Miro & Tesla kiezen een beroep

Miro en Tesla kiezen een beroepMiro heeft een zus. Ze heet Tesla.
Tesla heeft een broer. Hij heet Miro.
De papa van Tesla en Miro vraagt wat ze later willen worden.

‘Dat weet ik nog niet,’ zegt Tesla.
‘Misschien moeten jullie er wel al over nadenken,’ zegt mama.
‘Mogen we dan alles worden?’ vraagt Tesla.
‘Mogen we alles verzinnen?’
‘Ja hoor,’ zegt mama. ‘Wat je ook maar wilt worden.’

Papa en mama weten niet waar ze aan beginnen… Miro & Tesla oriënteren zich op flink wat beroepen, en dat gaat nogal eens mis…

Recensie

Miro en Tesla

©2021 Menuet, illustratie van Herma Starreveld uit Miro & Tesla kiezen een beroep

Miro & Tesla kiezen een beroep is een verhalenbundel die erg doet denken aan het eerdere boek van Aby Hartog en Herma Starreveld: De problemen van Boris & Berber. Als je dat boek kent, weet je wel wat je ongeveer kunt verwachten: hilarische korte verhalen, in een lekker korte schrijfstijl, over een broer en zus die je liever níet als kinderen zou willen hebben, zeg maar.

Miro & Tesla gaan in dit boek namelijk heel veel beroepen uitproberen. Hele gekke beroepen, zoals nestenbouwer of kiezer, maar ook heel normale beroepen, zoals bakker, bejaardenverpleger, vuilnisman of brandweerman. En je voelt het al aankomen, dat kan natuurlijk niet goed gaan…

‘Miro wilde brandweerman worden,’ zei Tesla.
‘En Tesla vond dat ik moest oefenen,’ zei Miro.
Papa en mama kijken elkaar aan.
‘Erger dan dit kan het niet worden,’ zegt mama.
‘Jawel hoor,’ zegt papa. ‘Ze kunnen ook chirurg worden, of begrafenisondernemer.’
‘Wat een goed idee!’ zegt Miro.

Miro & Tesla

©2021 Menuet, illustratie van Herma Starreveld uit Miro & Tesla kiezen een beroep

Je valt in dit boek van de ene lachstuip in de andere. Miro en Tesla maken er regelmatig een potje van en Aby Hartog verrast je continu met gekkigheid. De ouders van Miro en Tesla lijken niet zo met de streken van hun kinderen te zitten. Alleen als Miro en Tesla edelsmid willen worden, weten ze niet meer wat ze moeten zeggen. Verder zijn de meeste volwassenen in dit boek wel bereid om het spel van Miro en Tesla mee te spelen, wat vooral bij de bankoverval tot een ontzettend grappige conversatie leidt.

‘Wilt u ons het wachtwoord geven?’ vraagt Miro.
‘Nee hoor,’ zegt de directeur. ‘Dan moet je me eerst bedreigen, anders doe ik het niet.’
‘Goed,’ zegt Miro.
Hij pakt zijn waterpistool uit zijn tas. Hij richt het pistool op de directeur.
‘Geef ons het wachtwoord,’ zegt Miro dreigend. ‘Anders schiet ik!’
‘Oei!’ zegt de directeur. “Dat kan niet meer. Ik ben het wachtwoord vergeten. Van de schrik!’
‘Ja,’ zegt Miro. ‘Wij zijn ook erg eng.’
(blz. 73)

En kijk ook vooral nog even naar de bijbehorende illustratie, die ook op de cover staat! De eigen stijl van Herma Starreveld past precies bij de unieke streken van Miro en Tesla.

De gekke verhalen zijn al prima geschikt voor in de middenbouw, al zullen oudere kinderen de humor van de verhalen waarschijnlijk beter snappen. De herkenbare schrijfstijl van Aby Hartog, met vele herhalingen, werkt bovendien erg op de lachspieren als je het voor jezelf leest. Als je het voorleest, klinkt dat juist iets minder lekker (… zegt Miro, … zegt Tesla). Overigens heeft Aby Hartog hier zelf een goede oplossing voor: gewoon niet alles wat er staat voorlezen! Hoe dan ook is het een boek om heerlijk bij te gniffelen en te lachen.

Lestips

Om dit boek te promoten, kun je simpelweg een verhaal uitkiezen en dat voorlezen. Zelf heb ik erg moeten lachen om Miro wordt brandweerman (blz. 16) en Tesla wordt gevangenbewaarder (blz. 40), maar Miro & Tesla worden dief (blz. 32) is ook heel verrassend én lekker kort!

Kinderboekenweek 2021

Vanzelfsprekend past dit boek uitstekend bij het thema van de Kinderboekenweek 2021 over beroepen en het motto Worden wat je wil. Je kunt elke dag gemakkelijk tussen de lessen door één of twee verhalen voorlezen.

Nog een beroep…

Als je je trouwens afvraagt hoe het zou zijn gegaan als Miro en Tesla toch begrafenisondernemer zouden zijn geworden… Dat verhaal staat niet in het boek, maar Aby Hartog vertelt het je in onderstaand filmpje!


Uitgeverij Menuet, 2021

Miro en Tesla bol


Genre: Humor
Onderwerpen: 2021, Beroepen, Gezinsleven, Keuzes, Kinderboekenweek 2021, Tip van Finn, Verhalenbundel
Geïllustreerd door Herma Starreveld

Leave a Reply