Kopje-onder

Het leven van een loser: Kopje-onderOp zoek naar een betaalbare, maar avontuurlijke vakantie reist de familie Botermans met een camper door het land. Het blijkt echter nog niet zo makkelijk om een goede kampeerplek te vinden…

Zelfs luxecamping Eden blijkt niet bepaald een vakantieparadijs. Als de enige veilige plek de bodem van het zwembad lijkt te zijn én de camping hermetisch van de buitenwereld wordt afgesloten door een blikseminslag, probeert de familie Botermans via de rivier weg te vluchten… Is de vakantie nog te redden of wordt het verzuipen? Gaat Bram kopje-onder?

Vijftiende deel in de serie Het leven van een loser.

Vertaald door Hanneke Majoor.

Recensie

Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week je familie om je heen in een kleine ruimte… Iedereen heeft dat het afgelopen jaar meegemaakt tijdens de lockdown. Het is duidelijk waar Jeff Kinney zich in dit vijftiende deel van deze succesvolle serie door heeft laten inspireren! Toch is er in dit boek geen sprake van een gevaarlijk virus: Brams familie woont al twee maanden bij oma in de kelder, omdat ze geen geld hebben. En waarom? ‘Dat is een lang verhaal…’ (Tip: lees het vorige deel, Totaal gesloopt).

Mam zegt dat we al te lang opgesloten zitten en dat we gewoon vakantie nodig hebben. Maar wat we echt nodig hebben is vakantie van ELKAAR. (blz. 7)

Kopje-onderMaar ja, voor een vakantie heb je ook geld nodig, en dat hebben de Botermansen niet. Gelukkig doet zich dan een fantastische kans voor: een gratis camper! En dat is het begin van een kampeeravontuur, wat natuurlijk perfect aansluit bij de actualiteit: met een zomer waarin ontzettend veel mensen met een camper op vakantie zullen gaan. Enig verschil is dat wij in Europa niet snel te maken zullen krijgen met beren (gelukkig maar) of een honkbaltraining in het park… Je voelt het al aankomen: de kampeervakantie verloopt niet bepaald zoals gehoopt.

Anders dan in veel andere delen van Het leven van een loser springt het verhaal nu eens een keer niet van de hak op de tak. Dit boek leest als een doorlopend verhaal, waarin Bram je alles vertelt over zijn rampzalige zomervakantie. Eigenlijk worden er niet eens grappen verteld in dit boek, maar de droge manier van vertellen doet denken aan de manier waarop een goede cabaretier of stand-up comedian dat doet. Allerlei situaties zijn heel herkenbaar, maar worden nog nét even wat extra aangedikt, zodat ze ontzettend grappig worden. De vele humoristische tekeningen zorgen voor nog meer hilariteit en vullen de tekst naadloos aan.

Kopje-onder

Geen schoolperikelen dit keer dus, maar heel veel leedvermaak op de camping. Een heerlijk zomers boek dat je helemaal in vakantiestemming brengt! Jeff Kinney flikt het gewoon weer: ook dit 15e deel is een geweldig leuk en zeer vermakelijk boek, dat heel veel kinderen – zonder twijfel – weer met héél veel plezier zullen lezen.

Lestips

Kinderen zullen dit boek ook zonder jouw promotie willen lezen, maar het is wel erg leuk om dit boek vlak voor de vakantie te promoten! Hoe gaan de kinderen in de klas op vakantie? Zijn er kinderen die met de camper weggaan? Weten ze dat zeker … ??? 😉

Je kunt het inkijkexemplaar op de website van de uitgeverij gebruiken om samen met de klas de eerste pagina’s van het boek te bekijken.


Uitgeverij De Fontein, 2021

Kopje-onder


Genre: Humor
Series: Leven van een loser | Onderwerpen: Camper, Dagboek, Familie, Graphic Novel, Kamperen, Reizen & vakantie, Serie, Tip van Daan, Tip van Finn, Vakantie, Zomervakantie
Geïllustreerd door Jeff Kinney

Leave a Reply