Niek de Groot draait door

Niek de Groot draait doorDe superslordige Niek en keurige Frank zijn ondanks het feit dat ze tegenpolen zijn, goede vrienden. Samen besluiten ze het jaarboek van de school te gaan maken, met grappige foto’s en zonder fouten (zoals het jaar ervoor). Daarvoor lenen ze de schoolcamera die kostte wat het kost niet kwijt mag raken. Prompt verdwijnt de camera uit het kluisje van Niek. Frank is woest en als Niek dan ook nog Franks jeugdgeheim door de school heen roept, wil hij niets meer met hem te maken hebben. Niek doet er alles aan om de vriendschap met Frank weer te herstellen, tot hypnose aan toe. Dat levert een bijzondere persoonsverandering op…!

Dit is het vijfde deel uit de serie Niek de Groot.

Recensie

Deze graphic novel doet direct denken aan de serie Het leven van een loser: het verhaal speelt zich af op een (Amerikaanse) middelbare school; de hoofdpersoon is niet de meest succesvolle persoon op aarde en het boek staat boordevol grappen en tekeningen. Het niveau is echter wel wat minder hoog: het verhaal heeft minder inhoud en de grappen zijn wat flauwer. De enorme hoeveelheid stripjes en tekeningen zal echter zeker worden gewaardeerd door kinderen die niet zulke goede lezers zijn. Groot pluspunt is dat deze serie geschikter is voor jongere kinderen.

Leuk is ook het geheimschrift dat beschreven staat op pagina 17. In het boek komt dit schrift meerdere keren terug en om het te kunnen lezen moet je echt wel even puzzelen. In mijn klas heb ik meerdere kinderen bezig gezien met een potlood en papier! Dat laat wel betrokkenheid zien!

Nadeel is dat de kinderen op een Nederlandse basisschool waarschijnlijk geen idee hebben wat een jaarboek is. Het wordt in het verhaal wel min of meer duidelijk, maar misschien is het handig om dit even toe te lichten.

Lestip

Raad dit boek zeker aan aan kinderen die niet zo van lezen houden. Het is een vrij omvangrijke serie en ook al staat er niet bijzonder veel tekst in de boeken – het zet kinderen actief aan het lezen en dat is wat je toch wilt? Zeker een serie die kan bijdragen aan het vergroten van het leesplezier.

Op deze site kun je alvast een stuk van het boek bekijken/lezen.

Deel 6 van de serie – Niek de Groot in topvorm – is eerder dit jaar (2016) verschenen.


Uitgeverij De Fontein, 2014


Genre: School
Series: Niek de Groot | Onderwerpen: 2014, Dagboek, Graphic Novel, Ruzie, School, Serie, Tip van Daan, Vriendschap
Geïllustreerd door Lincoln Peirce

Leave a Reply