Meiden met een missie

Meiden met een missieSuus’ ouders zijn gescheiden. Haar vader heeft alweer een nieuwe vriendin en samen hebben ze Lexje, haar superlieve halfbroertje. Jammergenoeg wil haar moeder daar absoluut helemaal niets over horen. Ook is het jammer dat haar moeder nu alleen nog maar doodsaai, in haar suffe konijnensloffen, thuis op de bank zit met een boek.

Maar Suus heeft een oplossing: er moet een nieuwe man komen! Samen met haar vriendin Sam bedenkt ze een plan. Het is alleen allemaal wel wat ingewikkelder dan gedacht, want waar vind je nou een leuke man? Bovendien mag haar moeder er niks, maar dan ook NIKS van merken…

Recensie

De vrolijke, door Georgien Overwater geïllustreerde cover laat het al zien: dit is een heerlijk feelgood-boek! Suus en Sam zijn daadwerkelijk ‘meiden met een missie’: ze willen een leuke man vinden voor de moeder van Suus. Je begrijpt het al: dat leidt natuurlijk tot compleet mislukte, hilarische acties. Of zoals Suus het zelf zegt:

Als het niet zo erg was, was het supergrappig geweest. (blz. 167)

Wat betekent dat dit verhaal voor de lezer inderdaad ontzettend grappig is! Zo spreken de meiden willekeurige, aardige mannen aan. Maar ja, die hebben soms al een relatie… Daarom schrijven ze in het geheim Suus’ moeder in op een datingsite en dat leidt tot bijzonder lachwekkende berichten. Zou schrijfster Isabelle de Ridder tijdens research daadwerkelijk dit soort berichtjes hebben ontvangen? Het levert hoe dan ook heerlijk leesvoer op, waar niet alleen jonge meiden, maar ook jongens zich uitstekend mee zullen vermaken!

Toch bestaat het boek niet alleen maar uit hilariteit: Suus zit behoorlijk met een gecompliceerde situatie in haar maag. Suus wil namelijk graag de verjaardag van haar kleine broertje bij haar vader vieren, maar dat valt wel in het weekend van haar moeder. En doordat haar moeder nogal fel reageert als het over haar broertje of vader gaat, is het voor Suus niet gemakkelijk om precies te vertellen wat ze voelt…

Ik had een soort kriebel in mijn buik. Raar gevoel, zenuwachtig zijn voor een gesprek met je moeder. Maar toch niet zo gek misschien als je bedacht wat ik tegen haar moest zeggen. Dat ik dit weekend, háár weekend, liever bij papa wilde zijn. En – nog erger – dat ons etentje niet door kon gaan. (blz. 74)

Het lukt De Ridder uitstekend om het ongemak dat Suus voelt, op de lezer over te brengen. Door het lezen van dit verhaal begrijp je hoe lastig het leven voor kinderen van gescheiden ouders kan zijn en hoe ze hun best kunnen doen om beide ouders gelukkig te houden. Het verhaal steekt daarmee een hart onder de riem voor kinderen van gescheiden ouders en geeft een prachtig voorbeeld van hoe Suus deze situatie weet op te lossen.

Het boek leest door de soepele schrijfstijl, vele dialogen, genummerde lijstjes en grappige anekdotes lekker vlot door. Wel heeft het boek een vrij volle bladspiegel en is de schrijfster erg uitvoerig in het vertellen van details: tot aan de kleur van het elastiekje vertelt ze bijvoorbeeld hoe de personages eruitziet. Voor sommige kinderen is het fijn dat ze hun verbeeldingskracht niet hard nodig hebben, maar het duurt hierdoor wel even voor het verhaal goed op gang komt. Ook zullen jonge lezers misschien even moeten wennen aan de moeder van Suus, die als docente Nederlands continu met spreekwoorden en uitdrukkingen strooit. Dat heeft uiteindelijk echter een mooie functie in het verhaal en maakt het verhaal door de reacties van Suus zelfs steeds grappiger.

‘Stilstand is achteruitgang,’ ging mama verder.
Of: uitdrukkingen maken een gesprek ingewikkeld. Wat bedoelde ze daar nou weer mee? (blz. 180)

De toon van de personages is precies goed en daardoor komt het verhaal ontzettend goed tot leven. Zullen de meiden hun missie volbrengen? In wat voor gekke situaties komen ze nu weer terecht? Dit is zo’n verhaal dat je het liefst in één ruk wilt uitlezen, om vervolgens het boek met een grote glimlach op je gezicht dicht te slaan.

