Het mysterie van de gevleugelde leeuw

Het mysterie van de gevleugelde leeuwRomeo en Julia, broer en zus, wonen in Venetië. Ze spelen elke dag in een mooi, groot, oud huis waar hun vader vroeger woonde: Casa Leone. Gek genoeg wil hun vader daar niet meer komen. Op een dag ontmoeten ze een Nederlandse jongen, wiens ouders ze gaan rondleiden in het huis – alsof het een museum is. Dat is zo’n succes, dat ze meer mensen besluiten rond te leiden. Ze verzinnen de spannendste verhalen! Maar dan ontdekken ze dat een van de oude schilderijen met een gevleugelde leeuw steeds een beetje verandert. Blijkt hun fantasie waarheid te zijn?!

Recensie

Net als alle delen in de serie Rugzakavontuur is dit boek lekker leesvoer voor kinderen vanaf een jaar of 9. Het boek is niet te dik, een beetje geheimzinnig en het speelt zich af tegen een boeiende achtergrond: de stad Venetië.

Het verhaal sluit mooi aan bij de belevingswereld van kinderen, die spel en kleine belevenissen in hun fantasie heel spannend kunnen maken. Het ‘mysterie’ wordt vrij snel opgelost, maar de plot is niet voorspelbaar. Het verhaal gaat uiteindelijk over een familievete – een interessante ontwikkeling! Dat je door het lezen van het boek ook nog iets leert over Venetië is natuurlijk ook leuk!

Het boek sluit af met een erg leuke knutsel- en verhalenopdracht: maak je eigen Venetië en bedenk je eigen avontuur in de stad. Al met al een boek waar kinderen zich prima mee zullen vermaken!

Lestips

Het onderstaande fragment kun je goed inzetten om iets over de stad Venetië te vertellen. Het gaat over het symbool van de stad: de gevleugelde leeuwen.

Mark bleef staan (…) mee te gaan. (blz. 18 t/m 24)

Natuurlijk kun je daarnaast de opdracht uit het boek gebruiken voor een leuke crea-les. Zeker als je een landenproject over Italië hebt! En vanzelfsprekend kun je de opdracht dan ook uitbreiden naar andere Italiaanse steden. De verhalenopdracht zal daarnaast zeker mooie opstellen kunnen opleveren! (blz. 94 t/m 97)


Uitgeverij Leopold, 2008

Het boek is ook als e-book in de bibliotheek-app te lezen! Fijn, want het is verder alleen tweedehands verkrijgbaar.


Genre: Avontuur
Series: Rugzakavontuur | Onderwerpen: 2008, Creatief, Creatief schrijven, Familie, Italië, Stellen, Venetië
Geïllustreerd door Els van Egeraat

One Response

  1. Jodokus
    Jodokus at · Reply

    Mijn dochter van 9 heeft ook enorm genoten van een ander Kromhout-boek: De hele erge Ellie en nare Nellie Wat mij betreft ook zowel het voorlezen als een recensie waard!

Leave a Reply