Het meisje dat de maan dronk

Het meisje dat de maan dronkElk jaar laten de dorpelingen een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist aan families aan de andere kant van het woud brengt. De ‘sterrenkinderen’ worden daar liefdevol opgevangen. Dit keer voedt Xan echter het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker en Xan doet er alles aan om Luna te beschermen.
Maar wanneer Luna’s dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt. Zij weten echter niet dat het echte kwaad veel dichterbij is…

Vertaald door H.C. Kaspersma.

Recensie

Dit is nu echt zo’n klassiek fantasieverhaal dat je compleet meevoert naar een andere wereld, vol tovenaars, heksen, draken en magie. Al vanaf het eerste, korte hoofdstuk word je ondergedompeld in het mysterieuze verhaal over de heks in het bos. Wie dat verhaal vertelt, is nog lange tijd onduidelijk en ook het tweede hoofdstuk voert de geheimzinnigheid verder op. Dit boek zal je tot het einde toe volledig in de ban houden; de spanning wordt steeds verder opgevoerd.

Het verhaal begint in het Protectoraat, een dorpje ingeklemd tussen het woud en een moeras, waar de Ouderlingen de macht uitoefenen. Zij zorgen ervoor dat elk jaar een offer wordt gebracht aan de heks in het bos. Dit jaar verloopt dat echter niet volgens plan: de moeder komt in hevig verzet. Ze wordt meegenomen en gevangen gezet bij de Zusters van de ster, geleid door zuster Ignatia. De baby wordt alsnog door de Ouderlingen naar het bos gebracht. Een heftige gebeurtenis, maar dán wordt het verhaal pas echt interessant:

Ze lieten haar achter en wisten dat er helemaal geen heks was. Er was nooit een heks geweest. Er was alleen een gevaarlijk bos en een enkel pad en een leven dat aan een zijden draadje hing. En daar genoten de Ouderlingen al generaties lang van. De Heks – dat wil zeggen, het geloof in haar bestaan – zorgde voor bange, onderworpen mensen. Ze waren zo verdrietig dat ze niet meer goed konden denken en voelen. Dat kwam de Ouderlingen goed uit, want op deze manier waren zij hen de baas. Onplezierig was het ook natuurlijk, maar daar was niks aan te doen. […]
Maar ze hadden het mis, helemaal mis. (blz. 17)

Het verhaal in dit boek wordt verteld vanuit veel verschillende perspectieven: vanuit de heks Xan (die dus wel bestaat), vanuit Luna, een onbekende vertelster, Opperouderling Gerland, zijn neefje Anteen, de waanzinnige vrouw (de moeder van Luna), zuster Ignatia en Zwomp (het moerasmonster). Al die verhalen sluiten naadloos op elkaar aan en maken het mysterie steeds groter. Je voelt als lezer een grote dreiging; het verhaal is ontzettend spannend door alle geheimzinnigheid. Het is hierdoor vrijwel onmogelijk om dit boek weg te leggen! Naar het einde toe komen steeds meer personages binnen één hoofdstuk aan het woord. De spanning en het tempo worden steeds verder opgevoerd. Alle personages komen uiteindelijk samen en dan wordt alles duidelijk. Wát een topboek.

Dit verhaal zit niet alleen vol magie, maar staat ook bol van spiritualiteit, met als centrale idee de kracht van de maan en de sterren. Dat wordt overigens teruggevoerd op de wetenschappelijke overtuiging dat alles op aarde bestaat uit sterrenstof; alles en iedereen bestaat uit dezelfde atomen en daarmee komt de magie van dit verhaal ineens heel dichtbij. Met recht een magisch boek, dat de lezer tot het einde toe weet te betoveren.

Lestips

Dit is werkelijk een van de beste boeken die ik gelezen heb; de spanningsopbouw is ongelooflijk sterk. Lees dit boek voor aan het einde van de lesdag en kinderen zullen er de hele dag over door blijven nadenken. Een boek waar je werkelijk in wilt verdwijnen!

Het boek telt 343 bladzijden, dus je moet er wel even de tijd voor nemen om het voor te lezen, maar het is gelukkig verdeeld in heel veel korte hoofdstukken (48 in totaal), dus dat maakt het ook weer heel gemakkelijk om het verhaal in stukken te verdelen.

Wil je kinderen het boek zelf laten ervaren? Lees dan de eerste twee hoofdstukken voor. Daarin weet de schrijfster al zoveel geheimzinnigheid naar boven te halen, dat je het boek eigenlijk niet meer weg wilt leggen! Het is weliswaar een wat langer fragment, maar dat heeft dit boek nodig om goed uit de verf te komen. Je moet begrijpen in wat voor wereld het verhaal zich afspeelt.

Ja. Er woont (…) mis, helemaal mis. (blz. 7 t/m 17)


Uitgeverij Leopold, 2018

Het meisje dat de maan dronk bol.com


Genre: Sprookjes / fantasie
Tags: 2018, Bedrog, Betovering, Heksen, Maan, Macht, Magie, Spiritualiteit, Sprookjesfiguren, Sprookjeswereld, Tip van Liam, Tip van Mila, Voorleestopper

Leave a Reply