Jikke houdt heel erg veel van planten en tuinieren. Ze brengt dan ook veel tijd door in de volkstuin van haar moeder. Daar leert ze ook Bernie kennen, van wie ze een geheimzinnig zaadje krijgt. Het komt uit de kas van Imelda, een vrouw die zich nogal vreemd gedraagt en zich overal mee bemoeit.
Jikke kweekt het zaadje op tot een sierlijk klimplantje. Wel raar dat ze er jeuk van krijgt. En waarom blijven haar pompoenplanten zo klein? Waarom houdt Imelda de planten eigenlijk verborgen? Of zijn het de witte vlinders die geheim moeten blijven. Jikke en Bernie gaan op onderzoek uit…
Recensie
Jonge natuurliefhebbers en kinderen met groene vingers zullen wel geboeid zijn door alle geheimzinnigheid in Mysterie in de moestuin! Want ‘moestuintjes’ van de supermarkt zaaien is in zekere zin al spannend – wat zal er tevoorschijn komen? – maar het zaadje dat Jikke in dit verhaal in de grond plant, levert wel een héél bijzondere plant op…
Ik schrik als ik mijn kamer in kom. In de rechter bloempot staan twee pompoenenplantjes, blij rechtop, maar die in de linker pot hangen slap over de rand! Alleen het plantje van het zaadje staat nog felgroen en glimmend overeind. (blz. 50)
Het rustig opgebouwde verhaal laat een grote liefde voor de natuur zien en speelt zich vooral af op een volkstuincomplex en de nabijgelegen tennisbaan, waar Jikke en haar zus tennistraining krijgen. Jikkes zus en ouders zijn erg enthousiast over de lessen, maar Jikke houdt zich liever bezig met haar planten. De schrijfster laat indirect zien dat het ene niet beter is dan het andere en steekt daarmee kinderen die graag in de natuur zijn duidelijk een hart onder de riem.
Winnen, altijd maar winnen! Waarom vindt iedereen dat toch zo belangrijk? Net als sport! Zogenaamd gezond buiten bewegen. Hoezo buiten? De tennisbaan is net een gymzaal zonder plafond. (blz. 85)
Het verhaal staat vol weetjes over planten en dieren en gaat uitvoerig in op het goed onderhouden van een moestuin (zonder bestrijdingsmiddelen). Jeanet Kingma neemt bovendien rustig de tijd om te vertellen hoe alles in de lente groeit en bloeit. Je leest over roze bloesems, rupsen die gaan verpoppen en meesjes die klinken als een wekker. Het verhaal kabbelt af en toe een beetje voort, maar is wel heel sfeervol.
Het is woensdagmiddag en al twee weken mooi weer, de planten groeien en groeien. We kunnen nu best vaak zonder jas. Steeds als ik aan de moestuin denk, krijg ik een fijn gevoel. Eigenlijk heb ik elke dag wel zin om ernaartoe te gaan. Alles is groen, overal bloeien bloemen. Tussen onze tuin en de tuin van de buren staan paarse klokjes waar veel bijen en hommels op afkomen. Als het stil is, hoor je ze duidelijk, in verschillende tonen zelfs. Ze zoemen alleen als ze vliegen, als ze weer landen, zijn ze stil. (blz. 75)
Echt superspannend is het boek niet, maar toch weet de schrijfster je te blijven boeien, want hoe zit het nou met Bernie? Kan Jikke haar nieuwe vriend wel vertrouwen? En welke rol speelt zijn stiefvader? Wat voert de bitse Imelda in haar schild en wat is er toch aan de hand met de witte vlinders in haar kas? Het boek heeft dan ook een goede titel… een mysterie in de moestuin is het zeker!
Lestips
Dit boek past natuurlijk perfect bij een project over planten en bloemen, of over de lente! Zeker als je met de klas zaadjes gaat planten, is het erg leuk om in dezelfde periode dit geheimzinnige verhaal over voor te lezen. Het verhaal van ongeveer 200 bladzijden is verdeeld over 52 korte hoofdstukken, waardoor het verhaal gemakkelijk in delen voor te lezen is.
Als voorleesboek sluit het qua spanning mooi aan bij groep 5 of 6; voor veel oudere kinderen gebeurt er waarschijnlijk net iets te weinig. Toch zullen er ook in de hogere groepen kinderen zijn die het wel fijn vinden als een verhaal niet al te spannend is; en zeker als ze net als de 10-jarige Jikke veel van de natuur houden, is dit een mooi boek voor hen.
Om er iets over te vertellen, kun je eerst de achterkant voorlezen en daarna onderstaand fragment voorlezen. Kinderen krijgen dan een goed beeld van Jikkes liefde voor planten en worden nieuwsgierig gemaakt naar de kas van Imelda.
Ik fiets in één (…) van te glanzen. (blz. 40 t/m 43)
Clavis Uitgeverij, 2021
Onderwerpen: 2021, Groeien, Insecten, Lente, Leven, Moestuin, Natuur, Planten, Plantengroei, Tip van Emma, Tip van Lisa, Tuinieren, Vlinders, Volkstuinen, Vriendschap
Geïllustreerd door Myriam Berenschot