Miauw, miauw, miauw

Miauw, miauw, miauwde mooiste gedichten over poezen en andere dieren

Annie M.G. Schmidt was liever kat geweest dan dame, en dat merk je in versjes als De lapjeskat, Eenentwintig poezen, De familie Kizzebis en De kat van ome Willem. Daarom een boek vol poezenpoëzie én gedichten over andere dieren.

Recensie

Als je in dit boek alleen gedichten over poezen verwacht (zoals de achterkant eigenlijk doet vermoeden), is het toch wat vreemd om ineens een gedicht over het ‘snertmakreeltje’ te lezen (al vinden poezen deze waarschijnlijk érg lekker…). De ondertitel is echter: gedichten over poezen en andere dieren – en dat betekent dat je ook gedichten over kippen, insecten, muizen, uilen en de beer uit Breukelen kunt verwachten!

Miauw illustratie

©2020, Querido, illustratie van Sylvia Weve uit Miauw, miauw, miauw

Miauw, miauw, miauw illustratie

©2020, Querido, illustratie van Sylvia Weve uit Miauw, miauw, miauw

Het zijn bekende en wat minder bekende gedichten van Annie M.G. Schmidt, waarvan een aantal vooral bekend zijn als liedje (bijv. De kat van ome Willem). Maar wat vooral verrassend is: de gedichten zijn in dit boek niet geïllustreerd door Fiep Westendorp! Meervoudig Penselenwinnares Sylvia Weve heeft de illustraties voor dit boek gemaakt en dat past perfect! De humoristische, zwierige en krachtige illustratiestijl past heel goed bij de grappige, vaak wat stoute gedichten van Schmidt. Qua expressiviteit zijn beide grootheden goed aan elkaar gewaagd: de versjes van Annie M.G. Schmidt zijn ogenschijnlijk simpel, maar barsten van de inventiviteit en creativiteit – en dat geldt ook voor de illustraties, die los van de gedichten ook al hun eigen verhaal vertellen.

Het boek oogt mooi, stoer en modern en laat je weer met een frisse blik naar de fantasievolle gedichten van Annie M.G. Schmidt kijken!

Lestips

Logo Annie M.G. Schmidtweek 2020Dit boek is kort voor de Annie M.G. Schmidtweek 2020 met het thema Miauw! verschenen en ter gelegenheid daarvan heeft uitgeverij Querido mooie lesbrieven, voor elke bouw, laten maken!

In de lesbrief voor groep 6, 7 en 8 gaan je leerlingen aan de slag met rijmschema’s, smokkelrijm en fantasiewoorden. Ontzettend leuk! Vooral ‘de rijmtips van Annie’ zijn geweldig:

• Lap de regels aan je laars!
• Laat je fantasie op hol slaan
• Zorg dat anderen om je gedicht
kunnen lachen (ook als het een
beetje zielig is)
• Vergeet wat in het echt niet kan,
in een gedicht kan alles

MinoesWil je nog meer poezenliefde van Annie M.G. Schmidt laten zien, promoot of lees dan ook het boek Minoes voor! Het boek werd speciaal voor deze week in een nieuw jasje gestoken en is weer overal verkrijgbaar!


Em. Querido’s Uitgeverij, 2020

Miauw, miauw, miauw bol.com

Genre: Dieren
Onderwerpen: 2020, Annie M.G. Schmidt, Dieren, Gedichten, Poezen, Poëzie, Rijmen
Geïllustreerd door Sylvia Weve

Leave a Reply