Het leven volgens Pippa Leeuwenhart

Het leven volgens Pippa LeeuwenhartSinds de scheiding van haar ouders leeft de 14-jarige Pippa twee totaal verschillende levens. Doordeweeks woont ze bij haar moeder en hun paarden in een oude gare boerderij op het Platteland. En in het weekend woont ze bij haar vader in een poepchic appartement in de Grote Stad. Om lichtelijk gek van te worden.

Gelukkig heeft ze haar dagboek. Daarin beschrijft (en tekent) Pippa wat ze meemaakt. Maar ze zoekt ook verwarrende zaken uit, bijvoorbeeld gevoelens (wat zijn het eigenlijk en waarom veranderen ze zo makkelijk?), vriendschap (hoe komt het dat je bij elke vriendin net iemand anders bent?) en verliefdheid (hoe weet je of je verliefd bent op het verliefd zijn of écht verliefd?).

En dan moet Pippa een keuze maken waar zelfs haar dagboek niet bij kan helpen…

Dit is “Journal No. 1.” ofwel: deel 1 van de serie. Deel 2, Mijn leven is een prachtige puinhoop, is in februari 2016 verschenen. Daarnaast is er nog een invuldagboek, waarin meiden een week lang kunnen uittesten hoe het is om een dagboek bij te houden!

Boekenplank Pippa Leeuwenhart

Recensie

Wat een geweldig veelzijdig meidenboek! Het boek behandelt enorm veel verschillende thema’s en toch vloeit het allemaal samen tot één geheel zonder ook maar een moment onoverzichtelijk, druk of rommelig te worden.

In korte hoofdstukjes, die afwisselend grappig, interessant of ontroerend zijn, leer je Pippa en haar familie en vriendinnen steeds beter kennen. Het boek begint als een omschrijving van ‘het leven’, volgens Pippa – zoals de titel al zegt: ze vertelt over haar ouders, haar zusje, halfbroertje, de (vecht)scheiding van haar ouders, haar woonsituatie – kortom: haar levensloop tot nu toe. Dit alles wordt levendig en grappig geïllustreerd. Vanaf hoofdstuk 19 wordt het meer een dagboek: Pippa vertelt dan over gebeurtenissen in haar leven op dat moment (data worden overigens niet vermeld).

Het leven van Pippa is vrij bijzonder: ze woont doordeweeks bij haar hippie-moeder en in het weekend bij haar übergeordende vader. Die twee kunnen elkaar inmiddels niet meer luchten of zien en dat heeft alles te maken met de nogal verschillende levensvisie en opvoedingsstijl. Dit zorgt ervoor dat Pippa het ook lastig vindt om te bedenken wie zij nou is. Haar gedachten hierover zijn fascinerend om te lezen en zelfs filosofisch te noemen.

Het ‘journal’ van Pippa (zoals ze het zelf noemt) is heel hip: met eigentijdse illustraties en zaken als beautyvloggen, shoppen en mediteren. Tegelijkertijd gaat het ook over meer natuurlijke zaken: over paarden, kamperen in het bos en leven zonder wifi en smartphone.

Illustratie Pippa LeeuwenhartDe keuze die Pippa moet maken, is bij wie ze wil gaan wonen. In haar geval is dat dus niet alleen de keuze tussen haar ouders, maar ook tussen locatie, levensstijl en vriendinnen. Een bijna onmogelijke opgave! Pippa’s gedachten hierover zijn echter luchtig omschreven en ook de rest van het verhaal is geschreven met een grote dosis humor. Vooral Pippa’s uitleg over de verschillende soorten zoeners en ‘hoe je een jongen aan de praat krijgt’ zijn hilarisch!

Ondanks Pippa’s puberleeftijd is het boek door de toegankelijke en sympathieke schrijfstijl ook geschikt voor jongere meiden. Juffen zullen zich echter met dit boek ook goed kunnen vermaken 😉

Een boek om heel blij van te worden!

Lestips

Boekpromotie

Er staan zoveel leuke fragmenten in dit boek dat het moeilijk is om er eentje te kiezen!
Om het boek te promoten zou ik echter gaan voor het volgende:

Eerst lees je de hoofdstukjes 2, 4, 5, 6 en 7 voor (blz. 6 t/m 10) – daarin introduceert Pippa zichzelf. Vervolgens lees je een stukje uit haar dagboek voor – een gebeurtenis uit haar leven: hoofdstuk 23 (blz. 57 en 59). In dit hoofdstuk stelt haar stiefmoeder Tessa haar de belangrijke vraag: om de keuze te maken waar ze wil wonen.. Alleen Pippa heeft die vraag een beetje gemist… Erg grappig.

Ondanks het feit dat dit wel echt een meidenboek is, zijn onderstaande fragmenten ook prima met jongens te bespreken en dus in de klas te gebruiken.

Jezelf (durven) zijn

Dit boek gaat grotendeels over de vraag: wie ben ik? Barbara Tammes heeft daar een fantastisch schema voor gemaakt in dit boek (blz. 38/39). Het geeft geen antwoord op de vraag, maar is eerder een aanleiding voor een prachtige filosofische les: wat bepaalt wie je bent? Overnemen op het digibord en bespreken met de klas!

Gevoelens onder woorden brengen

Nog zo’n mooi schema gaat over gevoelens (blz. 54/55). Pippa zegt hierover:

Gevoelens zijn raar. Ze kunnen in een dag helemaal omdraaien de andere kant op. (blz. 52)

Die uitspraak zou een mooie ingang voor een les hierover kunnen zijn. Herkennen de kinderen die uitspraak? Vervolgens kun je het schema uit het boek bespreken.

Keuzes maken

Nog zo’n goed fragment om te gebruiken:

Een hele gezellige (…) ook helemaal niets. (blz. 147 t/m 149)

Hierin bespreekt Pippa met haar beste vriendin Phine hoe ze moet kiezen tussen wonen bij haar vader en wonen bij haar moeder. Als er kinderen met gescheiden ouders in de klas zitten (en zijn er nog klassen waarbij dit niet zo is??), is dit iets waar zij op hun twaalfde wellicht ook mee geconfronteerd gaan worden! Alleen daarom is het al een interessant fragment. Maar ook de manier waarop je kunt kiezen is belangrijk om te bespreken. Pippa maakt een lijstje, probeert het met mediatie en het zoeken naar tekens.. maar komt tot de conclusie dat het érg moeilijk is om sommige beslissingen te nemen. Welke manier zouden kinderen in de klas gebruiken? Herkennen ze zich in Pippa?

Omgaan met verliefdheid

Tenslotte heeft Pippa nog een wijze les voor meiden die verliefd (denken te) zijn. Pippa heeft een vriendje die in haar gedachten steeds leuker is dan in het echt. Ze vraagt zich dan ook af of ze wel écht verliefd is. Daar heeft ze een mooie test voor (blz. 142).


N.B. Het is goed om te weten dat het tweede deel (Mijn leven is een prachtige puinhoop) minder geschikt is voor jonge meisjes. Dat boek is echt bedoeld voor jonge pubermeiden en sluit minder goed aan bij de belevingswereld van basisschoolkinderen. Bij boekpromotie is het goed om dat te vertellen.

Lees ook:

Mijn leven is een prachtige puinhoop


Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2015

Het leven volgens Pippa bol

 


Genre: Verhalen
Serie: Pippa Leeuwenhart | Tags: 2015, Boerderij, Dagboek, Echtscheiding, Familie, Gevoelens, Jezelf zijn, Keuzes, Paarden, Tip van Lisa, Verliefdheid, Vriendschap
Illustrator: Barbara Tammes

Leave a Reply