Lestips

Een erg grappig boekpromotiefragment is het oudergesprek dat Suus en haar moeder hebben met de meester in groep 8. Suus en Sam hebben namelijk bedacht dat de meester de ideale date is voor de moeder van Suus. Ze hebben een heel plan van aanpak gemaakt voor het oudergesprek. Je leerlingen kunnen dit waarschijnlijk helemaal voor zich zien en zullen ongetwijfeld erg hard moeten lachen om wat hier gebeurt:

‘Zo, welkom Suus (…) snel weer buiten. (blz. 37 t/m 40)

Gescheiden ouders

Vanzelfsprekend is het goed om kinderen ook te vertellen over de ontroerende kant van dit boek: dat de missie van Suus voortkomt uit het feit dat haar moeder zo fel reageert als ze het over haar vader, zijn nieuwe vriendin of haar halfbroertje heeft. Als je het uitgebreider wilt hebben over hoe het kan zijn om het kind van gescheiden ouders te zijn, zou je het volgende hoofdstuk voor kunnen lezen: ‘Een verjaardagsfeestje’ (blz. 58 t/m 62). Hierin wordt het ongemak van Suus heel duidelijk. Het geeft veel aanknopingspunten om met je klas te praten:
– Waarom zou Suus het moeilijk vinden om eerlijk tegen haar moeder te zeggen wat ze voelt?
– Begrijpen jullie de moeder van Suus?
– Hoe zou Suus deze situatie kunnen oplossen?

In het volgende hoofdstuk lees je wat Suus er allemaal over denkt.

Na het eten (…) op mijn bureau. (blz. 63 t/m 65)

Op blz. 75-77 wordt vervolgens verteld hoe Suus deze situatie oplost. Nog steeds gaat het niet helemaal zoals ze van tevoren had bedacht of gehoopt, maar er is in ieder geval een oplossing!

Gelijkheid

Zijn mannen en vrouwen echt gelijk? Als je daarover in gesprek wilt gaan met je klas, is dit een ontzettend leuke ‘pakkende binnenkomer’: een ‘artikel’ uit een mannentijdschrift met de titel ‘Dingen die vrouwen zeggen mar die iets anders betekenen’. Lees het voor, maar ook de reactie erop van Sam en Suus! Want ook Suus vraagt zich af:

‘Dit staat toch in een mannentijdschrift?’
Sam knikte.
‘Is het dan wel waar? Ik bedoel, is het niet alleen iets wat mannen over vrouwen denken of willen denken?’

Lees blz. 130 t/m 133 voor en vraag vervolgens wat de kinderen ervan denken.
– Zijn de voorbeelden van Sam goede voorbeelden? Geldt dit alleen voor vrouwen, of gedragen mannen zich eigenlijk ook zo?
– Wat doe je als je mannen en vrouwen op deze manier tegen elkaar wegzet -> stereotypering of vooroordelen?
– Is het goed om mannen en vrouwen op deze manier te vergelijken? Wat vind jij?

Leuk is dat je ook meteen dit boek zelf als voorbeeld kunt pakken! Is dit nou een meidenboek? Bestaan meidenboeken eigenlijk wel? Zo ja, wat is dan een meidenboek? Wat zou dan een jongensboek zijn? Wat zou je ervan vinden als jongens dit boek lezen? Is dit boek ook geschikt als voorleesboek in onze klas?

Misschien is dit gesprek een goede aanleiding om dit boek te gaan voorlezen in de klas! Achteraf kunnen de kinderen dan een oprecht oordeel vellen: wie vond het boek leuk? Kun je dan spreken van een meiden- of jongensboek? Of is het eigenlijk helemaal niet relevant?


Uitgeverij Ploegsma, 2019

Meiden met een missie bol.com


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2019, Echtscheiding, Eenoudergezin, Familie, Gelijkheid, Gevoelens, Jezelf zijn, Keuzes, Ouders, Stiefouders, Tip van Lisa, Uitdrukkingen, Verdriet, Verliefdheid, Vriendschap
Geïllustreerd door Georgien Overwater

Leave a Reply