Het Niets-aan-de-hand-hotel

Het Niets-aan-de-hand-hotelWelkom bij het Niets-aan-de-hand-hotel, waar raar juist normaal is voor Frankie Baluster en zijn ouders. In hun hotel zijn alle magische wezens welkom voor een heerlijke zorgeloze vakantie.

Op een stormachtige avond kondigt een koerier de komst van koboldprins Krokbah aan. Frankie en zijn ouders komen razendsnel in actie om alles tiptop in orde te maken voor de komst van deze belangrijke gast. Maar al snel blijkt dat er maar weinig goed genoeg is voor de piepkleine prins en zijn oneindige stoet gasten. En dan blijkt hij ook nog eens een geheim te hebben…

Eerste deel uit de serie Het Niets-aan-de-hand-hotel.

Vertaald door Merel Leene.

Recensie

Ken je heel toevallig de film From Dusk till Dawn? Of Mars attacks? Nee? Dan waarschijnlijk toch wel The Pirates of the Caribbean? Wat al deze films overeenkomstig hebben, is dat er een nogal abrupte wending in de films zit, waarbij een ogenschijnlijk ‘normale’ spannende film ineens verandert in een bizar gevecht met zombies of aliens. Nou… zo’n soort ervaring onderga je ook in dit kinderboek! Maar dan met kobolden in plaats van zombies. En kindvriendelijk.

Het boek begint heel grappig en origineel, met ‘reizigersbeoordelingen van het Niets-aan-de-hand-hotel’. Deze ‘Trolvakantie-beoordelingen’ blijken korte boekrecensies te zijn van bekende (Engelse) auteurs! Het verhaal wordt vervolgens verteld door Frankie Baluster. Hij woont en werkt in het hotel, net als zijn ouders. Dat dit een krankzinnig verhaal is, geeft hij zelf ook toe, maar ja… in het Niets-aan-de-hand-hotel is altijd VAN ALLES aan de hand (blz. 187). Niet zo gek, want het hotel is eigenlijk van Frankies oma en Frankies oma is een trol. Een echte. En het hotel is voor alle magische wezens die er even tussenuit willen om te genieten van een welverdiende vakantie.

Toen we weer een bocht van de grote trap hadden genomen, zag ik madame Leonora Grijs. Vlak boven de treden zweefde ze ons tegemoet. Meestal dwaalt ze rond in een groot paleis in Londen, maar elke zomer stopt ze een paar weken met toeristen op stang jagen om in ons hotel te komen spoken.
Geesten zijn zo raar! Ze hoeven geen kamer, geen bed en geen toilet. In plaats daarvan huren ze een trap om daar klaaglijk mompelend over op en neer te dwalen. Niet mijn soort vakantie, eerlijk gezegd! (blz. 36/37)

Vooral de smakelijke vertelwijze van Frankie (en dus van schrijver Steven Butler en vertaalster Merel Leene) werkt enorm op de lachspieren. Het is een zeer origineel verhaal, met verrassende personages en nóg verrassender gebeurtenissen. Frankie spreekt de lezer regelmatig even enthousiast aan, om hem/haar aan te moedigen verder te lezen.

Wauw! We zijn al bij HOOFDSTUK NEGENTIEN! Goed verhaal, hè? Nou, leg je boek nog maar niet weg. Het is namelijk bijna tijd voor de grote, REUSACHTIGE onverwachte wending. Die zit in alle goeie verhalen…
(blz. 130)

Het Niets-aan-de-hand-hotel

©2019, Kluitman, illustratie van Steven Lenton uit Het Niets-aan-de-hand-hotel

Deze REUSACHTIGE wending (die ik in de eerste alinea dus al noemde…) maakt het verhaal naar het einde toe wat minder aantrekkelijk voor kinderen die niet zo houden van walgelijke, krankzinnige gevechten. Maar, er zijn zat kinderen (vooral jongens) die dit monsterlijke geweld prachtig zullen vinden! Zij zullen waarschijnlijk ook blij worden van de kleurige cover, het handzame formaat van het boek en de korte, makkelijk leesbare hoofdstukken vol grappige illustraties en hier en daar wat dikgedrukte, uitvergrote woorden. En mochten ze nog steeds ‘zin hebben om te komen logeren’ in dit bizarre hotel? Dan kunnen ze uitkijken naar september 2019 – dan verschijnt het volgende boek in de serie!

Lestips

Met dit boek ga je zéker een aantal kinderen in je klas heel erg blij maken! Je kunt dit boek prima promoten door bij het begin te beginnen: lees het volgende fragment voor en laat vervolgens de illustraties op blz. 14/15 zien (het hotel) en lees vervolgens de tweede alinea op de achterkant van het boek voor (Op een stormachtige…). Vertel er eventueel bij dat dit boek zéér geschikt is als je van krankzinnige koboldgevechten houdt. Dat zal sommige kinderen alleen maar extra motiveren om het boek te lezen!

Eerst maar eens (…) vreemd heel normaal. (blz. 9 t/m 13)


Uitgeverij Kluitman, 2019

Het Niets-aan-de-hand-hotel bol.com

Hier zijn heus geen yeti's


Genre: Humor, Sprookjes / fantasie
Serie: Het Niets-aan-de-hand-hotel | Tags: 2019, Fantasie, Fantasiewezens, Piraten, Reizen & vakantie, Serie, Sprookjesfiguren, Tip van Daan, Tip van Finn, Vechten
Illustrator: Steven Lenton

Leave a Reply