Moord in de jungle

Moord in de jungleMet haar ouders, die reisgidsen schrijven, reist Isabel naar de jungle van Afrika. Haar ouders willen meer te weten komen over de Diola, een stam in het oerwoud van Senegal. Isabel sluit al snel vriendschap met twee Afrikaanse jongens en wordt zelfs verliefd op een van hen. Ze heeft een geweldige tijd, maar dan wordt het dorp waar ze logeren opgeschrikt door een moord! Isabel start haar eigen onderzoek. Ze maakt lijstjes van verdachte personen en sporen en komt er al snel achter dat de moordenaar zich niet ver van haar vandaan kan bevinden…

Eerste deel uit de serie Isabel Snoek. Detective. Er zijn nog twee delen van deze serie (De duistere diepte en De heks van de samba).

Recensie

Dit is een soort Agatha Christie voor kinderen: in een klein hotel in de jungle wordt een jongen vergiftigd. Wie heeft het gedaan? Zowel de hoofdpersoon, Isabel Snoek, als de jonge lezer worden flink aan het denken gezet.

De schrijfster heeft veel eigen ervaringen verwerkt in het verhaal (zo schrijft zij zelf op pagina 121) en dat proef je: het verhaal komt heel echt over. Behalve het mysterie wordt er veel informatie gegeven over de rituelen van de Diola-stam in Senegal (zoals het inwijdingsfeest), over het geloof in geesten en over de jungle van Afrika. Ook de relatie tussen Isabel en de Afrikaanse jongen wordt mooi en realistisch omschreven. Geen zoetsappig liefdesverhaal!

Isabel Snoek is een stoere meid en dit in de ik-vorm geschreven verhaal zal daardoor zowel jongens als meisjes aanspreken.

Lestips

Om dit verhaal te promoten, is het volgende fragment erg geschikt: het legt vooral de nadruk op het detective-aspect!

Wie doet er (…) een groot mysterie! (blz. 34 t/m 38)

Een ander fragment legt meer de nadruk op Afrika – de mystiek, de gebruiken en het landschap in Senegal – en is daardoor te gebruiken in een les over dit onderwerp.

‘Je moet eigenlijk (…) precies de bedoeling. (blz. 16 t/m 19)


Uitgeverij Leopold, 2008

Moord in de jungle bol


Genre: Detective
Series: Isabel Snoek. Detective | Onderwerpen: 2008, Afrika, Geesten, Geloof, Jungle, Moord, Natuur, Reizen, Reizen & vakantie, Rituelen, Senegal, Serie, Tip van Lucas, Verliefdheid

Leave a Reply