zal komen…

Het verhaal zet de lezer – net als Timon – continu voor raadsels. Zo zit er een rare bult op Timons rug, die vreselijk jeukt… Wat is dat toch? En wat is er toch aan de hand met Matthias, een jongen die hij op een van de planeten ontmoet? Soms wordt de lezer aangesproken door de alwetende verteller – een schrijfstijl die goed bij het boek past, zeker omdat het boek ook op die manier begint:

Aan jou.
Ja jij! De lezer.
Heb je zin in een spannend avontuur met koningen, rare wezens en vreemde planeten? Ga maar mee, dan breng ik je naar een land hier ver, ver vandaan. (blz. 7)

Dit boek heeft de potentie om ontzettend veel – en met heel veel plezier – gelezen te worden, maar helaas… die vormgeving!! Wie verzint het om zo’n onaantrekkelijke, donkere cover te maken bij zo’n creatief en kleurrijk verhaal? Mijn tip voor de auteur: nieuwe cover en opnieuw uitgeven, want dit boek is echt de moeite waard!

Lestips

Dit is een fantastisch voorleesboek voor groep 8. Het is spannend, grappig, fantasievol en zit vol actie. Door het behandelen van de zeven zonden – hoogmoed, jaloezie, boosheid, vraatzucht, wellust, hebzucht en lusteloosheid – heeft het boek bovendien ook nog een diepere laag.

Als je het boek voorleest, word je automatisch de alwetende verteller. Die verteller zorgt er echter ook voor dat het boek heel prettig zelfstandig leest. Het boek is sowieso heel toegankelijk en vlot geschreven. Het eerste hoofdstuk zorgde er bij mij meteen voor dat mijn nieuwsgierigheid was gewekt! Het neemt de lezer (en in dit geval toehoorder) mee in de fantasie:

Weet je wat, ik help je even: om mee te kunnen op deze ultracoole reis moet je doen alsof je op je rug ligt op een warme zomeravond. Zo’n avond waarop je naar de sterren kijkt. (…) Vandaag gaan we naar die sterren toe. (blz. 7/8)

Wil je het boek dus niet in zijn geheel voorlezen? Lees dan het hele eerste hoofdstuk voor om het boek te promoten en vertel dat dat het begin is van een bizar en spannend avontuur vol actie.


Uitgeverij Nanda, 2014

Het boek is ook te lezen via de Online Bibliotheek.

Koningsland bol.com

 


Genre: Avontuur, Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2014, Fantasiewereld, Fantasiewezens, Gevaar, Natuurkunde, Opgroeien, Planeten, Reizen, Ruimte, Ruimte & tijd, Tip van Emma, Voorleestopper, Zonden

Leave a Reply