Miljonairskind 2 – De geheime verdieping

Miljonairskind 2Zilver heeft een groot geheim: zijn ouders zijn multimiljonair! Hij woont met zijn ouders, zijn zusje en zijn beste vriend Lennon in een geheime, ondergrondse villa. Het ongelooflijke huis heeft een extra verdieping gekregen met een escape room, een Slimeball Arena, glow-in-the-dark voetbalveld, een kartbaan én een geheim luik waardoor Zilver en Lennon nooit meer te laat op school komen. Ze moeten heel voorzichtig zijn, want niemand mag van het bestaan van het onderhuis weten. Maar geheimen bewaren is moeilijk… Wanneer er steeds meer vreemde dingen gebeuren in het onderhuis, weet Zilver het zeker: hij is in groot gevaar!

Vervolg op Miljonairskind 1: Het geheim van het onderhuis. Dit boek is echter prima los te lezen van het eerste boek, want hoofdpersoon Zilver legt je aan het begin van het verhaal alles uit over zijn huis.

Recensie

Het doet natuurlijk érg denken aan De Waanzinnige Boomhut: een waanzinnig huis, dat steeds wordt uitgebreid met de meest fantastische ruimtes. Als je echter het eerste deel van deze serie gelezen hebt, weet je dat daar de vergelijking ook wel stopt. Want hoewel er ook in dit boek veel grappige tekeningen staan en de geweldige geheime kamers in het huis van Zilver enorm tot de verbeelding spreken, is dit boek echt een leesboek, met beduidend meer tekst en een spannende verhaallijn.

Miljonairskind 2

©2020 Leopold, illustratie van Micky Dirkzwager uit Miljonairskind 2

Toch begint dit boek met wat losse scènes over die fantastische ruimtes: de Slimeball Arena, de superdouche met VR assistente Sil die net een upgrade heeft gehad, de skatebaan… Laat je fantasie maar stromen! Wie wil er nu niet een bioscoop met 100 smaken popcorn in huis, of een capsule die je overal naartoe brengt?!

De bediening van de capsule ziet er eenvoudig uit. Op een scherm met touchscreen verschijnt een lijst met alle ruimtes in het huis, gesorteerd op alfabetische volgorde. Aardbeienplukkerij, Achtbaan, Afvalverwerking, Apenkooikamer, Apenopvang, Aquarium, enzovoort. Naast de scrolbare lijst zijn er vier grote knoppen te zien: START, STOP, SURPRISE ME en ALARM.
‘Eens kijken, hoe zou dit werken?’ Lennons vingers zweven boven het scherm. ‘Wat zal ik eens kiezen? Niet normaal hoeveel haltes hierop staan, ik zie allemaal ruimtes die ik niet eens ken. Concertzaal? Escaperoom? Worden die wel eens gebruikt?’(blz. 41/42)

Maar dan beginnen er ineens allerlei dingen mis te gaan: de elektronica slaat op hol en al het digitale geld is ineens verdwenen! Tot overmaat van ramp is er op school een nieuw superstrenge directrice gekomen, die véél strafwerk geeft… Ineens blijkt dat al die losse scènes aan het begin toch de nodige informatie hebben gegeven en het verhaal wordt al snel erg spannend!

‘Jullie zijn in een escaperoom!’ zegt Silvia. ‘Jullie zijn zojuist met je ruimteschip neergestort op aarde en je hebt zestig minuten om te ontsnappen voordat de zuurstof op is in dit wrak. Succes!
‘Wauw, een escaperoom!’ roept Vico. ‘Heb ik altijd al eens willen doen.’
Ik draai me om naar de anderen. ‘Jongens, het ziet er geweldig uit. Maar er klopt niks van. Het onderhuis is op hol geslagen en Silvia doet heel gek. We moeten hier weg zien te komen.’ (blz. 94)

Miljonairskind 2

©2020 Leopold, illustratie van Micky Dirkzwager uit Miljonairskind 2

Ilona de Lange prikkelt in dit boek continu de fantasie en verbeelding van kinderen, ze schrijft vlot, spannend en met ontzettend veel humor. Ook de tekeningen van Micky Dirkzwager zijn lekker gek, met veel hilarische overdrijvingen. Ze passen perfect bij het verhaal, dat ook bol staat van de karikaturale personages en aangedikte, onwaarschijnlijke situaties en gebeurtenissen.

Aan het einde van het boek wordt duidelijk dat dit geen eindeloze serie over het onderhuis gaat worden, maar… de vader van Zilver heeft een nieuw plannetje. Dat wordt dus uitkijken naar deel 3!

Lestips

Humor, spanning, actie, fantasie… dit boek bevat zoveel leuke elementen dat hij op vrijwel elke tiplijst past! Kortom: een boek om heel veel kinderen enthousiast over te maken!

Om kinderen nieuwsgierig te maken naar het boek en het onderhuis van Zilver kun je het hoofdstuk over de Slimeball Arena voorlezen: lekker kort en dit gaan ze echt gewéldig vinden!

Ik heb nog (…) een douche nodig! (blz. 11/12)

Heb je echter deel 1 al voorgelezen of kennen veel kinderen dit boek al, dan is het juist leuk om in je boekpromotie de nadruk te leggen op de spanning in dit verhaal. Je kunt vertellen dat er ineens allerlei dingen misgaan in het onderhuis. Met deze spannende actiescène zullen de kinderen op het puntje van hun stoel zitten!

We stappen in (…) schreeuw ik. ‘Nu!’ (blz. 49 t/m 53)


Lees ook:

Miljonairskind 1


Uitgeverij Leopold, 2020

Miljonairskind 2 bol

Miljonairskind bol.com


Genre: Detective
Serie: Miljonairskind | Tags: 2020, Criminaliteit, Elektronica, Escape room, Fantasie, Geheim, Geld, Hacken, Huizen & bouwen, Rijkdom, Serie, Tip van Daan, Tip van Emma, Tip van Finn, Tip van Sem
Illustrator: Micky Dirkzwager

Leave a Reply